Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m. **; Osea, profet
Culoare: roșu
Psaltire: P
Liturghie proprie,
prefaţă pentru sfinţi
Fil 3,17-4,1
Ps 33
In 12,24-26
LECTURA I
Patria noastră este în ceruri
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni 3,17-4,1
Fraților, fiți imitatorii mei și priviți cu atenție la aceia care umblă după modelul pe care îl aveți în noi! 18Căci v-am spus de multe ori și vă spun și acum plângând: mulți umblă ca niște dușmani ai crucii lui Cristos. 19Sfârșitul lor este pieirea, Dumnezeul lor este pântecele, iar gloria lor este în rușinea lor, cugetând numai la cele pământești. 20Însă patria noastră este în ceruri, de unde îl așteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Cristos. 21El va schimba trupul umilinței noastre, făcându-1 asemănător cu trupul gloriei sale prin puterea cu care este în stare să-și supună toate. 4,1Așa încât, frații mei iubiți și doriți, bucuria și coroana mea, rămâneți astfel statornici în Domnul, iubiții mei!
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 33(34),2-3.4-5.6-7.8-9 (R.: 5b)
R.: Domnul mă eliberează de orice teamă.
2Îl voi binecuvânta pe Domnul în orice timp,
lauda lui va fi fără încetare în gura mea.
3Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei umili și să se bucure! R.
4Preamăriți-1 pe Domnul împreună cu mine,
să înălțăm numele lui împreună!
5L-am căutat pe Domnul și el mi-a răspuns
și m-a eliberat de orice teamă. R.
6Priviți la el și veți fi luminați
și fețele voastre nu se vor acoperi de rușine!
7Acest sărac a strigat și Domnul l-a ascultat
și l-a scăpat din toate strâmtorările sale. R.
8Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el
și-i scapă din primejdie.
9Gustați și vedeți cât de bun este Domnul,
fericit omul care își caută în el refugiu! R.
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Iac 1,12
(Aleluia) Fericit omul care îndură ispita
pentru că, după ce va fi încercat,
va primi coroana vieții! (Aleluia)
EVANGHELIA
Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, moare, aduce rod mult.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 12,24-26
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: 24„Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. 25Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. 26Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti”.
Cuvântul Domnului
17 octombrie – Sfântul Ignațiu de Antiohia – 3
In 12,24-26
În anul 70, la 35 de ani de la moartea și învierea Mântuitorului nostru, Ignațiu a fost numit al treilea episcop de Antiohia care astăzi este localizată în Turcia. Antiohia, după cum bine știm și din Faptele Apostolilor, era o comunitate înfloritoare creștină. Primul ei episcop a fost însuși apostolul Petru, înainte de a fi episcopul Romei, și tot acela a fost locul în care discipoli au fost numiți pentru prima oară ca și creștini.
După ce a slujit la Antiohia timp de 35 de ani, Ignațiu a fost arestat în timpul persecuției lui Traian și condamnat la moarte în Roma.
Ignațiu a fost de fapt, un discipol direct al sfântului apostol Ioan. Motiv și pentru care toate scrisorile sale au prins o valoarea destul de mare în biserica primară. În toate scrisorile sale găsim învățături asupra Euharistiei, a primatului episcopului Romei, a rolului episcopilor, și în general asupra preoției. Aceste scrisori obișnuiau să fie citite alături de sfânta Scriptură la adunările pentru sfânta Liturghie a bisericii primare.
Din ceea ce cunosc eu, nici un părinte al Bisericii nu și-a exprimat dorința profundă de a se uni cu Cristos și curajul în fața martiriului. Ignațiu le scrisese Romanilor că, este mai bine pentru mine să mor în numele lui Isus Cristos decât să domnesc peste tot pământul…pe el îl caut, pe cel care a murit pentru mine: pe el îl doresc, cel care a înviat de dragul meu…permiteți-mi să fiu un imitator al patimii Dumnezeului meu!
Marele istoric al bisericii Eusebiu de Cesarea scrisese că, Ignațiu a fost trimis din Siria la Roma și a devenit hrană pentru animalele sălbatice din cauza mărturiei lui pentru Cristos. În timp ce era dus prin Asia, sub stricta supraveghere militară, el a întărit comunitățile de credință din diverse orașe, în care mai trimisese omilii și îndemnuri, avertizându-i mai presus de toate că trebuie să fie mereu de veghe împotriva ereziilor care tocmai începeau să apară, îndemnându-i să țină fermă tradiția apostolică.
Cuvintele lui Ignațiu sunt citite la fiecare sfântă Liturghie înainte de sfânta Împărtășanie, Eu sunt grâul lui Cristos ce este amestecat de dinții bestiilor, ca să pot fi aflat pâine curată.
Ignațiu a luat foarte în serios cuvintele din textul evangheliei de astăzi, în care l-am auzit pe Isus spunând, nu vă temeți de cei care ucid trupul. El nu a renunțat la credință sau la compromiterea credinței în acel moment în care a fost amenințat cu martiriul. Ci mai degrabă, a văzut martiriul ca o mărturie supremă pentru Cristos și un mod de imitare a lui Cristos spre edificarea Bisericii.
În încheiere, tot ceea ce sper e ca și noi, asemenea sfântului Ignațiu de Antiohia, să dorim să ne oferim viețile în unire cu Cristos. Ca iubirea noastră pentru el să fie curățată de toate fricile și de tot egoismul, și ca noi să putem oferi tuturor celor din jurul nostru o mărturie a mântuirii credinței creștine. Amin
17 octombrie – Sfântul Ignațiu de Antiohia – 3
În anul 70, la 35 de ani de la moartea și învierea Mântuitorului nostru, Ignațiu a fost numit al treilea episcop de Antiohia care astăzi este localizată în Turcia...
17 octombrie – Sfântul Ignațiu de Antiohia – 2
În anul 70, la 35 de ani de la moartea și învierea lui Isus, sfântul Ignațiu de Antiohia, pe care îl comemorăm astăzi, devenea cel de-al treilea episcop al Antiohiei, oraș care îl găsim în Turcia de astăzi...
17 octombrie – Sfântul Ignațiu de Antiohia – 1
În textul evangheliei de astăzi, îl vom auzi pe Isus, spunându-ne că Dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare...