SF. LUCA, ev.
Culoare: roșu
Psaltire: P
Liturghie proprie, Gloria,
prefaţă pentru apostoli II
2Tim 4,10-17ab
Ps 144
Lc 10,1-9
Ant. la intrare Is 52,7
Cât de plăcut este să vezi peste munţi paşii celui care vesteşte pace, ai celui care duce vestea cea bună, vestea mântuirii!
Rugăciunea Zilei
Doamne Dumnezeule, care l-ai ales pe sfântul Luca spre a dezvălui, prin predică şi prin scris, misterul iubirii tale faţă de cei săraci, fă, ca aceia care se mândresc cu numele de creştin, să stăruie în a fi o inimă şi un gând şi toate neamurile să se învrednicească să vadă mântuirea ta. Prin Domnul nostru Isus Cristos.
LECTURA I
Numai Luca este cu mine.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei 4,10-17b
Preaiubitule, Dima m-a părăsit, iubind lumea de acum, şi a mers la Tesalonic. Crescens este în Galaţia, iar Tit, în Dalmaţia. 11 Numai Luca este cu mine. Ia-l pe Marcu şi adu-l cu tine, căci îmi este de folos în slujire! 12 Pe Tihic l-am trimis la Efes. 13 Când vei veni, să-mi aduci mantia pe care am lăsat-o în Troas la Carp, ca şi cărţile, în special pergamentele! 14 Alexandru, arămarul, mi-a făcut multe rele. Domnul îl va răsplăti după faptele sale. 15 Păzeşte-te şi tu de el, pentru că s-a împotrivit foarte mult cuvintelor noastre! 16 La prima mea apărare, nimeni n-a fost alături de mine, ci toţi m-au părăsit; să nu li se ia în seamă! 17ab Domnul însă mi-a fost alături şi m-a întărit, pentru ca predicarea să se împlinească prin mine şi s-o audă toate popoarele.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 144(145),10-11.12-13ab.17-18 (R.: 12a)
R.: Credincioşii tăi să facă cunoscute faptele puterii tale, Doamne.
10 Să te laude pe tine, Doamne, toate lucrările tale
şi credincioşii tăi să te binecuvânteze;
11 să facă cunoscută gloria domniei tale
şi să vorbească despre puterea ta! R.
12 Credincioşii tăi să facă cunoscută
tuturor oamenilor faptele puterii tale
şi gloria plină de strălucire a domniei tale.
13ab Împărăţia ta este împărăţia tuturor veacurilor
şi stăpânirea ta va dăinui din generaţie în generaţie. R.
17 Drept este Domnul pe toate căile sale
şi credincios în toate lucrările sale.
18 Domnul este alături de toţi cei care-l cheamă,
de toţi cei care-l cheamă în adevăr. R.
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. In 15,16
(Aleluia) “Eu v-am ales pe voi şi v-am pus ca să mergeţi şi să aduceţi rod, iar rodul vostru să rămână”, spune Domnul. (Aleluia)
EVANGHELIA
Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,1-9
În acel timp, Domnul a ales alţi şaptezeci şi doi şi i-a trimis doi câte doi înaintea sa în toate cetăţile şi locurile pe unde avea să treacă el 2 şi le-a spus: “Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini. Rugaţi-l deci pe Domnul secerişului să trimită lucrători în secerişul lui! 3 Mergeţi! Iată, vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor! 4 Nu luaţi nici pungă, nici desagă, nici încălţăminte şi nu salutaţi pe nimeni pe drum! 5 În casa în care intraţi, spuneţi mai întâi: «Pace acestei case!» 6 Şi dacă acolo este vreun fiu al păcii, pacea voastră va rămâne peste el. Dacă nu, se va întoarce la voi. 7 Rămâneţi în casa aceea; mâncaţi şi beţi ceea ce vor avea, căci vrednic este lucrătorul de plata sa! Nu vă mutaţi din casă în casă! 8 Când intraţi într-o cetate şi vă primesc, mâncaţi ceea ce este pus înaintea voastră, 9 vindecaţi bolnavii din ea şi spuneţi-le: «S-a apropiat de voi împărăţia lui Dumnezeu!»”
Cuvântul Domnului
RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR
Fraților preaiubiți, astăzi îl sărbătorim pe sfântul evanghelist Luca, care a oferit Bisericii o evanghelie și Faptele Apostolilor prin care am ajuns să îl cunoaștem pe Isus Cristos și Duhul său dătător de viață. Să spunem împreună:
R. Ascultă-ne Doamne!
- Ne rugăm ca scrierile sfântului Luca să continue să hrănească inimile creștinilor, din moment ce ele sunt Cuvintele lui Dumnezeu. R.
- Ne rugăm ca cei care îl cinstesc pe sfântul Luca ca patron al lor, să aibă parte de îndrumarea Duhului Sfânt în tot ceea ce fac. R.
- Ne rugăm ca spiritul colaborării dintre Luca și Paul să fie la fel de viu și în Biserica de astăzi. R.
- Ne rugăm ca noi să găsim în viziunea lui Luca a iubirii lui Isus față de săraci, inspirația de a lua măsuri concrete de ajutorare a celor săraci. R.
- Ne rugăm ca toți bolnavi să aibă parte de îngrijirea și susținerea celor din jur. R.
- Ne rugăm ca toți răposați noștri, să se odihnească în pace. R.
Milostive Dumnezeule, fă te rugăm ca cei care transmit vestea cea bună celorlalți să o facă cu o credință puternică și cu o iubire plină de compasiune. Prin Cristos Domnul nostru. Amin
Asupra Darurilor
Prin aceste daruri cereşti, dă-ne, te rugăm, Doamne, harul să te slujim în libertatea spiritului, pentru ca jertfa pe care ţi-o aducem în sărbătoarea sfântului Luca să ne fie spre tămăduire şi să ne facă părtaşi de mărirea ta. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtăşanie Cf. Lc 10,1.9
Domnul i-a trimis pe ucenicii săi ca să vestească în toate cetăţile: „Împărăţia lui Dumnezeu este aproape de voi”.
După Împărtășanie
Dă-ne, te rugăm, Dumnezeule atotputernic, harul, ca pâinea pe care am primit-o la sfântul tău altar să ne sfinţească şi să ne întărească în fidelitate faţă de evanghelia pe care a propovăduit-o sfântul Luca. Prin Cristos, Domnul nostru.
18 octombrie – Sf. Luca, ev. – 4
Lc 10,1-9
Astăzi celebrăm sărbătoarea Sfântului evanghelist Luca, autorul celei dea treia evanghelii. Mare parte din această evanghelie a fost bazată pe învățăturile și pe scrierile sfântului apostol Paul, din interviurile sale cu primi creștini dar și din propria sa experiență.
Numele de Luca tradus înseamnă aducător de lumină fiind unul dintre primii păgâni convertiți. S-a născut din părinți păgâni de origine greacă din Antiohia Siriei și probabil sclav. A fost un grec prin naștere și un doctor prin profesie studiind în Antiohia și Tars. Călătoriile sale le-a făcut probabil în calitate de doctor al acelor corăbii. Conform unei cărți cu vieți de sfinți, Luca a devenit discipol, un coleg dar și în același timp un prieten al Sfântului apostol Paul mai ales în timpul celor două perioade în care acesta a stat în închisoare. Sfântul Luca ne mai este cunoscut și ca istoricul Noul Testament, mai ales că este autorul a două scrieri, a unei evanghelii și a faptelor apostolilor. Cu toate că nu a fost un martor ocular a vieții Domnului, meticulosul evanghelist a adunat cu iscusință informații de la cei care îl urmaseră sau care l-au ascultat pe Isus din Nazaret după care a notat toate aceste informații în ordine. Limba sa greacă este cu adevărat de admirat. Sfântul Clement din Alexandria, sfântul Ieronim și sfântul Toma de Aquino au afirmat că el ar fi fost cel care ar fi tradus faimoasa scrisoare către evrei, scrisă în limbajul creștinilor din Ierusalim, în admirabila greacă care la momentul actual noi o considerăm ca versiunea veche. Sfântul evanghelist Luca a murit în jurul anului 74 în Grecia. Unele legende spun că ar fi fost martirizat, altele nu.
O altă legendă însă spune că el era și un pictor și că la un moment dat ar fi făcut un portret al lui Isus și al sfintei Fecioare Maria, însă nici una din acestea nu au fost confirmate ca fiind adevărate sau atribuite cu desăvârșire lui. Sfântul evanghelist Luca este patronul sfânt al artiștilor, burlacilor, legătorilor de cărți, berarilor, doctorilor, creatorilor de sticlă, lucrătorilor pe sticlă, lucrătorilor în aur, minerilor, lucrătorilor în dantelă, notarilor, pictorilor, medicilor, sculptorilor, vitralierilor, chirurgilor, și al celor necăsătoriți.
Sfântul evanghelist Luca a avut două virtuți, una este virtutea umilinței pe care o putem observa din scrierile sale, mai ales a faptelor apostolilor ca continuare a evangheliei, în care a notat toată istoria bisericii tocmai până la închiderea sfântului Paul în Roma în jurul anului 64. Umilul evanghelist Luca nu s-a numit niciodată ci ocazional a folosi termenul noi în loc de el sau ei; astfel îi putem identifica prezența în scenele vieții sfântului Paul pe care el le descrie. Tot de aici am aflat că a navigat cu Paul și Silas de la Troas în Macedonia, unde a rămas în urmă, aparent timp de șapte ani în Filipi. Într-un final, după ce a rămas alături de sfântul Paul în timpul în care a fost închis în Palestina, l-a însoțit pe acesta, încă închis, pe drumul său spre Roma. Acesta e și motivul pentru care Luca a știut de naufragiu și de pericolele memorabile ale acelei călătorii, descrise în capitolul 27 al Faptelor Apostolilor pe care toți creștini ar trebui să o citească, alături de celelalte patru evanghelii. Apoi tot el a relatat și cei doi ani ai primei detenții a sfântului Paul încheind cu eliberarea sa.
Iar a doua virtute este disponibilitatea de a fi un instrument al Domnului în propagarea veștii cele bune a împărăției lui Dumnezeu, devenind astfel un misionar. Asta a început în momentul în care l-a întâlnit pe Paul la Troas și a evanghelizat Grecia și Roma alături de el, fiindu-i alături și în naufragiu și la pericolele călătoriri la Roma, după care a stat în Roma cu Paul în primi doi ani ai detenției sale, după cum am menționat deja.
Întrebarea la care să reflectăm este: Ar trebui să îl imităm cu toată inima pe Luca sau să îl ignorăm? Însă țineți minte că fiind botezați avem aceeași misiune ca și evanghelistul Luca. Iar asta fiindcă în momentul în care am fost botezați noi am primit cele trei roluri ale unui creștin, ca preot, profet și slujitor. Misionari putem deveni chiar și în locurile în care ne aflăm, indiferent că este locul de muncă, acasă sau în alte părți. Amin
18 octombrie – Sf. Luca, ev. – 4
Lc 10,1-9 Astăzi celebrăm sărbătoarea Sfântului evanghelist Luca, autorul celei dea treia evanghelii. Mare parte din această evanghelie a fost bazată pe învățăturile și pe scrierile sfântului apostol Paul, din
18 octombrie – Sf. Luca, ev. – 3
Sfântul evanghelist Luca, pe care îl comemorăm astăzi, nu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus, ci a fost un creștin convertit din popoare. Practic este singurul scriitor din Biblie care este ne-evreu. Fiecare din cei patru evangheliști a avut o vedere particulară...
18 octombrie – Sf. Luca, ev. – 2
Sfântul Luca, ni-l prezintă pe Cristos ca pe un păstor care se află într-o continuă călătorie spre Ierusalim...
18 octombrie – Sf. Luca, ev. – 1
Astăzi celebrăm sărbătoarea Sfântului evanghelist Luca, autorul celei dea treia evanghelii.