Ss. Îngeri Păzitori **
Culoare: alb
Psaltire: P
Liturghie proprie,
prefaţă pentru îngeri
Ex 23,20-23
Ps 90
Mt 18,1-5.10
Ant. la intrare Cf. Dan 3,58
Binecuvântaţi-l, toţi îngerii Domnului, pe Domnul, lăudaţi-l şi preamăriţi-l în veci.
Rugăciunea Zilei
Dumnezeule, care, în providenţa ta negrăită, binevoieşti a-i trimite pe sfinţii îngeri să ne păzească, ascultă rugăciunea celor care te imploră: dă-ne harul să fim pururi apăraţi prin ocrotirea lor şi să ne bucurăm în veci alături de ei în ceruri. Prin Domnul nostru Isus Cristos.
LECTURA I
Iată, eu trimit un înger înaintea ta!
Citire din cartea Exodului 23,20-23
Așa spune Domnul fiilor lui Israel: „Iată, eu trimit un înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum și să te conducă în locul pe care l-am pregătit! 21Fii atent în prezența lui, ascultă-i glasul și nu te revolta împotriva lui, pentru că nu vă va ierta păcatele, căci numele meu este în el! 22Dar dacă vei asculta glasul lui și vei face tot ce-ți voi spune, voi fi dușmanul dușmanilor tăi și potrivnicul potrivnicilor tăi. 23Îngerul meu va merge înaintea ta și te va duce la amorei, hetei, ferezei, canaaneeni, hevei și iebusei și-i voi nimici”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 90(91), 1-2.3-4.5-6.10-11 (R.: 11)
R.: El va porunci îngerilor săi
să te păzească pe toate căile tale.
1Cel care locuiește la adăpostul Celui Preaînalt
și se odihnește la umbra Celui Atotputernic
2îi spune Domnului:
„Tu ești locul meu de refugiu și fortăreața mea,
Dumnezeul meu în care îmi pun încrederea”. R.
3Căci el te va elibera din latul vânătorului
și de ciuma pustiitoare.
4El te va acoperi cu aripile lui
și vei găsi refugiu sub penele sale;
adevărul lui îți va fi scut și pavăză. R.
5Nu te vei teme nici de spaima nopții,
nici de săgeata care zboară ziua,
6nici de ciuma care se răspândește în întuneric,
nici de molima care bântuie în plină zi. R.
10Nu ți se va îmtâmpla niciun rău,
nicio nenorocire nu se va apropia de locuința ta,
11pentru că el va porunci îngerilor săi
să te păzească pe toate căile tale. R.
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ps 102(103),21
(Aleluia) Binecuvântați-l pe Domnul, toate oștirile sale, voi, slujitorii lui, care împliniți voința lui! (Aleluia)
EVANGHELIA
Îngerii lor în ceruri privesc mereu fața
Tatălui meu care este în ceruri.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 18,1-5.10
În ceasul acela s-au apropiat de Isus discipolii și i-au spus: „Oare cine este mai mare în împărăția cerurilor?” 2Chemând la sine un copil, l-a pus să stea în mijlocul lor 3și le-a spus: „Adevăr vă spun, dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor. 4Așadar, cine se va umili asemenea acestui copil, acela va fi cel mai mare în împărăția cerurilor. 5Și oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește. 10Vedeți să nu disprețuiri pe vreunul dintre aceștia mai mici, căci vă spun că îngerii lor în ceruri privesc mereu fața Tatălui meu care este în ceruri!”
Cuvântul Domnului
RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR
Fraților preaiubiți, bucuria Duhului care a fost în inima lui Isus este același Duh care se află și în propria noastră inimă în momentele noastre de rugăciune sinceră și adevărată. Să spunem împreună:
R. Ascultă-ne Doamne!
- Ne rugăm pentru un duh drept de rugăciune în care să ne punem încrederea în Dumnezeu și să nu îl vedem ca pe o cale egoistă și copilărească de a ne târgui cu el. R.
- Ne rugăm pentru o devoțiune mai profundă față de Maria, mama lui Isus, iar în rugăciunea noastră să cunoaștem că ea ne poate conduce spre inima lui Dumnezeu. R.
- Ne rugăm pentru cei care suferă de războaie și sărăcie, ca ei să își tragă curajul de la Dumnezeu care ne iubește mereu. R.
- Ne rugăm și ca toți sfinți noștri îngeri păzitori, care cântă laude lui Dumnezeu, să vegheze asupra noastră în călătoria vieții noastre, apărându-ne de rău și conducându-ne la sfințenia lui Dumnezeu. R.
- Ne rugăm ca toți răposați noștri să se odihnească în pace. R.
Atotputernice Dumnezeu, tu asculți strigăte-le celor săraci. Dă-ne te rugăm harul ca toți cei care se simt abandonați să găsească în tine un prieten și un Mântuitor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin
Asupra Darurilor
Primeşte, Doamne, darurile pe care ţi le oferim spre cinstirea sfinţilor tăi îngeri şi dă-ne, te rugăm, harul, ca, sub necontenita lor ocrotire, să fim izbăviţi de primejdiile de acum şi să ajungem cu bine în viaţa veşnică. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtăşanie Cf. Ps 137,1
În faţa îngerilor îţi voi cânta, Dumnezeul meu.
După Împărtășanie
Călăuzeşte-i, Doamne, prin sfinţii tăi îngeri, pe calea mântuirii şi a păcii, pe toţi aceia pe care binevoieşti a-i hrăni cu neasemuitele taine, spre viaţa veşnică. Prin Cristos, Domnul nostru.
2 octombrie – Ss. Îngeri Păzitori – 4
Mt 18,1-5.10
Termenul de Înger păzitor face referință la credința că fiecare suflet are un înger care e disponibil mereu în păstorirea sufletului respectiv de-a lungul vieții sale, dar mai ales de a-l ajuta să ajungă la Dumnezeu.
În cartea Viețile sfinților, credința în realitatea îngerilor, misiunea lor ca mesageri ai lui Dumnezeu și interacțiunea omului cu ei, datează încă din primele timpuri. Un heruvim avea grijă ca Adam și Eva să nu adoarmă în grădina Eden, îngeri l-au salvat pe Lot și au ajutat la distrugerea cetăților. În timpul Exodului, Moise a urmat un înger, iar la un moment dat acest înger l-a numit lider al lui Israel. Arhanghelul Mihail este menționat de câteva ori. În cartea lui Tobit găsim figura lui Rafael destul de larg răspândită, iar Gabriel a dus mesajul nașterii lui Cristos.
Conceptul că fiecare suflet are un înger păzitor personal este de asemenea și el unul destul de vechi și acceptat de mult de Biserică chiar dacă Biserica nu l-a definit niciodată ca pe un act de crezut, că Dumnezeu dă fiecărei ființe umane un înger păzitor. În textul evangheliei de astăzi l-am auzit pe Isus spunând, Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul dintre aceștia mai mici, căci vă spun că îngerii lor în ceruri privesc mereu fața Tatălui meu care este în ceruri!” (v.10).
M.Weber în cartea sa intitulată Foșnetul îngerilor a spus că cuvântul înger apare de 292 de ori în 35 de cărți ale Bibliei. Însă, alte cuvinte sunt și ele folosite pentru a desemna îngeri. Cuvântul iudaic pentru înger este mal’akh, cuvânt folosit în Vechiul Testament. Cuvântul grecesc este angelo, este folosit în Noul Testament, cuvânt care tradus înseamnă mesager.
Prezența îngerilor păzitori sunt o dovadă vie a iubirii și providenței divine. A faptului că Dumnezeu nu ne-a abandonat la ceea ce noi numim șansă, pe nici una din creaturile sale. Prin esența și providența sa, el este prezent pretutindeni, nici o săgeată nu cade pe pământ și nici un fir de păr de pe capul nostru fără consimțământul său. Însă Dumnezeu nu se mulțumește doar cu asistarea creației sale zi de zi și în fiecare moment al ei, cu susținerea lucrărilor sale, care fără ajutorul său continuu s-ar transforma iar în praf.
Ce fel de misiunii le oferă Dumnezeu, îngerilor? În unele părți ale sfintei Scripturi găsim relatate unele misiuni, precum cea a îngerului care a trebuit să de-a piatra la o parte de pe mormântul lui Cristos, și multe altele. Sfântul Ilariu a scris acum câteva secole că Noi îi putem înțelege pe acești îngeri, ca fiind ochi, urechile sau mâinile ori picioarele lui Dumnezeu.
O altă misiune ar putea fi aceea că îngerul ne apără de la ispitele acestei lumi, ale lui Satan. Cineva spunea că ocazional, îngeri permit ca unele tentații să ne apară în cale pentru a ne ajuta să devenim mai puternici împotriva păcatului, sau pentru a ne înlocui mândria cu umilința. În momentul morții ei sunt cei care apără sufletul care le-a fost încredințat, de diavol. În purgator, adesea ne vor vizita și ne vor alina suferința. După care merg pe pământ la rude și la familie pentru ai inspira să ofere unele liturghii pentru sufletele noastre. Îngerul păzitor nu se va odihni până când nu va reuși să ducă acel suflet în paradis pentru a împărtăși bucuria și vederea lui Dumnezeu.
Ce putem face noi pentru a conștientiza prezența și ajutorul îngerilor noștri păzitori? Un lucru e clar că el cu siguranță merită rugăciunile și recunoștința noastră pentru tot ceea ce a făcut în protejarea noastră, indiferent că realizăm aceasta sau nu. Teologul Origene scrisese în secolul trei că Fiecare om are doi îngeri care îl însoțesc mereu, unul al dreptății și altul al vicleniei. Îngerul dreptății este păzitorul nostru.
Ceea ce putem face noi e să rostim rugăciunea Înger al lui Dumnezeu dimineața când ne trezim și noaptea când ne punem la somn. Să rostim împreună acum, Înger al lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu, luminează-mă astăzi (in aceasta noapte), păzește-mă, povățuiește-mă si ocârmuiește-mă pe mine, care-ti sunt încredințat ție, prin mila lui Dumnezeu. Amin.
2 octombrie – Ss. Îngeri Păzitori – 4
Termenul de Înger păzitor face referință la credința că fiecare suflet are un înger care e disponibil mereu în păstorirea sufletului respectiv de-a lungul vieții sale, dar mai ales de a-l ajuta să ajungă la Dumnezeu...
2 octombrie – Ss. Îngeri Păzitori – 3
În primele veacuri ale creștinismului, mulți catolici se rugau zi de zi acea rugăciune minunată Înger al lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu, luminează-mă astăzi, păzește-mă, povățuiește-mă și ocârmuiește-mă pe mine. Însă din păcate, în ziua de astăzi, mulți creștini...
2 octombrie – Ss. Îngeri Păzitori – 2
Credința în realitatea îngerilor, misiunea lor ca mesageri ai lui Dumnezeu și interacțiunea omului cu ei...
2 octombrie – Ss. Îngeri Păzitori – 1
Termenul de îngeri păzitori se referă la credința conform căreia fiecare suflet are un înger păzitor care este mereu gata să ghideze sufletul omului prin viață, și de a-l ajuta să ajungă la Dumnezeu.