MULȚUMIRE – cateheză tineri

Încă din copilărie, fiecare dintre noi am învățat despre existența a două formule magice: „Te rog!” și „Mulțumesc!”. De câte ori atunci când primim vreun cadou de la cineva, mama sau tata ni atrăgea sau încă ni se atrage atenția: „Cum spui? …”

Pe măsură ce am devenit adolescenți, tineri și adulți, sensul cuvântului „Mulțumesc” fie s-a rutinat din ce în ce mai mult, fie l-am folosit din ce în ce mai rar. In schimb, și-au făcut loc în vocabularul nostru alte formule: „Am nevoie…!”; „Vreau…!”; „Îmi trebuie…!” și multe altele.

Așa că, vom face un mic exercițiu. Gândiți-vă…Când a fost ultima oară când ați spus Mulțumesc cuiva pentru vreo ceva? Dar când ați spus ultima oară, că vreau…, îmi trebuie…sau chiar am nevoie….?

În textele evangheliilor adeseori îl vedem pe Isus mulțumind Tatălui său, Îți mulțumesc, ție, Tată, Domn al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit celor mici.(Lc 10,21). Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat (In 11,41). Isus întotdeauna, înainte de a înfăptui un miracol mulțumea. El era sensibil față de lipsa de recunoștință manifestată de nouă din cele zece persoane vindecate de lepra de care sufereau. Înainte să sufere și să moară, el se oferă ca pâine euharistică, care este o mulțumire.

Toate darurile bune și perfecte vin de sus de la Tatăl luminii. În exprimarea recunoștinței noastre față de Dumnezeu putem identifica 3 categorii principale de persoane. În primul rând cei care sunt recunoscători doar pentru ceea ce consideră a fi o binecuvântare extraordinară, precum momentul în care este salvat de la un accident sau de la o moarte sigură, sau atunci când li se oferă daruri extraordinare. Apoi, în al doilea rând, cei care sunt recunoscători chiar și pentru unele binecuvântări, daruri mai mici, pe care le primesc în viața de zi cu zi,  însă se întristează și se îndoiesc de iubirea lui Dumnezeu și a celor din jur în momentul în care se întâlnesc cu suferința, eșecul, și abandonul. Și în ultimul rând cei care îi mulțumesc lui Dumnezeu, mereu și pentru orice, până și pentru unele dintre cele mai mici lucruri, din moment ce totul este primit ca dar. O persoană atât de matură pe plan spiritual este capabilă să observe roadele creșterii și a vieții până și în evenimentele negative ale vieții.

Viața devine mai plină de semnificație și mai atractivă atunci când este înfrumusețată de haina recunoștinței. William Arthur Ward spunea că „recunoștința poate transforma zilele obișnuite în zile ale recunoștinței, poate face ca sarcinile de rutină să fie o adevărată bucurie și poate schimba oportunitățile obișnuite în binecuvântări”. Vântul competiției, a cererilor și a criticismului a transformat lumea noastră într-un loc rece. Totuși, cuvintele amabile de apreciere și recunoștință pot încălzi atmosfera din jur și pot face o diferență imensă în viețile celor din jurul nostru. Dar să nu uităm că recunoștința este asemenea unei flori care înflorește doar când nu așteptăm nimic și apreciem totul.

În cea de a patra joi din luna noiembrie, în SUA este sărbătorită Ziua Recunoștinței – Thanksgiving Day. Este o sărbătoare anuală de o zi, o sărbătoare a familiei, a mulțumirii aduse bunului Dumnezeu pentru toate darurile făcute și pentru bogăția recoltei din acel an.

Ne-am obișnuit să cerem, să cerem mereu. Întotdeauna avem câte o solicitare care trebuie în mod imperios rezolvată. „Doamne, dă-mi sănătate!”; „Doamne, dă-mi un loc de muncă!”; „Doamne, dă-mi mijloace financiare să mă pot întreține!”; „Doamne, dă-mi reușită la examen!”. Iar în cazul multora dintre voi, „Mamă, tată dă-mi bani!”, Mamă, tată, vreau să ies la discotecă,…și multe altele asemenea. Mereu și întotdeauna – Dă-mi!

Dar… Doamne, mamă, tată…. îți mulțumesc! – Când?…

Când: „Doamne, îți mulțumesc pentru sănătatea pe care mi-ai dat-o zi de zi!?”; Când: „Doamne, îți mulțumesc pentru locul de muncă pe care îl am!?”; Când: „Doamne, îți mulțumesc pentru că, deși nu am un loc de muncă, ai avut grijă de mine și familia mea pentru a ne oferi hrana zilnică!?” sau Mamă, tată, îți mulțumesc pentru că ai grijă de mine! Sau Mamă, tată îți mulțumesc pentru bani pe care mi i-ai dat…și multe altele.

Recunoștința față de Dumnezeu și față de toții ceilalți din jurul nostru ar trebui și trebuie să fie una din pietrele de temelie pe care ne clădim viața, atât viața noastră cât mai ales viața noastră creștină. Acesta este și unul din aspectele voinței lui Dumnezeu față de noi, după cum ne-a spus și sfântul apostol Paul în scrisoarea sa către Tesaloniceni.  Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voința lui Dumnezeu în Cristos Isus cu privire la voi! (1Tes 5,18).

Sfârșit

Download Word

Download PowerPoint

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}