Duminica a 3-a din Post (A) – 1

Ex 17,3-7;

Rom 5,1-2.5-8;

In 4,5-42

 

Într-o zi, trei studenți s-au decis să chiulească de la cursurile de dimineață. La prânz când au ajuns i-au spus profesorului lor: Mașina noastră avea un cauciuc dezumflat și de aceea am întârziat.

Studenți s-au simțit atât de ușurați când l-au văzut pe profesor zâmbind și spunându-le: Bine, vă înțeleg băieți. A-ți ratat un test, însă îl puteți da chiar acuma.

După aceasta, profesorul i-a pus să se așeze în cele patru colțuri ale sălii, departe unul de altul: Acum, îmi veți răspunde la o singură întrebare, a spus profesorul. Care cauciuc era dezumflat? Băieți au început imediat să se panicheze și până la urmă au avut răspunsuri diferite. Cei trei mințiseră despre cauciucul dezumflat.

Lecturile din cea de-a treia duminică din postul mare ne face cunoscut faptul că Postul mare este un timp de căință și de întoarcere de pe calea păcatului. Lecturile ne mai spun că căința nu înseamnă doar întoarcerea de la ceva rău, ci și întoarcerea spre cineva care este bun și milostiv, Dumnezeu însuși, iar prin convertire, ar trebui să învățăm să fim mai buni și milostivi unii cu alți.

Evanghelia din această duminică ne vorbește despre Isus care cere apă de la o femeie Samariteană ce venise la fântână să își umple vasul cu apă, fiindcă îi era sete. În timpul lui Isus, evrei aveau voie să interacționeze cu samariteni din cauza barierelor impuse de religia lor care le spunea să stea separați unii de alții. Însă Isus rupe aceste granițe când îi cere femei samaritene de băut. Femeia samariteană i-a zis: „Cum, tu, care eşti iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt o femeie samariteană?” De fapt, iudeii nu aveau legături cu samaritenii. (In 4,9)

De asemenea era și împotriva normelor morale ale zilei ca un bărbat să vorbească cu o femeie într-un loc public. Și totuși, Isus vorbește cu această femeie, ținând cel mai lung dialog din cele patru evanghelii. În timp ce vorbeau au ajuns și discipolii lui. Şi se mirau că vorbește cu o femeie, dar nimeni nu i-a zis: „Ce cauţi?” sau: „De ce vorbeşti cu ea?” (In 4,27).

Așadar, când Isus îi spune să îl aducă pe bărbatul ei, ea nu îi spune lui Isus că a avut deja cinci bărbați, ci îi spune adevărul, că nu are nici un soț. Isus îi face cunoscut în mod clar că el deja îi știa povestea: „Bine ai zis «Nu am bărbat», pentru că ai avut cinci bărbați, şi cel pe care îl ai acum nu este bărbatul tău. (In 4,18-19), după cum am auzit în textul evanghelic de astăzi.

Sună familiar, nu-i așa? Există câteva vedete Hollywoodiene ba chiar și personalități din showbizul local care își tot schimbă parteneri? Recent, am auzit de o vedetă hollywoodiană care a murit dar care fusese căsătorit de opt ori.

Isus depășește limitele comportamentului așteptat de cei din timpului său. Isus nu condamnă, nu amenință, sau intimidează femeia, în ciuda cunoștințelor sale despre trecutul ei păcătos. El nu judecă sau critică. Atitudinea sa este prietenoasă și simpatică. El nu o condamnă; nici nu o scuză. Ce face Isus? O invită la apă, îi încearcă sinceritatea cu răbdare pentru a-i înlătura dubiile.

Conform unui preot verbit, Ben San Luis, cu toți suntem asemănători femei samaritence. Cu toți avem zone negre în viața noastră. Printr-un mod sau altul am avut vieți dezordonate și am încercat le ascundem. Aceste vieți dezordonate ar putea fi fructul unei relații ilicite, sau a unei bogății necinstite, sau unei nedreptăți de neiertat aplicată asupra aproapelui prin care i-am distrus bunul nume sau falsificând un document pentru a putea pune mâna pe o proprietate, sau o neglijență gravă asupra unui copil. Dumnezeu le cunoaște deja pe toate. Viața noastră este ca o carte deschisă, asemenea femei din Samaria. Însă noi ne tragem speranța și curajul din atitudinea blândă a Domnului Nostru după cum a făcut și cu femeia din Samaria.

Un alt mesaj important al evangheliei este cel despre apa dătătoare de viață, pe care Isus o oferă femeii. Iar femeia îi răspunde, în evanghelia de astăzi: „Doamne, nici nu ai cu ce scoate apă, iar fântâna este adâncă; de unde deci ai apa vie? (v.11).

Însă Isus îi explică femeii că el nu vorbește despre apa fizică care potolește setea fizică, ci vorbește despre apa spirituală care potolește setea spirituală. Isus a răspuns şi i-a zis: „Oricui bea din apa aceasta îi va fi sete din nou, dar cine va bea din apa pe care i-o voi da eu nu va înseta niciodată (v.13-14)

Cu alte cuvinte, Isus vrea să spună că cu toți avem o sete spirituală, după cum și trupul nostru tânjește după apă. Setea spirituală, conform Vechiului Testament este setea noastră pentru Dumnezeu. De exemplu în cartea psalmilor, psalmistul spune: După cum cerbul dorește izvoarele de apă, așa și mie… îmi e sete de tine, Dumnezeul cel viu. (Ps 42) chiar și Sfântul Augustin spune ceva asemănător: inimile noastre sunt făcute pentru Dumnezeu, iar ele nu se vor odihni până nu se vor odihni în Domnul.

Imagini pentru jesus and samaritanÎnsă adevărata problemă este că noi încercăm să ne satisfacem setea de Domnul prin multe alte mijloace decât Dumnezeu. Ne satisfacem setea de Dumnezeu cu droguri, bani, bunuri materiale și altele. Credem că cinci soți, cinci televizoare cu cinci ecrane de plasmă sau de rezoluție mare ne va satisface setea pentru împlinirea umană. Credem că ne putem satisfacem dorința de Dumnezeu cu aceste cinci lucruri: bani, mașini, carduri de credit, case, cluburi și petreceri.

Însă nici una dintre acestea nu ne pot satisface complet. Adică, succesul material, singur, ne lasă goi. Există ceva în interiorul acelor lucruri materiale, pe care cele cinci lucruri singure nu le pot satisface sau mai bine zis, nici o apă fizică nu le pot satisface, ci doar Dumnezeu poate stinge complet setea noastră. Doar el poate umple golul din interiorul nostru. Autorul Albert Cywichi a scris în cartea sa Cuvintele sale răsună: când bem din apa pe care Isus o dăruiește – apa cuvintelor sale din scriptură, apa duhului său din sacramente; apa prezenței sale din rugăciune; apa harului său din ministere – nu ne va fi sete niciodată. Amin

 

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}