Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. **
Culoare: alb
Psaltire: P
Liturghie proprie,
prefaţă pentru sfinți
Mih 5,1-4a
Rom 8,28-30
Ps 12
Mt 1,1-16.18-23
Ant. la intrare Cf. Dan 12,3
Cei învăţaţi vor străluci ca lumina cerului şi cei care îi învaţă pe cei mulţi dreptatea vor fi precum stelele în vecii vecilor.
Rugăciunea Zilei
Dumnezeule, tăria celor ce nădăjduiesc în tine, care ai voit ca sfântul episcop Ioan Gură de Aur să strălucească printr-o minunată elocvenţă şi prin tărie în încercări, dă-ne, te rugăm, harul, să fim şi noi luminaţi de învăţătura lui şi întăriţi de exemplul lui de răbdare neînvinsă. Prin Domnul nostru Isus Cristos.
LECTURA I
Au primit lucrarea slujirii spre edificarea trupului lui Cristos.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 4,1-7.11-13
Fraților, așadar, vă îndemn eu, prizonierul în Domnul, să umblați în mod vrednic de chemarea pe care ați primit-o: 2cu toată umilința și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, 3străduindu-vă să păstrați unitatea Duhului în legătura păcii. 4Este un singur trup și un singur Duh, după cum ați și fost chemați la o singură speranță, aceea a chemării voastre. 5Este un singur Domn, o singură credință, un singur Botez, 6un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este peste toate, prin toți și în toți. 7Fiecăruia dintre noi i s-a dat harul după măsura darului lui Cristos. 11Tot el i-a dat pe unii ca apostoli; pe alții, ca profeți; pe alții, ca evangheliști; pe alții, ca păstori și învățători 12pentru desăvârșirea sfinților în vederea lucrării slujirii spre edificarea trupului lui Cristos, 13până când vom ajunge toți la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la omul desăvârșit, la măsura staturii plinătății lui Cristos.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 39(40),2 și 4ab.7-8a.8b-9.10 (R.: 8a și 9a)
R.: Iată, vin, Doamne,
ca să fac voința ta!
2Cu dor l-am așteptat pe Domnul,
iar el s-a plecat spre mine și mi-a ascultat strigătul.
4abEl a pus în gura mea un cântec nou,
un imn de laudă pentru Dumnezeul nostru. R.
7Jertfă și ofrandă tu nu dorești,
tu mi-ai deschis urechile;
nu ceri nici arderi de tot, nici jertfă pentru păcat.
8aAtunci, am zis: „Iată, vin! R.
8bÎn sulul cărții este scris despre mine:
9ca să fac voința ta!”
Dumnezeul meu, aceasta o doresc.
Legea ta este în adâncul inimii mele. R.
10Vestesc dreptatea ta în adunarea cea mare;
nu-mi închid buzele; tu știi lucrul acesta, Doamne! R.
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 10,11
(Aleluia) Sămânța este cuvântul lui Dumnezeu, semănătorul este Cristos; toți cei care-1 vor găsi vor rămâne în veci. ( (Aleluia)
EVANGHELIA*
lată, semănătorul a ieșit să semene!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 4,1-10.13-20
În acel timp, Isus a început din nou să învețe de-a lungul mării și s-a adunat în jurul lui o mulțime așa de mare, încât el, urcându-se, s-a așezat în barcă, pe mare. Și toată mulțimea era lângă mare, pe uscat. 2El îi învăța multe în parabole. Și le spunea în învățătura lui: 3„Ascultați! Iată, semănătorul a ieșit să semene! 4Și, în timp ce semăna, o parte a căzut de-a lungul drumului. Au venit păsările cerului și au mâncat-o. 5O altă parte a căzut pe loc pietros, unde nu avea pământ mult, și îndată a răsărit, pentru că nu avea pământ adânc. 6Iar când soarele a răsărit, s-a veștejit și, pentru că nu avea rădăcină, s-a uscat. 7O altă parte a căzut între spini. Spinii au crescut și au înăbușit-o și nu a dat rod. 8Iar alta a căzut în pământ bun și a dat rod. A încolțit, a crescut și a adus: una — treizeci, alta – șaizeci, alta — o sută”. 9Și a zis: „Cine are urechi pentru a asculta să asculte!” 10Când a rămas singur, cei din jurul lui, împreună cu cei doisprezece, l-au întrebat despre parabole. 13Apoi le-a spus: „Nu înțelegeți această parabolă? Cum veți înțelege atunci toate parabolele? 14Semănătorul seamănă cuvântul. 15Aceștia sunt cei care sunt de-a lungul drumului unde se seamănă cuvântul: când îl ascultă, vine imediat Satana și ia cuvântul semănat în ei. 16Cei semănați pe loc pietros sunt aceia care, când ascultă cuvântul, îl primesc îndată cu bucurie, 17dar nu au rădăcină în ei, ci sunt nestatornici. Dacă vine o suferință sau o persecuție din cauza cuvântului, se scandalizează îndată. 18Alții sunt cei semănați între spini. Aceștia sunt cei care au ascultat cuvântul, 19dar grijile acestei lumi, amăgirea bogățiilor și celelalte pofte intră și înăbușă cuvântul și rămâne fără rod. 20Apoi, sunt cei care sunt semănați în pământ bun. Aceștia ascultă cuvântul, îl primesc și aduc rod: unul – treizeci, altul – șaizeci, altul – o sută”.
Cuvântul Domnului
*forma prescurtată
EVANGHELIA
lată, semănătorul a ieșit să semene!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 4, 1-9
În acel timp, Isus a început din nou să învețe de-a lungul mării și s-a adunat în jurul lui o mulțime așa de mare, încât el, urcându-se, s-a așezat în barcă, pe mare. Și toată mulțimea era lângă mare, pe uscat. 2El îi învăța multe în parabole. Și le spunea în învățătura lui: 3„Ascultați! Iată, semănătorul a ieșit să semene! 4Și, în timp ce semăna, o parte a căzut de-a lungul drumului. Au venit păsările cerului și au mâncat-o. 5O altă parte a căzut pe loc pietros, unde nu avea pământ mult, și îndată a răsărit, pentru că nu avea pământ adânc. 6Iar când soarele a răsărit, s-a veștejit și, pentru că nu avea rădăcină, s-a uscat. 7O altă parte a căzut între spini. Spinii au crescut și au înăbușit-o și nu a dat rod. 8Iar alta a căzut în pământ bun și a dat rod. A încolțit, a crescut și a adus: una – treizeci, alta – șaizeci, alta – o sută”. 9Și a zis: „Cine are urechi pentru a asculta să asculte!”
Cuvântul Domnului
RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR
Fraților preaiubiți, minunata reflecție a sfântului apostol Paul asupra darului iubirii ne dă ocazia de a ne ruga ca iubirea să fie mereu abundentă și să îmbogățească fiecare viață. Să spunem împreună:
R. Ascultă-ne Doamne!
- Ne rugăm ca călătoria papei Francisc în Kazahstan care începe astăzi, și întâlnirea cu președintele și autoritățile civile, să întărească motto-ul vizitei sale, de Mesager al păcii și al unității. R.
- Ne rugăm ca învățăturile și duhul de rugăciune al sfântului Ioan Gură de Aur să fie un ghid sigur pentru Biserica. R.
- Ne rugăm ca cuplurile căsătorite să hrănească iubirea lor reciprocă pentru ca astfel să fie blânzi și răbdători, iertători, încrezători și plini de speranță. R.
- Ne rugăm ca noi să dezvoltăm în viețile noastre virtutea credinței, speranței și a carității. R.
- Ne rugăm ca toți credincioși noștri răposați să fie primiți cât mai repede în casa Tatălui ceresc. R.
Doamne Dumnezeul nostru, dă-ne te rugăm acea înțelepciune de care avem cu toți nevoie pentru ca astfel și noi să putem distinge între acele momente în care e bine să postim și e bine să celebrăm. Prin Cristos Domnul nostru. Amin
Asupra Darurilor
Să-ţi fie plăcută, Dumnezeule, jertfa pe care ţi-o aducem din toată inima, astăzi, când celebrăm amintirea sfântului Ioan Gură de Aur şi când, după îndemnul lui, ne dăruim şi pe noi înşine cu totul ţie, lăudându-te într-un glas. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtăşanie Cf. 1Cor 1,23-24
Noi îl predicăm pe Cristos cel răstignit, pe Cristos, puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu.
După Împărtășanie
Dă-ne, te rugăm, Dumnezeule îndurător, harul, ca tainele pe care le-am primit, celebrând amintirea sfântului Ioan Gură de Aur, să ne întărească în iubirea ta şi să ne facă mărturisitori fideli ai adevărului tău. Prin Cristos, Domnul nostru.
13 septembrie – Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. – 2
Mc 4, 1-9
Predicatorul cu limbă de aur
Sfântul Ioan Cristostomul sau Gură de Aur, pe care îl comemorăm astăzi spusese la un moment dat, sfântul care s-a dus în ceruri nu are nevoie de aclamații de la ființele umane pentru ca să poată ajungă într-un loc mai măreț și mult mai binecuvântat. Noi, pe de altă parte, care încă suntem angajați în cele pământești…trebuie să auzim sfinți lăudați pentru ca și noi să dorim să îi imităm pe ei. De aceea va trebui să ținem cont și să luăm aminte la virtutea și exemplul acestui mare sfânt, ca și noi să putem imita sfințenia lui și să putem ajunge la aceiași recompensă veșnică din ceruri.
Sfântul apostol Paul ne învățase că noi mereu trebuie să considerăm Biserica ca un trup cu multe părți. Iar dacă Biserica este un trup, atunci sfântul pe care noi îl comemorăm astăzi, adică sfântul Ioan Cristostomul este gura, sau poate chiar limba. Numele de Cristostom tradus înseamnă limbă de aur.
Pe când încă studia legea civilă, sfântul Ioan Gură de Aur a simțit chemarea la viața călugărească, însă după o bună discernere a vocației sale și-a dat seama că nu aceasta era chemarea sa, așa că a fost sfințit diacon iar apoi preot pentru Biserica din Antiohia.
Imediat după sfințirea sa ca preot a și fost remarcat pentru darul său de a predica. Așa că episcopul său l-a rugat pe sfântul Ioan să se dedice complet predicării. Astfel, în următori 12 ani sfântul Ioan a predicat și a predat asupra tuturor cărților din biblie. El însuși scrisese la un moment dat, Amvonul era tronul său pe care îl și împodobea la fel de mult ca oricare alt predicator din vechime sau din timpurile moderne. Sfântul Ioan Gură de Aur fusese, după cum spusese și fericitul John Henry Newman, un suflet luminos, bucuros și blând: o inimă sensibilă, care a ajutat oameni să aplice sfânta Scriptură la viața lor de zi cu zi. Aproape 600 dintre predicile și comentariile sale asupra sfintei scripturi au fost păstrate până în ziua de astăzi precum și multe tratate asupra vieții spirituale și morale, dar mai ales și o faimoasă carte asupra sfintei preoții.
Reputația sa ca și predicator și învățător a dus, împotriva voinței sale, la alegerea sa ca episcop de Constantinopol, pe scaunul imperiului, care, în acel timp, a fost o adevărată cloacă morală. Așa că sfântul Ioan a început să predice din nou, chemând oameni la reformarea vieții lor. Mare parte din această reformă morală a fost îndreptată spre curtea imperială, motiv și pentru care a atras atenția împărătesei care era capul depravării și care ea însăși dădea un exemplu teribil oamenilor. La un moment dat, pe când predica despre istoria Isabelei, împărăteasa a luat această predică ca pe o insultă personală. Așa că a început să conspire împotriva episcopului Ioan. Și-a găsit aliat în patriarhul de Alexandria care și el fusese amenințat de Ioan. Împreună au reușit să îl destituie aducând acuzații grave și forțându-l să plece în exil.
Oameni, însă, l-au iubit pe Ioan așa că a fost adus înapoi la Constantinopol. Însă Ioan nu a cedat nici de această dată. A continuat să predice adevărul, să condamne depravarea morală și vanitățile aristocrației și a curții imperiale. Cei care erau vizați și în funcții de putere nu lea convenit predica lui Ioan așa că l-a trimis din nou în exil, însă de data aceasta într-unul cu condiții extrem de dure, atât de dure încât episcopul avea să nu se mai întoarcă niciodată. Bătrânul episcop exilat a murit în ziua de 14 septembrie, 405. Sfântul Ioan Gură de Aur este și ar trebui să fie pentru toți o adevărată sursă de inspirație. A fost numit gură de aur pentru că l-a predicat pe Cristos. Sfântul Ioan a fost capabil să îl predice pe Cristos fiindcă Cristos se afla în inima sa. Iar acea cunoaștere a lui Cristos a venit prin rugăciune și prin studiul sfintei Scripturi. Sfântul Ioan cunoștea scripturile motiv și pentru care a ajuns la acea cunoaștere desăvârșită a Domnului, devenind capabil să comunice iubirea lui Cristos și adevărul sfintei sale Bisericii.
În încheiere vă invit ca și noi să îl comunicăm pe Isus tuturor celor cu care ne întâlnim astăzi, ca Cristos să fie pe buzele noastre și în inimile noastre. Amin
13 septembrie – Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. – 2
Mc 4, 1-9 Predicatorul cu limbă de aur Sfântul Ioan Cristostomul sau Gură de Aur, pe care îl comemorăm astăzi spusese la un moment dat, sfântul care s-a dus în
13 septembrie – Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv. – 1
Unul dintre cei mai curajoși și sfinți oameni ai secolului 4 a fost sfântul Ioan Crisostomul pe care îl comemorăm astăzi. În momentul în care Cristos l-a atras la o viață monastică acesta studia dreptul....