Vineri din săptămâna a 28-a de peste an

vineri, 16 octombrie 2020

Vineri din săptămâna a 28-a de peste an

Ss. Margareta M. Alacoque, călug. *; Hedviga, călug. *; Longin, m.

Culoare:    verde (alb)
Psaltire
:    IV

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

Ef 1,11-14
Ps 32
c 12,1-7

LECTURA I

Noi mai dinainte am sperat în Cristos şi
voi aţi fost însemnaţi cu sigiliul în Duhul Sfânt.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 1,11-14
Fraţilor, în Cristos am fost chemaţi, am fost rânduiţi de mai înainte după planul aceluia care lucrează toate după hotărârea voinţei sale, 12 ca noi, care mai dinainte am sperat în Cristos, să fim spre lauda gloriei sale. 13 În el, şi voi, ascultând cuvântul adevărului, evanghelia mântuirii voastre în care aţi crezut, aţi fost însemnaţi cu sigiliul în Duhul Sfânt, cel promis. 14 El este arvuna moştenirii noastre până la răscumpărarea celor pe care i-a dobândit spre lauda gloriei sale.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 32(33),1-2.4-5.12-13 (R.: 12b)
R.: Fericit este poporul pe care Domnul şi l-a ales ca moştenire.

1 Bucuraţi-vă, drepţilor, în Domnul!
Cei fără de prihană se cuvine să-i înalţe cântare de laudă.
2 Lăudaţi-l pe Domnul cu harpa;
cântaţi-i cu alăuta cu zece coarde! R.

4 Căci drept este cuvântul Domnului
şi toate lucrările sale sunt vrednice de crezare.
5 El iubeşte dreptatea şi judecata,
pământul este plin de bunătatea Domnului. R.

12 Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul,
poporul pe care el şi l-a ales ca moştenire!
13 Domnul priveşte din ceruri,
el îi vede pe toţi fiii oamenilor. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE      Ps 32(33),22

(Aleluia) Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, după cum şi noi am sperat în tine! (Aleluia)

EVANGHELIA

Chiar şi firele de păr de pe capul vostru, toate sunt numărate.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 12,1-7
În timp ce mulţimea se aduna cu miile, încât se călcau în picioare unii pe alţii, Isus a început să le vorbească mai întâi discipolilor: “Feriţi-vă de aluatul fariseilor, care este ipocrizia, 2 căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit şi nici secret care nu va fi cunoscut! 3 Prin urmare, ceea ce aţi spus în întuneric se va auzi la lumină şi ceea ce aţi zis la ureche în camera de taină va fi proclamat de pe acoperişuri. 4 Vouă, prietenilor mei, vă spun: nu vă temeţi de cei care ucid trupul şi după aceea nu mai pot face nimic! 5 Vă voi arăta însă de cine să vă temeţi: temeţi-vă de acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în Gheenă; da, vă spun, de acesta să vă temeţi! 6 Nu se vând oare cinci vrăbii pe doi bani? Şi niciuna dintre ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu. 7 Vouă însă chiar şi firele de păr de pe capul vostru, toate vă sunt numărate. Nu vă temeţi! Voi valoraţi mai mult decât multe vrăbii”.

Cuvântul Domnului

Vineri din săptămâna a 28-a de peste an – 3

Lc 12,1-7

Curajul sub persecuție

Conform lui Laurie B. Rosenblum MPH, un mare promotor și apărător al vieții, mai bine de 10% din americani au o fobie sau o frică specifică. Aceste fobii de obicei încep în perioada copilăriei, a adolescenței sau chiar a primei perioade a tinereții. Cu toate că multe din aceste fobii dobândite în copilărie dispar la vârsta adultă, doar un mic procent din aceste fobii reușesc să dispară la vârsta adultă doar cu ajutorul tratamentului.

De fapt, fiecare dintre noi are cel puțin câteva frici și situații pe care încercăm să le evităm. De exemplu, accidentele, bolile, moartea, furtul, bârfa, lipsa unui loc de muncă, despărțirile de persoana iubită, bătrânețea, falimentul, eșecurile, întârzierea, purtarea hainelor nepotrivite, pierderea unui examen, și multe, multe altele asemenea. Însă întrebare care apare e, care este acel lucru sigur de care ne temem majoritatea dintre noi că ni se va întâmpla? Mulți dintre noi poate că vor spune, Moartea. Rita Snowdon, în cartea ei intitulată Creștinismul aproape de viață, spunea că anxietatea noastră principală este frica de moarte. Ea a continuat să spună că este adevărat că mulți fac tot ce le stă în putință pentru a evita termenul. Ei vorbesc în schimb cu termeni de pierderea cuiva, a unei persoane dragi, sau a trecut dincolo, sau altele asemenea.

Însă în textul evangheliei de astăzi Isus ne spune: nu vă temeţi de cei care ucid trupul… temeţi-vă de acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în Gheenă. Gheenă provine din cuvântul Ge bene Hinnom care tradus înseamnă valea fiilor lui Hinnom. În această vale erau aruncate trupurile animalelor, criminalilor și multe alte mizerii pentru a fi arse de către un foc ce ardea mereu. Aceasta era groapa de gunoi din afara Ierusalimului, ce a devenit rapid imaginea locului de distrugere veșnică.  În pasajul evangheliei de astăzi ca și în multe alte locuri din evanghelie cuvântul este folosit cu înțelesul de iad. Domnul insistă asupra fricii de Dumnezeu care constă în fidelitate, curaj, și îi pedepsește pe cei care îl resping și pe cei care îi fac pe ceilalți să facă la fel. De asemenea, frica de Dumnezeu este și ea unul din cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. Aceste daruri ale Duhului Sfânt se revarsă asupra celui care crede în momentul botezului, conform sfântului Ambrozie, episcopul de Milano ce a murit în anul 397, acestea fiind, 1. Duhul Înțelepciunii; 2. Duhul Înțelegerii; 3. Duhul Sfatului; 4. Duhul Tăriei; 5. Duhul Cunoașterii; 6. Duhul Evlaviei; 7. Duhul fricii de Dumnezeu;  (De Sacramentis 3,8). Ambroziu a crezut că toate acestea se revarsă asupra celui care crede la Botez.

Ce are de-a face frica de Dumnezeu cu împărăția cerurilor? Frica după cum bine știm cu toți este o forță foarte puternică. Ne poate face să fugim sau să ne panicăm sau ne poate determina credința și acțiunile. Frica de Dumnezeu este antidotul fricii de a pierde pe cineva iubit. Ce este frica de Dumnezeu sau frica Dumnezeiască? Este venerația față de cel care ne-a făcut în iubire, care ne susține în milostivire și bunătate. Cea mai mare pierdere pe care am putea-o experimenta nu este cea fizică ci cea spirituală, mai exact pierderea sufletului puterii iadului. O frică sănătoasă de Dumnezeu ne conduce către o maturitate spirituală, înțelepciune și judecată dreaptă și ne eliberează de tirania păcatului mândriei, de lașitate în special în fața răului și a înșelătoriei spirituale.

Așa că întrebarea cu care voi încheia este ne încredem în harul și milostivirea lui Dumnezeu și ne spunem cuvântului său? Amin

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?