Înmormântare – 7

2Cor 5,1.6-10

In 12,23-28

 

Există o vorbă care spune că Nu poți judeca o carte după copertă. Tot la fel se întâmplă și în privința lui Isus, nu ai cum să judeci o carte după copertă. Nu ai cum să critici conținutul unei cărți doar după imaginea de copertă sau după titlu, iar acest principiu este general. Se referă nu numai la cărți ci mai ales la oameni. Isus a fost și el om, a fost uman, a fost la fel de uman ca mine ca tine și ca noi toți. Isus a avut și el sentimente, emoții la fel ca fiecare dintre noi. Și Isus simțea bucurie, durere, mânie, milă, după cum am putut auzi la textul evangheliei pe tocmai am auzit-o, că  sufletul meu este tulburat.  Însă, să nu uităm că Isus, pe lângă faptul că era om și că avea și el sentimente și emoții, el Imagini pentru funeral jesusera și Dumnezeu, și cu toate că avea un trup omenesc asemenea nouă, trup care este supus morții și putrezirii, el urma să învie glorios din mormânt în dimineața Duminicii Paștelui. Apostoli Petru, Iacob, și Ioan au fost singuri care au avut parte de o pregustare a învierii lui Isus din lumea aceasta, au avut parte în momentul în care l-au văzut pe Isus schimbat la față pe munte.  Schimbarea la față a fost o pre-vedere, o pregustare a gloriei învierii. Cu toate că Isus a fost om, a fost uman asemenea nouă, noi nu avem dreptul după cum am menționat și adineaori, nu avem dreptul să judecăm cartea după copertă, adică, cu toate că Isus avea să fie crucificat, el tot va învia din morți. Faptul că Isus avea trup omenesc, asta nu înseamnă că el nu avea cum să învie din morți.

Același principiu, același lucru se aplică și nouă tuturor. Nu avem cum să judecăm cartea după copertă. Noi toți trăim acum pe pământ, însă suntem cu toții fii și fiice ale lui Dumnezeu încă din momentul în care am fost botezați. Prin urmare destinul fiecăruia dintre noi este învierea. Destul fratelui/surorii noastre răposate____________ este învierea. Destinul ei/lui este să învie glorios în ziua de pe urmă. Însă uneori noi putem deveni un pic, înguști la minte, uneori avem tendința să devenim un pic cam pesimiști și negativi, însă avem și trebuie să avem un optimism imens, din moment ce destinul fiecăruia dintre noi este învierea.

La fel se întâmplă și cu fratele/sora noastră______________ nu avem dreptul să judecăm cartea după copertă. Cu toți sunteți triști și îndurerați pentru faptul că el/ea a plecat dintre noi. Însă trebuie să credem și să nu uităm că el/ea sa dus la Dumnezeu, că acum se află într-un loc mai bun, că acum, în acest moment are parte de învierea lui Cristos prin trăirea unei vieții noi. Sfântul apostol Paul, în cea de-a doua sa lectură luată din scrisoarea către Corinteni, textul pe care l-am si ascultat la această sfântă Liturghie, scoate foarte bine în evidență acest principiu pe care l-am tot enunțat, că nu ai cum să judeci o carte după copertă. Apostolul Paul spunea că:  știm că trupul care este locuința noastră pe pământ, va fi distrus, dar Dumnezeu construiește pentru noi, în ceruri, o locuință veșnică, locuință care nu este o lucrare făcută de mâna omului.

Un al doilea mod conform căruia putem afirma că nu ai cum să judeci o carte după copertă  este faptul că moartea, moartea noastră nu înseamnă sfârșitul. Moartea nu este încheierea vieții, ci din contră, moartea este începutul vieții. Moartea este nașterea la o viață nouă, la viața veșnică. La  viață veșnică în care ne vom bucura de roadele, de moștenirea pe care o avem, pe care o vom primi ca fii și fiice ale lui Dumnezeu.

În Biserica primară, adică în primele comunități creștine din antichitate, ziua în care o persoană murea nu era privită ca trecerea în neființă după cum afirmă societatea de astăzi și după cum auzim mereu la Televiziune, ci era privită ca ziua de naștere, aniversarul acelei persoane, ca ziua în care s-a născut la o viață nouă, la viața nouă a harului, la o viață veșnică trăită alături de Dumnezeu.

Acest aniversar, îl sărbătorim zilnic și în ziua de astăzi, în fiecare zi, în cazul sfinților din calendar. Sfinți sunt comemorați, sărbătoriți nu în ziua în care s-au născut pe acest pământ, după cum sărbătorim noi, ci ei sunt aniversați în ziua în care s-au născut la viața veșnică, în ziua în care au părăsit această viață pământească și au pășit în viața veșnică. Amin

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?