vineri, 14 ianuarie 2022

Vineri din săptămâna 1 de peste an

Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.

Culoare:  verde
Psaltire
:   I

Liturghie la alegere
prefaţă comună

1Sam 8,4-7.10-22a
Ps 88
Mc 2,1-12

Ant. la intrare                

Am văzut un om şezând pe tronul cel preaînalt: mulţimea îngerilor îl adoră, cântând într-un glas: „Iată-l pe acela a cărui stăpânire dăinuie în veac!”

Rugăciunea Zilei

Te rugăm, Doamne, să răspunzi cu bunătate cerească la cererile poporului care te imploră, ca să înţeleagă ceea ce trebuie să facă şi să aibă puterea de a şi înfăptui. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

LECTURA I

Veţi striga şi vă veţi plânge de regele pe care l-aţi cerut, dar Domnul nu vă va răspunde.

Citire din cartea întâi a lui Samuel 8,4-7.10-22a
În zilele acelea, toţi bătrânii lui Israel s-au adunat şi au venit la Samuel, la Rama. 5 Ei i-au zis: „Iată, tu ai devenit bătrân, iar fiii tăi nu calcă pe urmele tale; acum pune un rege peste noi să ne judece, aşa cum au toate popoarele!” 6 Lucrul acesta nu i-a plăcut lui Samuel, căci ziceau: „Dă-ne un rege ca să ne judece!”. Şi Samuel s-a rugat Domnului. 7 Domnul i-a zis lui Samuel: „Ascultă glasul poporului în tot ce-ţi spune; căci nu pe tine te respinge, ci pe mine mă respinge ca să nu mai fiu rege peste ei!” 10 Samuel a spus poporului care-i cerea un rege toate cuvintele Domnului. 11 El a zis: „Iată care va fi regula regelui care va domni peste voi: îi va lua pe fiii voştri, îi va pune la carele sale şi între călăreţii lui şi ei vor alerga înaintea carului său; 12 îi va pune căpetenii peste o mie şi căpetenii peste cincizeci; îi va pune să are terenul lui, să secere în secerişul său şi să facă arme pentru luptă şi unelte pentru carul său. 13 Le va lua pe fetele voastre să-i pregătească arome, să facă mâncare şi să coacă pâine. 14 Va lua cele mai bune dintre câmpiile voastre, dintre viile voastre şi dintre livezile voastre de măslini şi le va da slujitorilor lui. 15 Va lua zeciuială din seminţele şi din viile voastre şi o va da eunucilor şi slujitorilor lui. 16 Îi va lua pe slujitorii şi pe slujitoarele voastre, pe tinerii voştri cei mai buni şi măgarii voştri şi-i va folosi la muncile sale. 17 Va lua zeciuială din turmele voastre, iar voi veţi deveni sclavii lui. 18 Veţi striga în ziua aceea din cauza regelui pe care l-aţi ales, dar Domnul nu vă va răspunde în ziua aceea”. 19 Poporul a refuzat să asculte glasul lui Samuel. Au zis: „Nu, ci să fie un rege peste noi, 20 ca să fim şi noi ca toate popoarele! Regele nostru ne va judeca, va ieşi înaintea noastră şi va purta războaiele noastre”. 21 Samuel a ascultat toate cuvintele poporului şi le-a spus Domnului. 22a Domnul i-a zis lui Samuel: „Ascultă-le glasul şi fă-le un rege!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 88(89),16-17.18-19 (R.: cf. 2a)
R.: Îndurările Domnului în veci le voi cânta.

16 Fericit este poporul care ştie să te aclame,
care umblă în lumina feţei tale, Doamne!
17 Ei se bucură neîncetat de numele tău
şi se mândresc cu dreptatea ta! R.

18 Căci tu eşti frumuseţea şi tăria lor
şi, în bunăvoinţa ta, le înalţi fruntea.
19 Al Domnului este scutul nostru,
şi regele nostru, al Sfântului lui Israel! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE                Lc 7,16bc

(Aleluia)  Un mare profet s-a ridicat printre noi şi Dumnezeu a vizitat poporul său. (Aleluia)

EVANGHELIA

Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 2,1-12
Când Isus a intrat din nou în Cafarnaum, după câteva zile, s-a auzit că el este în casă. 2 Mulţi s-au adunat, aşa încât nu mai era loc nici înaintea uşii, iar el le vestea cuvântul. 3 Au venit la el aducând un paralizat purtat de patru bărbaţi. 4 Şi, neputând să-l aducă până la el din cauza mulţimii, au desfăcut acoperişul unde era el şi, după ce au făcut o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paralizatul. 5 Văzând Isus credinţa lor, i-a spus celui paralizat: „Fiule, îţi sunt iertate păcatele”. 6 Stăteau acolo unii cărturari care se întrebau în inimile lor: 7 „De ce vorbeşte acesta astfel? Spune blasfemie. Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” 8 Îndată ce a cunoscut Isus în duhul său că ei se întreabă astfel în sine, le-a spus: „De ce vă întrebaţi astfel în inimile voastre? 9 Ce este mai uşor: a spune celui paralizat: «Păcatele îţi sunt iertate!», sau a spune: «Ridică-te, ia-ţi targa şi umblă!»? 10 Însă ca să ştiţi că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ – i-a spus celui paralizat – 11 îţi spun: ridică-te, ia-ţi targa şi du-te la casa ta!” 12 El s-a ridicat şi îndată, luându-şi targa, a ieşit în faţa tuturor aşa încât toţi erau uimiţi şi-l glorificau pe Dumnezeu, spunând: „Niciodată nu am văzut aşa ceva”.

Cuvântul Domnului

Rugăciunea credincioși

Fraților preaiubiți, Isus a venit printre noi pentru ca întreaga omenire să experimenteze iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Să spunem împreună:

 R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm pentru cei care poartă povara păcatului, ca ei să primească iertarea milostivă a lui Dumnezeu. R.
  • Ne rugăm pentru creștini, ca ei să redescopere frumusețea și pacea sacramentului Pocăinței. R.
  • Ne rugăm pentru duhul minunăției și al uimirii de fiecare dată când îl vedem pe Dumnezeu cum lucrează în viețile oamenilor. R.
  • Ne rugăm pentru toți cei care au dureri când merg sau stau în picioare, ca ei să primească ajutorul de care au nevoie pentru a-și redobândi sănătatea mult dorită. R.
  • Ne rugăm pentru toți cei care s-au întors la școală după vacanța de iarnă, ca înțelepciunea lui Dumnezeu să îi însoțească pururi. R.
  • Ne rugăm și pentru toți credincioși noștri răposați, ca ei să se odihnească în pace. R.

Dumnezeule atotputernic și bun, dă-ne te rugăm credința de a umbla mereu în lumina feței tale, pentru ca astfel, trăind cu milostivire, să ne bucurăm de numele tău sfânt. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Asupra Darurilor
Te rugăm, Doamne, primeşte cu bunăvoinţă darurile pe care ţi le aduce poporul tău: sfinţeşte-ne prin ele întreaga viaţă şi ascultă-ne rugăciunea pe care ţi-o înălţăm cu evlavie. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtășanie                        Ps 35,10

Doamne, la tine este izvorul vieţii şi în lumina ta vom vedea lumina.

După Împărtășanie

Te rugăm cu umilinţă, Dumnezeule atotputernic, să ne dai harul ca, reînnoiţi prin tainele tale, să te slujim precum se cuvine printr-o viaţă plăcută ţie. Prin Cristos, Domnul nostru.

Vineri din săptămâna 1 de peste an – 3

Mc 2,1-12

Vindecarea unui paralitic

Martin Luther spusese Roagă-te ca și cum totul ar depinde Dumnezeu, iar apoi muncește ca și cum totul depinde de tine.

Isus în textul evangheliei de astăzi ne învață modul în care să ne rugăm. Iar prima lecție este că pentru a ne ruga nu trebuie să spunem multe. Martin Luther a spus că, cu cât cuvintele sunt mai puține cu atât mai bună este rugăciunea. Prieteni paraliticului, îl aduc la Isus. Textul nu ne spune nimic precum că paraliticul ar fi cerut prietenilor săi că el dorește să fie vindecat de Isus și nici un alt cuvânt care să vină de la prieteni său precum că ei doresc să îl ducă la Isus. Chiar dacă ei nu și-au spus nici măcar un cuvânt unul față de celălalt, gestul de al aduce la Isus și de a aștepta ca acesta să fie vindecat este însăși o rugăciune. Prin urmare, când ne rugăm nu trebuie să spunem multe cuvinte, ceea ce trebuie să avem din plin este încredere în Domnul. Dacă simțim că rugăciunile noastre par să nu fie ascultate, asta ar putea fi din cauza faptului că spunem prea multe în acea rugăciune.

A doua lecție este că atunci când ne rugăm trebuie să îl lăsăm pe Dumnezeu să decidă pentru noi. Când cei patru bărbați l-au adus pe paralitic la Isus, ei s-au sustras imediat. Ca și cum i-ar fi spus lui Isus, De acum e treaba ta, noi ne-am făcut partea. Acesta este modul în care trebuie să ne rugăm, ca atunci când ne aflăm în prezența lui Dumnezeu să îl lăsăm pe el să decidă. Când ne rugăm nu trebuie să dăm instrucțiuni lui Dumnezeu asupra a ceea ce trebuie să facă, și facem aceasta atât de mult încât ajungem să nu îi lăsăm deloc spațiu lui Dumnezeu să decidă de unul singur.

A treia lecție este că datorită credinței prietenilor săi este vindecat paraliticul. De obicei, când Isus vindeca o persoană bolnavă, aceasta este vindecată datorită credinței ei însăși. Însă spre surprinderea noastră, în evanghelia de astăzi, nu datorită credinței paraliticului ci datorită credinței prietenilor săi i se iartă păcatele iar el este vindecat. Credința prietenilor săi e cea care l-a atins pe Isus și l-a făcut să vindece acea persoană bolnavă.

Ceea ce ni se prezintă astăzi este o formă de credință de care adesea uităm și totuși e una care joacă cel mai important rol în viețile noastre precum și în viețile celorlalți oameni. Cineva spusese că Când credința mea este slabă, atunci am nevoie de credința ta să mă susțină, când credința ta este slabă atunci ai nevoie de cineva să te susțină. De exemplu, sfânta Monica, credința ei nu a fost oare un instrument în convertirea fiului ei, sfântul Augustin? Credința sfintei Tereza de Lisieux, ea a fost o călugăriță care a trăit într-o mănăstire însă a fost și este patroana tuturor misionarilor.

Niciodată nu vom știi cât de mult poate conta credința noastră asupra celor din jur. Însă ne putem face o idee din textul evangheliei de astăzi în care am văzut cum Isus se folosește de credința celorlalți pentru a atinge viața unei persoane a cărui credință poate fi slabă.

Cu toți am primit haruri asemănătoare datorită credinței prietenilor noștri, indiferent că acești prieteni sunt părinți noștri, profesori, colegi de muncă sau prieteni ori însoțitori. Însă cât de des suntem noi unul din cei patru prieteni ai celorlalți? Cât de des credința noastră este o sursă de har, putere și inspirație pentru ei, în momentele în care aceștia se află în dubii și neliniști?

Oare nu dorește Domnul să ne spună astăzi că nu trebuie să ne ridicăm propriul pat, ci să prindem de patul altuia și să îl ducem în prezența lui? Dorim ca ceilalți să se schimbe, însă avem noi oare credința care îi poate schimba pe ei? Amin

Alte teme omiletice și catehetice

  1. Moralitatea în funcțiile publice.
  2. Responsabilitatea noastră în ordinea socială.
  3. Problemele vieții.