luni, 7 septembrie 2020

Luni din săptămâna a 23-a de peste an

Sf. Regina, fc. m.

Culoare:    verde
Psaltire
:    III

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

1Cor 5,1-8
Ps 5
Lc 6,6-11

LECTURA I

Curăţaţi aluatul cel vechi, pentru că Paştele nostru, Cristos, a fost jertfit!

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 5,1-8
Fraţilor, se aude de peste tot că ar fi la voi desfrânare, şi încă o astfel de desfrânare cum nu este nici între păgâni: cineva trăieşte cu femeia tatălui său. 2 Iar voi v-aţi îngâmfat, în loc să vă întristaţi mai degrabă, ca să-l scoateţi din mijlocul vostru pe cel care săvârşeşte o astfel de faptă! 3 Dar eu, deşi absent cu trupul, dar prezent cu duhul, l-am şi judecat deja, ca şi cum aş fi fost de faţă, pe cel care a săvârşit o asemenea faptă. 4 În numele Domnului nostru Isus, fiind adunaţi împreună, voi şi duhul meu, prin puterea Domnului nostru Isus, 5 să-l dăm pe unul ca acesta lui Satana, spre pieirea trupului său, ca să-i fie mântuit sufletul în ziua Domnului! 6 Nu este bună lauda voastră! Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte întreaga frământătură? 7 Curăţaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o frământătură nouă, aşa cum sunteţi, fără aluat, pentru că Paştele nostru, Cristos, a fost jertfit. 8 Să sărbătorim, aşadar, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutăţii şi al nelegiuirii, ci cu azimele sincerităţii şi ale adevărului.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 5,5-6.7.12 (R.: 9a)
R.: Călăuzeşte-mă, Doamne, în dreptatea ta!

5 Tu nu eşti un Dumnezeu căruia să-i placă nelegiuirea,
cel nelegiuit nu-şi află adăpost în preajma ta;
6 cei orgolioşi nu pot sta înaintea ochilor tăi.
Tu îi urăşti pe toţi cei care săvârşesc fărădelegea. R.

7 Îi nimiceşti pe cei care spun minciună.
Domnul îl dispreţuieşte pe cel care varsă sânge
şi pe cel care înşală. R.

12 Să se bucure toţi cei care caută refugiu în tine şi în veci să tresalte!
Căci tu îi ocroteşti şi toţi cei care iubesc numele tău se vor bucura în tine. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE    In 10,27

(Aleluia) Oile mele ascultă glasul meu, spune Domnul; eu le cunosc, iar ele mă urmează. (Aleluia)

EVANGHELIA

Îl urmăreau ca să vadă dacă vindecă în zi de sâmbătă.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 6,6-11
Într-o zi de sâmbătă, Isus a intrat în sinagogă şi învăţa. Era acolo un om a cărui mână dreaptă era paralizată. 7 Cărturarii însă şi fariseii îl urmăreau, ca să vadă dacă vindecă în zi de sâmbătă, ca să găsească de ce să-l acuze. 8 Dar el cunoştea gândurile lor şi i-a spus omului care avea mâna paralizată: „Ridică-te şi stai în mijloc!” El s-a ridicat şi a stat acolo. 9 Isus le-a spus: „Vă întreb dacă este permis în zi de sâmbătă să faci bine sau să faci rău, să salvezi o viaţă sau să o pierzi”. 10 Privindu-i pe toţi de jur împrejur, i-a spus: „Întinde-ţi mâna!” El a făcut astfel şi mâna lui s-a vindecat. 11 Dar ei s-au umplut de furie şi vorbeau între ei ce să-i facă lui Isus.

Cuvântul Domnului

Luni din săptămâna a 23-a de peste an – 3

Lc 6,6-11

Vindecarea în zi de Sabat

Meladee și Hanock McCarty în cartea lor intitulată, Fapte de bunătate: Cum să creezi o revoluție a bunătății, au menționat următoarele fapte simple de bunătate pe care le poți face din toată inima. Fapte care pot face o diferență enormă pentru cealaltă persoană, precum: 1. Zâmbetul. 2. Spune Mulțumesc. 3. Oferă o îmbrățișare călduroasă și spune Arăți minunat dar spune-o ca și cum ai crede-o. 4. Faceți un masaj pe umeri și gâtul obosit și spuneți Așa e bine, așa îți dorești? 5. Spune, Bună Dimineața! Chiar dacă nu este, fiindcă uneori salutul tău va ajuta pe cineva să găsească o parte bună în acea dimineață. 6. Trimite un mesaj neașteptat și frumos unui prieten vechi. 7. Fă un apel telefonic surpriză. Spune-i celeilalte persoane gândurile bune pe care le ai despre el în inima ta.

Un episcop renumit, într-una din cărțile sale intitulată Arată ca Isus, a menționat și el trei tipuri de bunătate pe care aș dori să le și împărtășesc cu voi. Primul, un act de bunătate lung de zece secunde care să compenseze cu răsplata pe toată viața. Ori de câte ori facem un act de bunătate imediat și așteptăm să ni se mulțumească, să fim amintiți iar când nu primim recunoașterea și aprecierea așteptată imediat ne și simțit rău. Aceasta este cea mai josnică formă de bunătate. Doi, când facem un act de bunătate nu așteptăm nimic în schimb. De exemplu, un act de bunătate făcut cuiva care nu are cum să ne răsplătească, precum: unui străin sau unei persoane anonime sau să trimitem ceva anonim. Aceasta este o formă înaltă de bunătate fiindcă nu caută nici o răsplată. Trei, un act de bunătate în care cel care o face, este pedepsit pentru că l-a făcut, după cum a pățit și Isus în textul evangheliei de astăzi, în care a săvârșit un act de bunătate față de un om cu mâna paralizată în zi de Sabat. Cărturari și farisei s-au supărat atât de tare încât au început să discute moduri în care să îi facă viața lui Isus și mai dificilă pentru un astfel de act de bunătate.

Imagini pentru jesus and the phariseesÎn textul evangheliei de astăzi am auzit cum Isus este supravegheat de cărturari și farisei, pentru a vedea dacă acesta va vindeca în zi de Sabat, pentru ca să poată avea un motiv cu care să îl acuze. Ce atitudine patetică. Poate că erau geloși pe Isus. Ei îl văd pe Isus cum face ceva bine, un act de bunătate și imediat încearcă să găsească ceva greșit în el.

A face fapte bune nu este o rușine, a face fapte rele e cu adevărat o mare rușine, însă sunt și oameni care nu mai simt nici un fel de rușine, indiferent de cât de rea e fapta pe care o săvârșesc. Acesta este și motivul pentru care, din nefericire, situațiile în care cei care fac bine sunt ridiculizați iar cei care fac fapte rele sunt lăudați, sunt cele care triumfă. Cineva spusese că pozițiile morale drepte sunt adesea prezentate ca retrogradate și oarbe în timp ce cele rele sunt prezentate ca atractive și moderne. Dacă suntem slabi în credința și convingerile noastre atunci vom fi intimidați de asemenea tipuri de manipulări. Prin urmare, să urmăm exemplul lui Isus și să nu pierdem niciodată din vedere perspectiva  pe care el ne-a oferit-o în acest text evanghelic. Și în ultimul rând, să ne adresăm nouă înșine următoarele întrebări la care să și reflectăm în restul zilei de astăzi. De ce ar trebui să cedăm respectului uman când vine vorba de a face fapte bune și de evitare a celor rele? Devenim noi geloși fiindcă ceilalți oameni fac lucruri bune și primesc recunoaștere pentru ele? Amin.