Is 40,1-5.9-11
Tit 2,11-14;3,4-7
Lc 3,15-16.21-22

Isus a fost botezat și noi suntem botezați, Isus s-a rugat și noi ne rugăm

Ceva nou și imens s-a întâmplat, Ioan Botezătorul îi boteza în râul Iordan pe toți cei care veneau la el. Acest fapt era unul nou și imens fiindcă până acum singuri oameni care în mod normal se botezau erau popoarele care se converteau la iudaism. Botezul popoarelor arătau faptul că ei își lăsau în urmă vechiul lor mod păgân pentru a trăi o viață ca evreu. Botezul lor însemna o frântură clară cu viața lor trecută pentru a începe una nouă ca și evreu. Înainte numai neamurile care deveneau evreii erau botezați însă acum evrei înșiși se pregătesc pentru a fi botezați de Ioan. Chiar dacă ei nu înțelegeau pe deplin, ei tot se pregăteau pentru venirea lui Isus prin a se boteza în râul Iordan. Ceea ce se întâmpla era un lucru cu adevărat extraordinar. Iudaismul avea să fie cucerit de ceva nou, de creștinism. Cristos va veni pentru a împlini toate așteptările iudaismului; Cristos avea să fie centrul vieții oamenilor, și nu templul din Ierusalim ca până acum.

Și Isus a fost botezat în râul Iordan. El nu avea nevoie de botezul lui Ioan. Botezul lui Ioan a fost un semn al căinței pentru păcate (Lc 3,3). Din moment ce botezul a fost un semn al căinței pentru păcate, autori evangheliilor au găsit un mod diferit de a se ocupa cu această dificultate provocată de botezul lui Isus. De ce oare Isus care era fără de păcat avea să se lase botezat când botezul era un semn al căinței pentru păcate? În evanghelia după Matei, Ioan Botezătorul obiectează la botezul lui Isus însă Isus insistă (Mt 3,14-15). Papa Benedict în cartea sa Isus din Nazaret explică că Isus a luat toate păcatele noastre în Iordan pentru ca botezul său și crucea să meargă împreună. În evanghelia de astăzi scrisă de Luca, evanghelistul tratează această dificultate a botezului lui Isus prin a spune pur și simplu că Isus a fost botezat însă fără a menționa dacă Ioan chiar la botezat (v.21). Chiar dacă Isus nu a avut nevoie de botez noi cu siguranță avem nevoie de el. Când suntem botezați noi îl primim pe același Duh pe care l-a primit și Isus. După ce Isus a fost botezat, Duhul Sfânt a coborât asupra lui sub forma unui porumbel. Ioan Botezătorul a spus că el însuși botează cu apă însă Isus va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc (v.16). Acel botez cu Duh Sfânt și cu foc despre care a vorbit Ioan Botezătorul a avut loc în momentul Rusaliilor când Isus l-a revărsat pe Duhul Sfânt asupra apostolilor și a celorlalți adunați cu ei sub formă de limbi de foc (Fap 2,33). Și noi am primit Duhul Sfânt mai întâi la botez dar mult mai mult în momentul Confirmațiunii noastre. Astfel Duhul care a avenit asupra lui Isus la botezul său ne-a fost dat și nouă în momentul în care noi am fost botezați. Isus nu a avut nevoie de botez însă a dorit să fie botezat fiindcă botezul avea să fie calea în care noi vom începe să fim făcuți părtași la viața sa în comuniune cu Tatăl său prin Duhul. La finalul evangheliei lui Matei putem auzi cum Isus poruncește apostolilor să boteze toate națiunile (Mt 28,19). Tot ceea ce facem în Biserică o facem datorită lui Isus iar noi suntem botezați fiindcă Isus a fost botezat și a poruncit apostolilor săi să boteze  toate națiunile lumii.

În textul evangheliei de astăzi mai putem observa încă un lucru pe care l-a făcut Isus și care îl facem și noi datorită lui. Evanghelistul Luca ne spune că Isus s-a rugat după botezul său (v.21). Noi ne rugăm pentru că Isus s-a rugat și pentru că El ne-a învățat cum să ne rugăm. Luca scoate în evidență în evanghelia sa faptul că Isus s-a rugat pentru că el ne-a spus de foarte multe ori că Isus s-a rugat. Doar Luca ne spune, după cum am auzit și astăzi, că Isus s-a rugat după botezul său (v.21). După ce l-a vindecat pe acel lepros Isus s-a dus în deșert pentru a se ruga iar greaca lui Luca spune mult mai clar decât Marcu că Isus obișnuia să se roage acolo (5,16). Doar evanghelistul Luca ne spune că Isus a petrecut toate nopțile în rugăciune înainte de ai alege pe cei 12 apostoli, arătându-ne că alegerea celor 12 a venit de la Tatăl (6,12-16). Doar evanghelistul Luca ne spune că Isus s-a schimbat la față în timp ce se ruga (9,28-29). Acestea sunt doar unele dintre momentele în care evanghelistul Luca ne spune că Isus s-a rugat. Tot ceea ce facem în Biserică o facem datorită lui Isus, iar Luca ne arată că Biserica primară, în Faptele Apostolilor era o Biserică care se ruga; ei erau în rugăciune în așteptarea Rusaliilor (Fap 1,14), ei s-au rugat când au ales un înlocuitor al lui Iuda (Fap 1,24) și tot la fel în multe alte ocazii. Isus s-a rugat așa că și Biserica se roagă dar mai ales și noi trebuie să ne rugăm.

Isus a fost botezat așa că și noi trebuie să fim botezați și suntem. Isus s-a rugat și noi trebuie să ne rugăm. Ceva mare și imens s-a petrecut în Iordan și ceva mare s-a petrecut și în viața noastră atunci când am fost botezați. După aceea am fost complet diferiți, am fost făcuți părtași la viața divină a lui Dumnezeu. Ce mod minunat de a trăi. Rugăciunea ne permite să continuăm să experimentăm beneficiile botezului nostru. Există un anumit număr de studii seculare care ne arată că rugăciunea este bună pentru toți. Nu e nici o surpriză să vedem ca atunci când ne rugăm noi venim în prezența Domnului. E evident faptul că rugăciunea e bună pentru fiecare parte a ființei noastre. Există un mod diferit de a trăi, iar acela nu e de a trăi cu beneficiile botezului nostru. Dacă asta facem atunci ducem o viață destul de tristă de a trăi? Cum putem fi cu adevărat fericiți în acel mod? E dificil să îi înțelegem pe politicienii care spune că sunt creștini dar doresc ceea ce e imoral și se contrazice cu credința noastră. Cum putem trăi noi cu viața lui Isus în noi de la botez și în același timp să dorim ceva ce ar ucide viața lui Isus? Nu are sens. Ceva lipsește în toate acestea. A trăi cu viața lui Isus de la botezul nostru, se poată întări prin rugăciunea de zi cu zi, iar acest mod este cel mai frumos mod de a trăi. De aceea, acum mai mult ca niciodată, vă invit să vă gândiți din nou asupra importanței rugăciunii de zi cu zi din viața ta, iar dacă e posibil a rugăciunii în familie de zi cu zi. Dacă nu ne rugăm destul atunci ne putem ruga noi mai mult? Isus ne așteaptă să petrecem timp cu el în rugăciune. Iar dacă vom petrece timp cu Isus în rugăciune noi vom primi viața sa și binecuvântările sale. Vom fi diferiți și vom avea iubirea sa, viața sa și pacea sa în noi. Oare nu dorim cu toți asta?

Isus s-a rugat așa că și noi trebuie să ne rugăm. Isus a fost botezat și noi suntem botezați. Ceva mare și imens s-a petrecut în Iordan și ceva mare s-a petrecut și în viața noastră atunci când am fost botezați. Când ne rugăm noi continuăm să experimentăm beneficiile botezului nostru. Ioan a spus, …vine unul mai puternic decât mine… El vă va boteza în Duhul Sfânt şi cu foc” (v.16). Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?