Luni din săptămâna a 23-a de peste an – 1

Lc 6,6-11

 

Imagini pentru jesus and the phariseesÎn textul evangheliei de astăzi, Farisei îi întind o capcană lui Isus. Ei doreau să îl prindă în timp ce încălca propria lor interpretare a celei de-a treia porunci, adică de a sfinți ziua Domnului. Ei erau atât de siguri că propria lor interpretare a legii era cea corectă și atât de siguri că acțiunile lui Isus vor dovedi că el nu era adevăratul Mesia. Însă, ca de obicei Isus întoarce lucruri împotriva lor și dezvăluind că propria lor înțelegere a legii lui Dumnezeu era greșită. Isus le-a spus: „Vă întreb dacă este permis în zi de sâmbătă să faci bine sau să faci rău, să salvezi o viață sau să o pierzi” (v.9). Chiar și atunci când propriilor lor greșeli au fost dezvăluite de acțiunile și cuvintele lui Isus, farisei tot nu s-au convertit ci au continuat să comploteze mai multe moduri de a-l prinde în capcană.

Însă, farisei nu erau primi oameni care s-au folosit de religie pentru a-și spori propriile lor ideii greșite și comportamente și cu siguranță că nu vor fi nici ultimi. Din punct de vedere istoric, conducători cruciadelor din Evul Mediu s-au folosit de susținerea creștinismului pentru a-i putea ucide pe musulmani, pe care îi considerau niște păgâni. Sclavia a fost susținută de către cei puternici încă din secolele 17-18. Uneori tindem să interpretăm scripturile sau învățăturile bisericii în așa fel încât să se potrivească modului nostru de a gândi ca persoane individuale.

Trebuie să fim mereu deschiși în a ne converti inimile  și în a ne schimba modul de gândire la cel al înțelepciunii Domnului care ne-a fost descrisă de apostolul Paul în scrisoarea sa către Coloseni. Nu trebuie să ne lăsăm fricile de a greși să ne învingă dorința de a auzi și de a vedea adevărul. Să nu fim asemenea Fariseilor care au întins capcane lui Dumnezeu. Să îl lăsăm pe bunul Dumnezeu, unul și întreit, să ne umple cu înțelepciune și har.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}