miercuri, 20 ianuarie 2021

Miercuri din săptămâna a 2-a de peste an

Ss. Fabian, pp. m. *; Sebastian, m. *

Culoare:    verde (roșu)
Psaltire
:    II

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

Evr 7,1-3.15-17
Ps 109
Mc 3,1-6

LECTURA I

Tu eşti preot în veci, după rânduiala lui Melchisedec.

Citire din Scrisoarea către Evrei 7,1-3.15-17
Fraţilor, într-adevăr, acest Melchisedec, regele Salemului, preot al Dumnezeului preaînalt, a ieşit în întâmpinarea lui Abraham când acesta se întorcea de la înfrângerea regilor, şi l-a binecuvântat. 2 Acestuia, Abraham i-a dat a zecea parte din toate. Numele lui, tradus, înseamnă mai întâi rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, care înseamnă rege al păcii. 3 Fără tată, fără mamă, fără genealogie, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii, fiind asemănat cu Fiul lui Dumnezeu, el rămâne preot pentru totdeauna. 15 Acest lucru este şi mai evident dacă, după rânduiala lui Melchisedec, se ridică un alt preot, 16 care a devenit astfel nu după prescrierea unei legi trupeşti, ci după puterea unei vieţi nepieritoare. 17 Căci avem mărturie despre el: „Tu eşti preot în veci, după rânduiala lui Melchisedec”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 109(110),1.2.3.4 (R.: 4b)
R.: Preot în veci eşti tu, după rânduiala lui Melchisedec.

1 Oracolul Domnului către Domnul meu:
„Şezi la dreapta mea,
până voi pune pe duşmanii tăi scăunel picioarelor tale”. R.

2 Domnul va întinde din Sion, sceptrul puterii tale:
„Domneşte în mijlocul duşmanilor tăi!” R.

3 În ziua puterii tale,
tu domneşti strălucind de sfinţenie;
din sânul aurorei, ca roua, te-am născut. R.

4 Domnul s-a jurat şi nu-i va părea rău:
„Tu eşti preot în veci,
după rânduiala lui Melchisedec”. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE             Mt 4,23cd

(Aleluia) Isus predica evanghelia împărăţiei şi vindeca orice boală şi orice suferinţă în popor. (Aleluia)

EVANGHELIA

Este permis sâmbăta să salvezi o viaţă sau să o pierzi?

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 3,1-6
În acel timp, Isus a intrat din nou în sinagogă. Acolo era un om care avea mâna paralizată. 2 Şi îl urmăreau dacă îl va vindeca în zi de sâmbătă ca să-l poată acuza. 3 El i-a spus omului cu mâna paralizată: „Ridică-te în mijloc!” 4 Apoi le-a spus: „Este permis sâmbăta să faci bine sau să faci rău, să salvezi o viaţă sau să o pierzi?” Dar ei tăceau. 5 Atunci, privindu-i cu mânie de jur împrejur, întristat din cauza împietririi inimii lor, i-a spus omului: „Întinde-ţi mâna!” El a întins-o şi mâna lui s-a vindecat. 6 Atunci fariseii, ieşind îndată, au ţinut sfat cu irodienii împotriva lui ca să-l dea la moarte.

Cuvântul Domnului

Miercuri din săptămâna a 2-a de peste an – 2

Mc 3,1-6

Omul cu mâna paralizată

Conform unei statistici făcute în America, 88% dintre catolici și o mare majoritate din comunitățile protestante sau cei care încearcă continuu să își împărtășească credința, cred că dacă oameni sunt în general buni sau fac lucruri bune celorlalți în timpul vieții lor, atunci ei vor câștiga un loc în ceruri. Asta e ceea ce cred și eu că este adevărat.

În textul evangheliei de astăzi Isus intră din nou într-o sinagogă pentru a participa la slujba  în timpul zilei de Sabat, și fără îndoială că pentru a ține un scurt moment de învățătură dar și pentru a le dovedi faptul că ține de lege ca ei să poată face bine în zi de Sabat. Pentru a confirma aceasta, el a săvârșit un miracol al vindecării unui om care avea mâna paralizată. Cazul acestui om era cu adevărat unul demn de milă. El avea o mână paralizată din cauza căruia nu avea cum să lucreze pentru a putea trăi motiv și pentru care era obiectul potrivit pentru caritate și ajutor. Cu alte cuvinte trebuie ajutați cei care nu se pot ajuta pe ei înșiși.

Însă mulțimile, inclusiv farisei, erau foarte cruzi, atât față de pacient cât și față de Isus. În loc să mijlocească pentru sărmanul om, ei fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica vindecarea lui. Ei l-au intimidat pe Cristos că dacă îl vindecă în zi de Sabat, ei îl vor acuza ca fiind un încălcător de Sabat. Însă intimidarea lor nu îl oprește pe Isus să își îndeplinească lucrarea și să ajute la restabilirea sănătății acelui om.

Am citit undeva următoarele 12 reguli după care poți trăi din cartea lui Francisc Kong intitulată Câte o zi pe rând pe care sunt sigur că pot fi îndrumătorul nostru în săvârșirea lucrărilor bune de zi cu zi. Pe lângă aceste reguli a dat și unele exemple, de aceea în continuare aș dori să le împărtășesc cu voi:

 1. Dacă îl deschizi…închide-l: Deschizi pasta de dinți însă nu te obosești să o și închizi.
 2. Dacă o pornești…oprește-o: Deschizi televizorul însă nu îl și oprești, o adevărată risipă de energie și electricitate.
 3. Dacă o deschizi….închide-o: Deschizi o ușă însă uiți să o închizi înapoi, ceea ce o ispită pentru ca ceilalți să poată fura.
 4. Dacă o muți…pune-o înapoi: Muți masa pentru a avea o priveliște mai bună asupra serialului preferat, dar după ce se termini pune masa înapoi de unde era.
 5. Dacă aparține altcuiva iar tu o dorești…cere voie: Nu i-a nimic ce nu îți aparține până nu obții permisiunea pentru a o folosi.
 6. Dacă nu știi cum să lucrezi cu ea… las-o în pace: Atât de multe obiecte de birou ajung să fie distruse din cauza atingerii fără a avea nevoie de ele.
 7. Dacă o împrumuți…returnează-o: Dacă împrumuți ceva, returneaz-o după cum ai și promis.
 8. Dacă o folosești…ai grijă de ea: Un slujitor bun știe cum să aibă grijă de lucrurile pe care le folosește.
 9. Dacă o strici…repar-o: Ai grijă de acele lucruri pentru ca să nu se strice.
 10.  Dacă nu o poți repara….cheamă pe cineva care poate: Cheamă un expert sau pe cineva care îl poate repara.
 11. Dacă ai făcut mizerie…curăț-o: Nu da vina pe alți pentru că probleme nu au fost rezolvate în modul în care ai dorit tu.
 12. Dacă nu poți lumina ziua unei persoane…spune-o: Fă un compliment onest, nu te costă nimic însă îi poate încuraja pe ceilalți să dea tot ce pot.

În încheiere vă invit să trăim la maxim prin a face fapte bune și prin a ne dedica cu totul lui Cristos, asta e ceea ce contează acum. Amin