Luni din săptămâna a 15-a de peste an

luni, 13 iulie 2020

Luni din săptămâna a 15-a de peste an

Ss. Henric, împ. *; Eugen, ep.

Culoare:    verde (alb)

Psaltire:    III

Liturghie la alegere,

prefaţă comună

Is 1,10-17

Ps 49

Mt 10,34-11,1

LECTURA I

Spălaţi-vă, curăţaţi-vă, îndepărtaţi răutatea

gândurilor voastre dinaintea ochilor mei!

Citire din cartea profetului Isaia 1,10-17
Ascultaţi cuvântul Domnului, căpetenii din Sodoma! Pleacă-ţi urechea la legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei! Domnul zice: “Ce-mi trebuie mulţimea jertfelor voastre? M-am săturat de arderile voastre de tot de berbeci şi de grăsimea viţeilor; sângele taurilor, al mieilor şi al ţapilor mă dezgustă! 12 Când veniţi să vă prezentaţi în faţa mea, cine cere acestea din mâinile voastre călcând în picioare curţile mele? 13 Nu mai aduceţi ofrande zadarnice! Tămâia este abominabilă pentru mine, luna nouă, sabatul şi chemarea la adunare! Nu suport nedreptatea şi solemnitatea! 14 Sufletul meu urăşte lunile voastre noi şi sărbătorile voastre: au devenit o povară pentru mine, am obosit să le suport! 15 Când vă întindeţi mâinile, îmi voi întoarce ochii de la voi; chiar dacă veţi înmulţi rugăciunile, nu vă voi asculta: mâinile voastre sunt pline de sânge. 16 Spălaţi-vă, purificaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Îndepărtaţi răul faptelor voastre dinaintea ochilor mei! Încetaţi să faceţi răul! 17 Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata, îndreptaţi-l pe opresor, faceţi dreptate orfanului şi apăraţi-o pe văduvă!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 49(50),8-9.16bc-17.21ab şi 23 (R.: 23b)
R.: Celui care merge pe calea cea dreaptă îi voi arăta mântuirea lui Dumnezeu.

8 Nu pentru jertfele tale te dojenesc,
pentru că arderile tale de tot sunt pururi înaintea mea.
9 Nu voi primi viţei din casa ta,
nici ţapi din turmele tale! R.

16bc Pentru ce vorbeşti despre poruncile mele
şi alianţa mea este pe buzele tale,
17 de vreme ce urăşti disciplina mea
şi cuvintele mele le arunci la spate? R.

21ab Iată, ai făcut acestea, iar eu să tac?
Îţi închipui că eu sunt ca tine?
23 Cine aduce jertfă de laudă, acela mă cinsteşte;
celui care merge pe calea cea dreaptă
îi voi arăta mântuirea lui Dumnezeu. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE                  Mt 5,10

(Aleluia)  “Fericiţi cei persecutaţi din cauza dreptăţii, spune Domnul, pentru că a lor este împărăţia cerurilor!” (Aleluia)

EVANGHELIA

Nu am venit să aduc pace, ci sabie.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 10,34-11,1
În acel timp, Isus le-a spus celor doisprezece: “Să nu credeţi că am venit să aduc pace pe pământ! Nu am venit să aduc pace, ci sabie. 35 Căci am venit să despart «fiul de tatăl său, fiica de mama sa, nora de soacra sa, 36 iar duşmanii omului vor fi cei din casa lui». 37 Cine îşi iubeşte tatăl sau mama mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine; şi cine îşi iubeşte fiul sau fiica mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine. 38 Cine nu-şi ia crucea şi nu mă urmează nu este vrednic de mine. 39 Cine ţine la viaţă, o va pierde, iar cine îşi pierde viaţa pentru mine, o va regăsi. 40 Cine vă primeşte pe voi, pe mine mă primeşte, iar cine mă primeşte pe mine, îl primeşte pe acela care m-a trimis. 41 Cine primeşte un profet, pentru că este profet, va primi răsplata profetului, iar cine primeşte un drept, pentru că este drept, va primi răsplata celui drept. 42 Cine va da de băut, fie şi numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceştia mici pentru că este discipol, adevăr vă spun, nu-şi va pierde răsplata”. 11,1 Când Isus a terminat de dat aceste învăţături celor doisprezece discipoli ai săi, a plecat de acolo ca să înveţe şi să predice în cetăţile lor.

Cuvântul Domnului

Luni din săptămâna a 15-a de peste an – 2

 

 Mt 10,34-11,1

Mesajul evangheliei de astăzi pare un pic contradictoriu. Într-o parte a scripturii, Cristos promite pacea, Pacea mea o las vouă, pacea mea o dau vouă. Însă în evanghelia de astăzi el ne spune, Să nu credeți că am venit să aduc pace pe pământ! Nu am venit să aduc pace, ci sabie.

Când avem de-a face cu astfel de contradicții, va trebui întotdeauna să ținem cont de propriul exemplu al lui Isus și de contextul învățăturilor sale. Iar asta fiindcă inima învățăturilor sale mereu a fost iubirea, unitatea și pacea.

Ceea ce Domnul dorește să scoată în evidență e faptul că pacea lui Dumnezeu nu ar trebui să fie de acel tip care acceptă compromisurile celui rău sau tolerează nedreptatea sau fărădelegile. Un creștin trebuie să exemplifice această „pace” chiar și cu prețul opunerii și rănilor provocate de rude și prieteni (v.35).

Acest mesaj este ilustrat foarte bine și în istoria sfântului Thomas More. El a fost un laic devotat și un avocat sclipitor.  Thomas a fost numit înalt cancelar al Angliei de către regele Henric al VIII-lea. Într-un moment crucial, Thomas a ales între prietenia și loialitatea față de rege sau credința și conștiința sa. Și a ales-o pe cea din urmă, opunându-se unirii ilegitime a regelui Henric cu Anne Boleyn, refuzând să îl recunoască ca cap suprem al Bisericii Angliei.

După ce a rezistat chiar și rugăminților familiei sale care le considera contrare voinței lui Dumnezeu, a fost decapitat în Turnul Londrei. Ultimele cuvinte rostite de el au fost, mor ca slujitor devotat al regelui, dar mai întâi a lui Dumnezeu.

Vor fi momente în viață, poate nu la fel de dramatice ca ale sfântului Thomas More, când și noi vom fi nevoiți să refuzăm compromisul cu cel rău și fărădelegile.

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?