Înmormântare – 3

Ef 1, 3-14
In 6,37-40

Ales de Dumnezeu

De un lucru sunt sigur că nu ne gândim atât de des la cât de prețioșii, speciali e fiecare dintre noi în ochi lui Dumnezeu. Prima lectură pe care tocmai am citit-o, luată din scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni ne reamintește de modul în care Dumnezeu are grijă de noi dar ne oferă și o idee asupra primirii de care a avut parte fratele nostru răposat Ioan în viața următoare.

Noi am fost aleși în Cristos înainte ca lumea să fi fost creată. Imaginați-vă, chiar înainte ca lumea să fi fost creată noi deja făceam parte din planul lui Dumnezeu. Noi am fost aleși de Dumnezeu. Noi am fost însemnați pentru Dumnezeu ca fii și fiice ale sale. Momentul în care am fost botezați a fost cel în care am devenit fii și fiicele lui Dumnezeu. Din moment ce noi am fost aleși de Dumnezeu este complet normal ca noi să dorim să trăim viața ca pe o reflexie a iubirii lui Dumnezeu față de noi, că Dumnezeu e cel care ne-a ales. Ce păcat că multe din lucrurile pe care le vedem la TV nu reflectă cine suntem noi cu adevărat, nu reflectă faptul că am fost aleși de Dumnezeu. Urmărirea publicității și a multor altor lucruri de la TV, nu fac nimic altceva decât să ne lase cu o singură întrebare în minte, au ei vreo idee asupra identității lor, a cine sunt ei cu adevărat?

 Lectura de la această liturghie ne reamintește și de faptul că prin sângele lui Isus am câștigat libertatea, mântuirea noastră. Cineva a fost nevoit să plătească prețul pentru păcatele noastre iar Isus e cel care le-a plătit în locul nostru, Isus a fost cel care a plătit prețul. În timpul acestei sfinte Liturghii îl oferim încă o dată pe Isus, Tatălui nostru cel ceresc, pentru a plăti prețul în numele fratelui nostru răposat Ioan, pentru ca el să se poată bucura de odihna veșnică. Dacă noi am fost mântuiți prin sângele lui Isus atunci ne putem da seama cu toți cât de prețioși și valoroși suntem. Noi costăm prețul prețiosului sânge a lui Isus. Iată cât de mult valorăm; fiindcă Isus și-a vărsat sângele pentru tine, pentru Ioan. Fratele nostru merită sângele prețios al lui Isus fiindcă Isus și-a vărsat sângele pentru el. Uneori auzim oameni spunând: este trupul meu și fac ce vreau cu el. Trupurile noastre au fost cumpărate pentru Dumnezeu de prețiosul sânge al lui Isus. Acum când cunoaște meritul și valoarea propriei persoane nu mai avem cum să spunem: Este trupul meu și pot face cu el doar ceea ce doresc. În schimb ar trebui să recunoaștem că am fost aleși de Dumnezeu și că merităm prețul sângelui lui Isus și că vocația noastră este aceea de a fi sfinți și fără prihană.

Lectura pe care tocmai am citit-o ne-a spus că noi am fost însemnați cu un sigiliu al Duhului Sfânt. Mai întâi l-am primit pe Duhul Sfânt în momentul în care am fost botezați. E ca și cum Dumnezeu însuși a pus un semn, un semn pe noi și a spus: acum tu aparții mie. Acest semn a Duhului Sfânt pe care ni la pus la Botez are menirea de a arăta că tu aparții mie și că eu mă voi întoarce pentru tine.

Isus în textul evangheliei pe care tocmai l-am ascultat ne spune că Toți cei pe care mi-i dă Tatăl și vor veni la mine, și pe cel care vine la mine nu-l voi izgoni afară. Cu alte cuvinte, Isus ne spune că toți cei care am fost însemnați l-a botez cu Duhul Sfânt, cu toți am fost dați de Tatăl lui Isus Cristos, iar el nu ne va respinge, tot ceea ce trebuie noi să facem este să venim la el. Cum putem veni la el? Simplu, prin a ne apropia mai des de scaunul de Spovadă, unde primim iertarea pentru păcatele noastre, iertarea pentru lucrurile sau faptele sau gândurile cu care l-am supărat pe Dumnezeu. Și o dată cu iertarea, cu împăcarea, pe lângă faptul că Isus nu ne va alunga, el ne va primi în casa Tatălui său, ne va da încă de pe acum, când încă ne aflăm aici pe pământ, darurile și harurile sale. Tot ceea ce trebuie noi să facem este să venim la Isus, să ne apropiem de Isus, să îl rugăm pe Isus să ne ierte, să nu stea supărat pe noi, și să ne primească sub mantia sa protectoare.

În cea de-a doua parte a textului evanghelic am auzit cum Isus ne-a spus că aceasta este misiunea sa principală, misiunea pe care a primit-o de la Tatăl său cel din ceruri, ca să nu piardă pe nici unul dintre cei pe care i i-a dat, pe nici unul dintre cei care am fost însemnați cu Duhul Sfânt în momentul botezului nostru, să nu îl piardă pe Ioan ci după cum am auzit în finalul textului evanghelic pe care tocmai l-am citit, ca oricine vede pe Fiul și crede într-însul să aibă viață veșnică; și eu îl voi învia în ziua de apoi.

Însă acel semn al Duhului Sfânt ce se află asupra noastră încă de la botez are rolul de a ne reaminti că, ca și fii și fiice ale lui Dumnezeu suntem moștenitorii săi și vom moșteni de la Dumnezeu Tatăl nostru. Însă întrebarea este: ce anume moștenim? Vom moșteni viața veșnică. Fratele nostru a fost însemnată cu Duhul Sfânt la botez, și a devenit atunci un moștenitor a lui Dumnezeu, ce i s-a promis viața veșnică iar acum Dumnezeu la chemat, la chemat pentru a-i dărui acea moștenire. În timpul acestei sfinte liturghii să ne rugăm pentru fratele nostru Ioan ca Dumnezeu să îi acorde odihna veșnică. Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?