Search
Close this search box.

ADORATIE EUHARISTICĂ – Duminica XIII – Anul C

 

Cântec: Cred în tine, o, Isuse (M 351)

Rugăciune:

Ne este simpatic Zaheu, Doamne … pentru că încearcă să te vadă și nu se oprește la primul obstacol. Știe desigur ca nu e plăcut de oameni, dar, înfruntă mulțimea, privirile ei răutăcioase, glumele ironice si fețele care exprimă numai dispreț, doar pentru a se apropia de tine. Ne este simpatic Zaheu, Doamne … ne imaginăm mirarea sa când s-a auzit chemat direct de tine. Noi înțelegem graba lui, confuzia, bucuria sa de a te primi în casa lui. Un oaspete ca tine trebuie primit cu demnitate.

Ne este simpatic Zaheu, Doamne … pentru generozitatea și entuziasmul cu care răspunde dragostei tale. Nu este ușor să arunci, sa renunți într-un singur moment la tot ceea ce ai adunat. Tu i-ai făcut o surpriză și de aceea el nu a vrut să fie mai prejos. Dăruiește-ne, Doamne Isuse, aceeași bucurie pe care Zaheu a experimentat-o atunci când te-a primit în casa sa. Dăruiește-ne bucuria iertării și a prieteniei tale. Ajută-ne să putem fi în măsură să dăruim cu bucurie bogățiile noastre celor săraci, să fim prietenii lor în ceruri și pe pământ.

Dăruiește-ne bucuria să te primim în cei săraci, în cei străini, în cei bolnavi, în oamenii pe care nu-i putem suporta. Dăruiește-ne o inimă liberă și curată, capabilă de iubire. Dăruiește-ne bucuria nespusă de a fi cu tine în Împărăția Tatălui. Amin

Slavă Tatălui…

 

Aclamaţie La Evanghelie

(Aleluia) Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să aibă viaţa veşnică (Aleluia)

Evanghelia

Pentru că Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 19,1-10

În acel timp, Isus a intrat şi a traversat Ierihonul. Şi, iată, un bărbat numit Zaheu, care era şeful vameşilor şi era bogat, 3 căuta să vadă cine este Isus, dar nu putea din cauza mulţimii, întrucât era mic de statură! 4 Atunci a alergat înainte şi s-a suit într-un sicomor, ca să-l vadă, căci Isus avea să treacă pe acolo. 5 Când a ajuns în acel loc, Isus, ridicându-şi ochii, i-a spus: „Zaheu, coboară în grabă, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!” 6 El a coborât în grabă şi l-a primit cu bucurie. 7 Toţi cei care au văzut murmurau spunând: „A intrat să fie găzduit la un om păcătos”. 8 Dar Zaheu, stând în picioare, i-a spus Domnului: „Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor şi, dacă am nedreptăţit pe cineva, îi dau înapoi împătrit!” 9 Atunci Isus i-a spus: „Astăzi s-a făcut mântuire pentru această casă, întrucât şi el este fiul lui Abraham. 10 Pentru că Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”.

 

Cuvântul Domnului

Tăcere meditativă

 

Reflexie

 

Surpriza lui Zaheu nu a fost mică: Isus vrea să intre în casa lui, să-i vorbească, să stea la masă cu dânsul, să-l asigure de iubirea lui. Zaheu se aştepta la orice, numai la aşa ceva, nu. Din acest motiv a fost cuprins de atâta bucurie că, alergând acasă, pregăteşte un ospăţ bogat şi îşi ia haina de nuntă, adică hotărârea convertirii totale. L-a căutat pe Isus, l-a căutat ca un sărman orb şi s-a întâlnit cu Dumnezeu eliberatorul, de aceea îi spune Mântuitorului: Iată, dau jumătate din averea mea săracilor şi împătrit acelora care au avut de suferit din cauza lăcomiei mele. Întâlnind iubirea dezinteresată, Zaheu face marea descoperire de a se vedea iubit, tocmai atunci când lumea îl ura şi-l dispreţuia mai mult. Această descoperire îl face capabil să iubească şi să-i facă fericiţi pe alţii. Dreptatea îi cerea doar atâta: să dea înapoi ceea ce a luat pe nedrept; dar de unde gândul de a da, nu numai ceea ce nu i se cuvenea, ci jumătate din propria avere să o dea săracilor, nu de două ori mai mult sau de trei ori, ci de patru ori mai mult acelora pe care i-a nedreptăţit? I-a mai rămas ceva? N-a făcut oare Isus o minune ca Zaheu să nu rămână dator după această dărnicie?

Nu trebuie să urcăm în sicomor pentru a-l vedea pe Isus, fiindcă putem descoperi slava lui Dumnezeu la tot pasul. Sfântul Francisc de Assisi a descoperit slava lui Dumnezeu în toate făpturile şi a cântat-o cu toată iubirea: Să te laude, Stăpâne, strălucitul frate soare/ ce dă zilelor lumină, florilor le dă culoare/. E frumos, puternic, mare şi-n sclipirea-i minunată/ Preaînalte, milostive, la făptură te arată. Un tată l-a întrebat pe fiul său, arătându-i un bob de grâu: Ce ascunde în el? Spre surprinderea lui, copilul a răspuns: Ascunde chipul lui Dumnezeu. Isus ne-a îndemnat să fim ca pruncii pentru a intra în împărăţia lui Dumnezeu. Spre deosebire de acest copil, filozoful existenţialist Jean Paul Sartre a spus cu mândrie: Acolo unde se naşte Dumnezeu, moare omul. El, fiind ateu, a voit să spună că religia distruge demnitatea umană; în realitate însă fără a-şi da seama, a spus un mare adevăr: acolo unde se naşte, unde apare Dumnezeu prin naşterea lui Isus Cristos, apare lumina, viaţa, binele, tot ce-i frumos, apare adevărul şi moare omul cel vechi, omul păcatului.

Dumnezeu, prin Isus Cristos, ne-a dat speranţa şi garanţia că îl vom găsi, că ne vom întâlni cu el faţă la faţă (1In 3,2). Dacă încă mai suntem orbi şi nu ni s-au deschis ochii credinţei, să strigăm asemenea orbului din Ierihon: Fiul lui David, ai milă de mine! Dacă mândria, lăcomia şi viciul ne ţin legaţi de pământ şi ne dăm seama că nu-l putem vedea pe Isus, să ne urcăm în sicomorul lui Zaheu şi vom auzi glasul lui Isus: Astăzi vreau să fiu în casa ta, în sufletul tău, în inima ta!

Cântec: Ce plăcut e Doamne Sfinte (M 350)

Al Treilea Mister de Lumină: Vestirea Impărăţiei lui Dumnezeu şi invitaţia la convertire

Litania Lauretană

Rugăciune pe coruri alterne (de M. Tereza de Calcutta)

 

Pr. Să ne rugăm pentru cei excluși

Partea Dreaptă: Dumnezeule milostiv, tu mi-ai dat curajul de a simți că ai nevoie de mine, dă-mi puterea de a-i iubi pe cei excluși cu atât mai mult cu cât tu mă iubești și ai nevoie de mine. Doamne tu știi că a fi exclus înseamnă să fii cel mai sărac dintre săraci.

 

Partea Stângă: Fă ca nimeni să nu ducă lipsă în Împărăția ta pe acest pământ știind că tu ai nevoie de noi, iar noi avem nevoie unul de celălalt. Iubirea ta, milostivirea ta și prezența ta sunt comorile cele mai mari pentru viața mea.

Cântec: Ubi caritas…

Pr. Să ne rugăm pentru cei ofensați

Partea Dreaptă: O mamă, Marie! Câți ofensați și scandalizați pe acest pământ! Îi văd în fiecare zi, bărbați, femei, copii. Iubire și gingășie îți cerem, și o inimă curată și luminoasă.

Partea Stângă: Dă-le celor persecutați putere și speranță, și învață-ne să nu rănim pe nimeni, pentru că fiecare este imaginea Tatălui ceresc, în care tu ai pus viața dumnezeiască.

Cântec: Ubi caritas…

Pr. Să ne rugăm pentru cei cu dizabilități

Partea Dreaptă: Fecioară Marie, astăzi îți adresăm rugăciunea noastră pentru persoanele cu handicap. Îngrijește-i așa cum doar o mamă știe să își îngrijească fii.

Partea Stângă: Dă-le energie în timpul zilei și tărie suportării în timpul nopții, și te rugăm, ca nouă tuturor, să ne dai curajul de a accepta tot ceea ce nu am dori să primim de la viață.

Cântec: Ubi caritas…

Pr. Să ne rugăm pentru cei orfani

Partea Dreaptă:  O Marie, tu știi ce înseamnă iubirea unei mame, tu care i-ai oferit toată iubirea Mântuitorului nostru Isus. Noi îți cerem să îi protejezi pe toți orfanii din lume, în așa fel încât niciunul să nu poată spune: „Eu nu am nici mamă nici tată”.

Partea Stângă: Folosește-te de noi pentru a le oferi și lor iubirea binevoitoare pe care mama și tatăl lor le-ar fi putut oferi-o; deoarece noi suntem iubiți de Fiul tău, ajută-ne să oferim aceeași iubire și aceeași gingășie celor care și-au pierdut părinți.

Cântec: Ubi caritas…

Pr. Să ne rugăm pentru cei care nu știu să se roage

Partea Dreaptă: Ajută-i, Doamne, pe toți bărbați și toate femeile care ar dori să se roage, dar care nu știu să o facă. Acceptă dorința lor de a se ruga ca pe o rugăciune. Ascultă-le tăcerea și ieși în întâmpinarea lor.

Partea Stângă: Tu care ai călăuzit poporul prin deșert, și le-ai arătat țara promisă, ajută-i să te întâlnească și să te cunoască. Pentru că tu ești regele universului, Domnul Domnilor.

Cântec: Ubi caritas…

 

Vesperele Cântate

Binecuvântare cu Preasfântul Sacrament

Cântec Final: La altarul tău, o, Isuse (M 354)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?