marți, 16 august 2022

Marți din săptămâna a 20-a de peste an

Ss. Ştefan, rege *; Rochus, pelerin

Culoare:  verde
Psaltire
:   IV

Liturghie la alegere
prefaţă comună

Ez 28,1-10
Ps Dt 32,26-27.28a. 30.35cd-36ab
Mt 19,23-30

Ant. la intrare                           Ps 83,10-11

Dumnezeule, scutul nostru, priveşte şi vezi faţa Unsului tău. Căci mai bună este o zi în curţile tale, decât o mie în altă parte.

Rugăciunea Zilei

Dumnezeule, care le-ai pregătit daruri nevăzute celor care te iubesc, revarsă în inimile noastre căldura dragostei tale, pentru ca, iubindu-te în toate şi mai presus de toate, să dobândim făgăduinţele tale, care întrec orice dorinţă. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

LECTURA I

Tu eşti un om, şi nu un dumnezeu, şi-ţi pui inima ca inima lui Dumnezeu.

Citire din cartea profetului Ezechiel 28,1-10
Cuvântul Domnului a fost către mine: „Fiul omului, spune-i conducătorului din Tir: Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: «Pentru că ţi-ai înălţat inima şi ai zis: ‘Eu sunt un Dumnezeu şi stau pe scaunul lui Dumnezeu în inima mărilor’, pe când tu eşti om, şi nu Dumnezeu, şi-ţi pui inima ca inima lui Dumnezeu, 3 iată, tu eşti mai înţelept decât Daniel şi nicio taină nu-ţi este ascunsă! 4 Prin înţelepciunea ta şi prin priceperea ta ţi-ai făcut bogăţii, ai adunat aur şi argint în vistieriile tale; 5 în marea ta înţelepciune şi prin comerţul tău ţi-ai înmulţit bogăţiile şi ţi s-a înălţat inima din cauza bogăţiilor tale». 6 De aceea, aşa spune Domnul Dumnezeu: «Pentru că ţi-ai pus inima ca inima lui Dumnezeu, 7 iată, îi voi aduce asupra ta pe străinii cei mai violenţi dintre neamuri! Ei îşi vor scoate săbiile împotriva frumuseţii înţelepciunii tale, vor profana splendoarea ta. 8 Te vor face să cobori în groapă şi vei muri cum mor cei străpunşi în inima mării. 9 Vei mai spune ‘Eu sunt un Dumnezeu’ în faţa celui care te va ucide? Tu eşti un om, şi nu un Dumnezeu, în mâna celui care te va străpunge. 10 Vei muri de moartea celor necircumcişi, prin mâna străinilor. Căci eu am vorbit»” – oracolul Domnului Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Dt 32,26-27.28.30.35cd-36ab (R.: 39c)
R.: Domnul va judeca poporul său cu dreptate.

26 Domnul a zis: „Îi voi nimici;
voi şterge amintirea lor de printre oameni,
27 dacă nu m-aş teme de dispreţul duşmanului,
ca nu cumva să pretindă şi să zică:
«Mâinile noastre sunt ridicate,
şi nu Domnul a făcut toate acestea»”. R.

28 Căci ei sunt un popor care şi-a pierdut mintea
şi nu este în ei pricepere. R.

30 Cum ar urmări unul o mie şi doi ar fugări zece mii,
dacă nu i-ar fi vândut Stânca,
dacă Domnul nu i-ar fi predat? R.

35cd Căci ziua nenorocirii lor se apropie
şi ceea ce este pregătit pentru ei vine în grabă.
36ab Domnul va judeca poporul său
şi va avea milă de slujitorii săi. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE      2Cor 8,9

(Aleluia)  Isus Cristos, deşi era bogat, s-a făcut sărac, pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogăţiţi. (Aleluia)

EVANGHELIA

Mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 19,23-30
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Adevăr vă spun: greu va intra un bogat în împărăţia cerurilor. 24 Din nou vă spun: mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu”. 25 Auzind discipolii, au rămas foarte nedumeriţi şi spuneau: „Atunci, cine se poate mântui?” 26 Privindu-i, Isus le-a spus: „Pentru oameni acest lucru este imposibil, dar pentru Dumnezeu toate sunt posibile”. 27 Atunci Petru, luând cuvântul, a zis: „Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat! Deci care va fi partea noastră?” 28 Dar Isus le-a zis: „Adevăr vă spun că voi, care m-aţi urmat, la reînnoirea tuturor lucrurilor, când Fiul Omului va sta pe tronul gloriei sale, veţi sta şi voi pe douăsprezece tronuri, ca să judecaţi cele douăsprezece triburi ale lui Israel. 29 Şi oricine va fi părăsit case sau fraţi sau surori, sau tată sau mamă sau soţie sau copii, sau ogoare pentru numele meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică. 30 Şi mulţi dintre primii vor fi ultimii, iar ultimii vor fi primii”.

Cuvântul Domnului

Rugăciunea credincioși

Fraților preaiubiți, Isus ne-a avertizat în textul evangheliei de astăzi de pericolul bogăției, adică acela de a ne distrage de adevăratul scop în viață. Să spunem împreună:

 R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm ca Biserica să nu devină distrată de bogăție ci să își folosească mereu resursele spre binele celor săraci și nevoiași. R.
  • Ne rugăm ca cei care sunt bogați să descopere importanța dreptății și astfel să ajungă la cei săraci în toate necesitățile lor. R.
  • Ne rugăm ca cei care și-au sacrificat bunurile materiale pentru a-l urma pe Cristos, să aibă o inimă veselă în căutarea Împărăției lui Dumnezeu. R.
  • Ne rugăm ca cei care au parte de dificultăți în viață să audă vocea lui Dumnezeu. R.
  • Ne rugăm ca sfințenia vieții sfântului Ștefan și înțelepciunea sa să mijlocească pentru cei care se află sub patronajul său un râu de haruri. R.
  • Ne rugăm ca toți credincioși noștri răposați să se odihnească în pace. R.

Dumnezeule veșnic, te rugăm să reverși pacea ta asupra poporului tău, pentru ca astfel cei care poartă numele de creștin să devină un adevărat instrument al păcii tale pentru întreaga lume. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Asupra Darurilor

Primeşte, Doamne, darurile noastre, prin care se săvârşeşte un schimb minunat, pentru ca, oferindu-ţi ceea ce tu ne-ai dăruit, să ne învrednicim a te primi pe tine însuţi. Prin Cristos, Domnul nostru.

Ant. la Împărtășanie            Ps 129,7

La Domnul este îndurare şi belşug de mântuire.

După Împărtășanie

Prin aceste taine care ne-au făcut părtaşi de viaţa lui Cristos, te rugăm cu umilinţă, Doamne, ca, în bunătatea ta, să ne faci pe pământ tot mai asemănători cu chipul tău, ca să ne învrednicim de unirea deplină cu el în ceruri. El, care vieţuieşte şi domneşte în vecii vecilor.

Marți din săptămâna a 20-a de peste an – 2

Mt 19,23-30

Bogatul și Împărăția cerului

Într-una din cele mai sărace zone dintr-o țară din Africa, un preot s-a întâlnit la un moment dat cu o călugăriță care distribuia donațiile ei pentru școala. Călugărița, conform acestui preot și-a notat undeva observațiile ei, experiența și poveștile pe care le-au împărtășit oameni ei în timpul acelor zile atât de tragice. Spusese ea că unul din lucrurile care au uimit-o cu adevărat a fost un om care văzând că porcul lui e înghițit tot mai repede de un vulcan noroios, și-a implorat vecini să il salveze. Însă cum nimeni nu dorea să se bage, a sărit el în ajutor. Înaintea ochilor lor, vecini lui au văzut cum acesta a murit ținând în brațe porcul său. Ce lucru nebunesc! Însă oare nu asta e și ceea ce facem majoritatea dintre noi? Nu e oare prostesc să mori pentru o siguranță falsă?

Așa că întrebarea e, era Isus oare cu adevărat împotriva banilor și a bogăției? De ce oare a lansat el un avertisment atât de puternic celor bogați precum și tuturor celorlalți care doresc să fie bogați? Bani sunt ceva ce prețuim enorm, iar asta fiindcă ei ne permit să ne cumpăr calea spre ceea ce dorește inima noastră.

Cu toți știm că Isus nu era opus bogăției, și nici nu era complet opus avuției. Bogăția a fost creată de Dumnezeu și prin urmare este bună. De asemenea, Isus a avut mulți prieteni care erau bogați, inclusiv câțiva vameși notorii. Ceea ce dorește Isus să ne învețe astăzi e faptul că noi ar trebui să trăim sfatul evanghelic al sărăciei. Adică: detașarea de bunurile materiale și atașamentul față de Cristos. De aceea în continuare vă invit să reflectăm împreună asupra celor trei tipuri de sărăcie evanghelică:

Sărăcia materială. Cristos folosește cuvinte puternice pentru a ne avertiza asupra atracției noastre față de tot ceea ce e material. Indiferent că suntem atașați de lucruri trecătoare sau de lucruri simple tot nu contează absolut deloc. Indiferent de mărimea atașamentului nostru, sufletul nostru tot nu va putea fi capabil să fugă spre înălțimea perfecțiunii. Cu toate că e destul de dificil pentru mulți, sărăcia materială poate fi primul pas spre sărăcia afectivă și spre calea spre sfințenie.

Sărăcia mințiiAuzind discipolii, au rămas foarte nedumeriți și spuneau: „Atunci, cine se poate mântui? (v.25). Cristos ne spune astăzi să nu fim nedumeriți sau uimiți când vom descoperi că căile sale nu sunt căile noastre. Într-o lume atât de relativistă, și noi suntem dispuși deseori să cădem în aceste căi în care raționamentul ajunge să justifice opinia noastră sau dorința de lux. Această subiectivitate, sau dorință de a ne lăsa conduși de modul nostru de s ne simți sau gândi, este o amenințare continuă în timpul nostru prezent. E cauza a atâtor de multe eșecuri în ceea ce ține de planul material și spiritual, din moment ce inteligența noastră e privată de lumina superioară a credinței și a revelației care va continua să meargă nesupravegheată până și în cele mai evidente și comune lucruri, numind bun și adevărat ceea ce e rău și greșit.

Sărăcia inimii. Ce ne așteaptă dincolo?  Cât de multe sacrifici facem noi pentru Cristos nu sunt anulate din cauza egocentrismului propriu! Chiar dacă ne detașăm de luxul bunurilor materiale, noi tot rămânem atașați de lauda pe care o primim pentru că am reușit să facem asta. Știm că lucrăm spre gloria lui Dumnezeu atunci când suntem dispuși să facem bine fără a aștepta vreo recompensă.

Dificilul îndemna al lui Isus ne astăzi este, mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu” (24). Amin

Alte teme omiletice și catehetice

  1. Inegalitatea: bogăția și sărăcia națiunilor.
  2. Sărăcia pentru împărăția lui Dumnezeu.
  3. Ultimul va fi primul.