joi, 11 februarie 2021

Joi din săptămâna a 5-a de peste an

Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes *

Culoare:    verde (alb)
Psaltire
:    I

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

Gen 2,18-25
Ps 127
Mc 7,24-30

LECTURA I

Domnul Dumnezeu a adus-o pe femeie la om. Ei vor fi amândoi un singur trup.

Citire din cartea Genezei 2,18-25
În zilele acelea, Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui”. 19 Domnul Dumnezeu a plăsmuit din pământ toate animalele câmpului şi toate păsările cerului şi le-a adus la om ca să vadă cum le va numi. Şi orice nume pe care avea să-l dea omul fiecărei fiinţe vii, acela avea să rămână numele ei. 20 Omul a pus deci nume tuturor animalelor, păsărilor cerului şi tuturor fiinţelor câmpului. Dar omului nu i s-a găsit un ajutor pe potriva lui. 21 Şi Domnul Dumnezeu a făcut să cadă un somn adânc asupra omului şi el a adormit. Şi a luat una din coastele sale şi a închis locul ei cu carne. 22 Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coasta pe care o luase din om şi a adus-o la om. 23 Şi omul a zis: „Aceasta, în sfârşit, este os din oasele mele şi carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie, pentru că din bărbat a fost luată”. 24 De aceea, îi va lăsa bărbatul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi un singur trup. 25 Amândoi, bărbatul şi femeia lui, erau goi, dar nu se ruşinau unul de altul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 127(128),1-2.3.4-5 (R.: 1a)
R.: Fericiţi sunt aceia care se tem de Domnul!

1 Fericiţi toţi cei care se tem de Domnul
şi umblă pe căile sale!
2 Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale;
vei fi fericit şi toate îţi vor merge bine. R.

3 Soţia ta va fi ca o viţă roditoare
înăuntrul casei tale;
copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului
împrejurul mesei tale. R.

4 Iată, aşa va fi binecuvântat omul care se teme de Domnul!
5 Să te binecuvânteze Domnul din Sion,
ca să vezi fericirea Ierusalimului
în toate zilele vieţii tale! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE             Iac 1,21bc

(Aleluia) Primiţi cu blândeţe cuvântul care a fost sădit în voi şi care poate mântui sufletele voastre! (Aleluia)

EVANGHELIA

Doamne, chiar şi căţeii mănâncă sub masă firimiturile copiilor!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 7,24-30
În acel timp, Isus ridicându-se de acolo, a venit în ţinutul Tirului şi Sidonului şi a intrat într-o casă, voind ca nimeni să nu ştie; însă nu a putut să rămână ascuns, 25 căci o femeie a cărei fiică avea un duh necurat a auzit despre el şi, venind îndată, a căzut la picioarele lui. 26 Însă femeia era păgână, de origine siro-feniciană. Ea l-a rugat să alunge diavolul din fiica ei. 27 El i-a spus: „Lasă mai întâi să se sature copiii, căci nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei!” 28 Dar ea i-a răspuns: „Doamne, chiar şi căţeii, sub masă, mănâncă din firimiturile copiilor”. 29 El i-a spus: „Pentru acest cuvânt, mergi: diavolul a ieşit din fiica ta!” 30 Şi, plecând acasă, a găsit fiica culcată în pat şi diavolul ieşise din ea.

Cuvântul Domnului

Joi din săptămâna a 5-a de peste an – 2

Mc 7,24-30

Credința unei femei păgâne

Calvin Miller în cartea sa intitulată Regândind evanghelismul suburban, a relatat următoarea povestioară despre un anumit tânăr care cu ceva timp în urmă a reușit să ridice un tractor de 3 tone doar cu mâinile sale goale. Nu era un sportiv sau cineva care să tragă de fiare, ci doar un prieten de-al său pe nume Lloyd Bachelder, fusese prins sub tractor la o fermă din apropierea orașului Rome, din Maine USA. În clipa în care acesta și-a auzit prietenul țipând, Arthur cumva a reușit să ridice tractorul atât cât prietenul lui să se poată trage afară. Iubirea a fost adevărata sa motivație. Iubirea e cea care reușește să ajungă la cei răniți și are curajul de a face pași îndrăzneți fără a ține cont de interesul-de-sine. Poate realiza lucruri incredibile pentru simplu fapt că persoana nu mai ține cont de sine și își evită sinele.

În textul evangheliei de astăzi vom vedea cum o femeie păgână îl pune pe Isus într-o poziție în care trebuie să ceară milă pentru fiica ei care fusese infestată de un duh necurat. La început Isus pare să nu acorde atenție, ceea ce i-a făcut pe discipoli să se simtă rușinați. Isus însă a făcut aceasta pentru a o testa pe acea femeie, pentru a-i trezi credința. Ce vrea oare Isus să spună prin expresia, a arunca pâine la câini. Evrei adesea vorbesc despre păgâni cu aroganță și insolență, numindu-i câini necurați, din moment ce popoarele păgâne erau excluse de la alianța lui Dumnezeu cu poporul israelit. Pentru greci cuvântul câine era un simbol al dezonoarei și era folosit pentru a descrie o femeie lipsită de rușine și îndrăzneață. Evanghelia după Matei consemnează expresia să nu dai la câini ceea ce este sfânt (Mt 7,6). Fără îndoială e faptul că Isus vorbește cu zâmbetul pe buze decât cu insultă doar pentru faptul că această femeie imediat îi și răspunde că până și câini mănâncă firimiturile care cad. Isus o laudă pe această femeie pentru credința ei și pentru iubirea ei.

Pe lângă credință, textul evangheliei de astăzi ne mai arată modul în care noi trebuie să fim creștini. Iar a fi creștin înseamnă să fii o persoană iubitoare, acestea două sunt sinonime. Iar în continuare aș dori să vă împărtășesc unele dintre caracteristicile unei persoane iubitoare. Prima e iubirea necondiționată. Una din dilemele iubirii umane este aceea că deseori ea este condiționată. De exemplu, dacă faci ceea ce doresc eu să faci sau să fii ceea ce doresc eu să fii, te voi iubi. Dacă nu, îmi voi retrage iubirea față de tine. Conform unui autor anonim, iubirea condiționată nu este deloc iubire. Ea este doar un mijloc de a controla cealaltă persoană. Iar în același timp vom și provoca daune serioase persoanei pe care o controlăm.

Iubirea necondiționată este singura cale prin care ne putem iubi unul pe altul. Acest dar al iubirii spune, Doresc să împărtășesc cu tine ceea ce am mai bun. Undeva în lume poate fi cineva care este mai bun pentru tine sau pentru mine. Însă nu asta e ideea. Ideea e că eu am ales să îți dau acest dar al meu de iubire și tu ai ales să mă iubești pe mine. Acesta este singurul teren, sol, în care poate crește iubirea. Iar noi îl vom facem împreună!

Și un ultim lucru, o persoană care iubește se gândește numai la săvârșirea binelui și la evitarea răului. A face binele și a evita răul e ceva natural pentru noi. Știm că asta e natural și imediat se și impune pe sine însăși tuturor celorlalți. Amin