Luni din săptămâna a 12-a de peste an – 1

Mt 7,1-5

În textul evangheliei pe care îl vom auzi astăzi, vom avea ocazia să îl ascultăm pe Isus spunând: Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi,…De ce, aşadar, vezi paiul din ochiul fratelui tău, însă nu observi bârna din ochiul tău? (v1.3). Acesta este un sfat simplu adresat oamenilor care par să găsească o anumită plăcere în a găsi greșelile și care nu pot să înlăture această atitudine de judecată nemotivată față de toți ceilalți.

Însă, aceasta înseamnă că noi va trebui să tăcem în fața binelui sau a răului? De aceea va trebui să facem diferența între a judeca fapta unei persoane și în a judeca persoana însăși. Judecarea faptei unei persoane e ceea ce va trebui să facem pentru a putea face ca acea persoană să realizeze consecințele sociale ale faptelor lui. Scopul judecății este acela de a corecta din moment ce până și Isus ne-a învățat corecția fraternă ca fiind o responsabilitate socială. Însă să avem grijă să nu ne folosim de criticarea faptelor unei persoane pentru a putea evita gafele noastre proprii.

Judecarea persoanei, care mai în toate cazurile este o acțiune rea, este ceea ce ne spune Isus, în textul evangheliei de astăzi, să evităm. Iar asta fiindcă ochiul omului are tendința de a vedea mai întâi răul și abia apoi binele. Dacă judecăm o persoană ca fiind rea, în acel moment sunt două aspecte pe care nu le cunoaștem, în primul rând nu știm cât de tare a încercat acea persoană să nu păcătuiască. Iar în al doilea rând noi nu avem cum să privim în interiorul acelei persoane dar mai ales, nu cunoaștem toate aspectele problemei. De asemenea, nu avem cum să știm, dacă noi, în aceleași circumstanțe, cum am fi reacționat.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}