Search
Close this search box.

Coborârea Duhului Sfânt (B) – 1 (predică pentru copii)

Fap 2,1-11;

Gal 5,16-25;

In 15,26-27;16,12-15

Dragi copii iubiți credincioși, am citit aseară într-o carte mărturia unei mame care spunea că, Nu voi uita niciodată o frază spusă de unul dintre copiii mei când era mic: „Mamă, cum face colegul meu că atunci când ajunge acasă nu o găsește pe mama?” Acele cuvinte mi-au dat de înțeles cât de mult prețuia fiul meu prezența mea la întoarcerea lui de la școală și au fost suficiente pentru a-mi recompensa pe deplin inevitabilele… sacrificii.

De ce credeți că am început cu acest exemplu despre mama? Fiindcă astăzi, este o zi foarte importantă, o zi măreață. Pe lângă faptul că sărbătorim coborârea Duhului Sfânt celor adunați în Cenacul împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, astăzi celebrăm o sărbătoare care este foarte importantă, la fel de importantă precum ziua de naștere a mamei voastre. Ce sărbătoare? Când e ziua mamei voastre de naștere? Ziua mamei mele de exemplu e pe 23 iunie. Noi toți facem parte din Biserică, din biserica lui Cristos. Iar biserica este mama noastră, mamă care s-a născut tocmai în această zi, în ziua de rusalii, în ziua în care Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor și asupra preasfintei Fecioare Maria, ziua din care Duhul Sfânt a început să lucreze în Biserică. Cu alte cuvinte, astăzi este ziua de naștere a Bisericii.

Iar acum să trecem la partea a doua, parte în care, unul dintre voi îmi va spune ce anume ne-a spus Isus în textul evangheliei de astăzi? Isus le-a vestit apostolilor venirea Mângâietorului, care îi va ajuta, îi va călăuzi, îi va învăța și mai ales va da mărturie despre Isus. Însă întrebarea este cine este acest Mângâietor? Cui îi spune Isus Mângâietor, sau Duhul Adevărului, după cum am auzit în evanghelie? Este vorba despre Duhul Sfânt. Prin urmare, Isus în textul evangheliei de astăzi, l-a vestit apostolilor pe Duhul Sfânt, care le va fi alături în toate, după ce el, Isus, nu va mai fi în mijlocul lor, din punct de vedere fizic.

Că tot am vorbit adineaori despre Biserică și că tot ne aflăm într-una, care îmi poate spune sau arăta, unde a văzut, în Biserică, imaginea în care este reprezentată sărbătoarea de astăzi, Coborârea Duhului Sfânt? În afară de cei de la prima sfântă Imagine similarăîmpărtășanie, care au studiat imaginile la pregătire, restul, va-ți uitat vreodată la toate aceste imagini frumoase din Biserica noastră, de pe pereți și de pe geamurile ei? Aici în stânga mea, și dreapta voastră. Iar acum, că ați văzut imaginea, care îmi poate spune care este Duhul Sfânt în imagine? Cum este el reprezentat? Este reprezentat sub formă de porumbel, cel care zboară deasupra Sfintei fecioare Maria. Și sub ce formă mai este reprezentat, pe lângă porumbel? Ce anume din acea imagine e specific Duhului Sfânt? Acel suflu și flacără de deasupra capului celor din Cenacul, despre care am auzit în prima lectură de la această sfântă Liturghie.

Iar un ultim simbol este cel al iubirii, asemenea unei mame care își iubește enorm copilul, asemenea mamei voastre care vă iubește enorm, asemenea sacrificiilor din povestioara cu care am început.

Un lucru e clar că nimeni nu se poate naște dar nici nu poate trăi fără mamă. Iar acest lucru este valabil și pentru viața noastră pământească, însă și pentru cea spirituală. De aceea le vom lua pe rând, în ceea ce privește viața noastră pământească, mama noastră știm cine e, tatăl știm cine e, iar frați și surorile, care avem, știm care sunt. Însă, în ceea ce privește viața noastră spirituală, Mamă este Biserica, după cum am aflat adineaori, care cu iubirea sa infinită ne apără și ne protejează. Însă Tatăl cine este? Este Dumnezeu. Atunci Isus Cristos cine e? Isus este frățiorul nostru, fiindcă prin Botez noi am devenit fii și fiice ale lui Dumnezeu, asemenea lui Isus, care și el este Fiul lui Dumnezeu.

În încheiere să nu uităm că Duhul Sfânt, ne-a oferit astăzi două daruri neprețuite. Primul este familia și mama spirituală, care este Biserica. Iar al doilea Dar e faptul că Duhul Sfânt cu iubirea sa transformă Biserica într-o adevărată mamă! Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?