Duminica a 17-a de peste an (A) – 1

1Rg 3,5-12;

Rom 8,28-30;

Mt 13,44-52

Pentru început aș dori să vă împărtășesc un poem intitulat În căutarea lui Dumnezeu. Poemul sună cam așa:

De multe ori încerc să îl găsesc pe Dumnezeu în mijlocul lumii foarte ocupate dar el tace.

De multe ori încerc să găsesc răspunsuri deja pregătite la problemele mele dar el se ascunde.

De multe ori îi cer să îmi îndeplinească dorințele dar el nu ascultă.

Abia atunci când păstrez liniștea și încetez a-l mai căuta îl găsesc stând lângă mine, arătând-mi multele lucruri minunate pe care le-a creat pentru mine.

Imagine similarăNu știu dacă ați experimentat și voi acestea, însă eu am avut parte. De fiecare dată când sunt îngrijorat de unde să iau toate aceste lucruri, ele nu vin. Însă, de fiecare dată când las toate acestea pe seama lui Dumnezeu, ele apar fără să îmi dau seama.

În cadrul evangheliei de astăzi, de la această sfântă liturghie din cea dea 17-a duminică din timpul de peste an, ni s-a prezentat trei parabole. Aceste parabole vorbesc despre comoara ascunsă, mărgăritarul și năvodul. Când vorbim despre parabole, scolasticii biblici ne vor spune că acestea vorbesc despre împărăția lui Dumnezeu, despre tot ceea ce reprezintă ea și despre cum va avea loc.

Așa că, ce reprezintă împărăția lui Dumnezeu? În Vechiul Testament, împărăția lui Dumnezeu se referă la domnia providențială și protectivă a  lui Dumnezeu asupra poporului ales. Fructul acestei împărăți este de ordin moral, de dreptate și pace.

În cadrul Noului Testament, Isus proclamă că împărăția lui Dumnezeu este aproape. El cheamă la convertire și pocăință și la o continuă veghe. De asemenea, Isus a spus că Împărăția lui Dumnezeu este și pentru păcătoși și izgoniți, săraci și disprețuiți. Intrarea în împărăție va fi determinată de către răspunsul nostru față de aproapele aflat în nevoie.

Creștini timpurii asemenea Sfântului apostol Paul și Sfântului evanghelist Luca l-au proclamat pe Cristos ca pe o personificare a împărăției. Pentru Sfântul Augustin și Sfântul Grigore cel Mare, Biserica este identificată cu împărăția lui Dumnezeu. Prin urmare, noi trebuie să intrăm și să fim membri ai acestei împărății. Însă sensul modern prin care putem înțelege Împărăția lui Dumnezeu este acesta:

În primul rând, este Domnia lui Dumnezeu aici pe pământ, în care el aduce omenirii binecuvântarea și mântuirea sa.

În al doilea rând este totala libertate a omenirii care include și toate dimensiunile omului, adică cea socio-culturală, religioasă, economică, politică și ecologică. Este destinația finală a omenirii, în care Dumnezeu va fi totul în toate, unde pacea, iubirea adevărul și dreptatea locuiesc.

Al treilea este veșnica domnie a lui Dumnezeu în care domnește iubirea, suprema stăpânire a Tatălui asupra tuturor lucrurilor și a ultimei fericiri finale a omenirii.

Dacă mă întrebați pe mine care este propria mea definiție a Împărăției lui Dumnezeu, este una pe care am împrumutat-o din învățăturile Bisericii: este de a accepta și de a face voința lui Dumnezeu. Noi putem găsi oriunde și oricând promovarea valorilor împărăției lui Dumnezeu: adevărul, dreptatea, iubirea și pacea. Dacă aceste valori conduc viețile oamenilor, înseamnă că Împărăția lui Dumnezeu domnește în inimile lor, în comunitatea lor sau în societate.

Însă încercați să vă uitați în jur, putem spune că Împărăția lui Dumnezeu domnește în inimile și în mințile oamenilor? Putem spune Nu, fiindcă sunt foarte mulți oameni cărora le este foame după putere, după prestigiu, după bani și după securitate.

Cum să realizăm această împărăție în viețile noastre? Pentru mine, este foarte simplu. De aceea vă voi oferi câteva sfaturi practice, esențiale pentru un creștin: Arată-ți cei trei T, timpul, talentul și tezaurul, apoi oferă-le celor aflați în nevoie, iubește simplu, vizitează-i pe cei închiși, oferă ospitalitate, vizitează-i pe cei bolnavi, răspândește vestea cea bună a împărăției lui Dumnezeu, sfătuiește-i pe cei aflați în dubiu, mângâie-i pe cei singuri, suportă răul cu răbdare, iartă toate injuriile, eliberează-ți inima de ură, golește-ți inima de griji, trăiește simplu, așteaptă puține, dăruiește mult și roagă-te pentru cei vii și pentru cei morți.

Acestea sunt foarte simple și foarte practice. Nu sunt lucruri imposibile de realizat de aceea trebuie să le îndeplinim plini de bucurie. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}