Search
Close this search box.

CĂSĂTORIE 4

Tob 8,4b-8

Ef 5,2a.25-32

Mt 7, 21,24-25

 

Trei perspective ale iubirii și ale căsătoriei în Biblie

Dragi mirii, cu toți suntem plini de bucurie, în această zi în care ați ales să vă prezentați înaintea lui Dumnezeu pentru a încheia legământul căsătoriei. Îi cerem lui Dumnezeu să binecuvânteze această zi și să vă țină uniți în iubire unul față de celălalt și față de Dumnezeu pentru restul vieților voastre. Sunt sigur că și restul cuplurilor care se află acum în biserică își amintesc, în aceste momente, de ziua lor fericită, în care s-au prezentat înaintea lui Dumnezeu, motiv pentru care și ei vor cere și vor primi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Cu siguranță că în aceste momente, aveți simțul umorului destul de activ, prin urmare veți dori să ascultați unele lucruri care se spun în Biblie despre iubire. În cartea Genezei la cap 29, 20 putem citi că Iacob a lucrat timp de șapte ani pentru Laban pentru a putea primi mâna fiicei lui, Rachela, în căsătorie, ani care lui i s-a părut că a trecut asemenea câtorva zile fiindcă o iubea nespus. El a lucrat timp de șapte ani pentru tatăl ei pentru ca el să se poată căsători cu ea.

Imagini pentru marriage old churchCântecul tuturor cântecelor din întreg Vechiul Testament este poezia de iubire dintre Regele Solomon și prietena lui în timp ce o curta înaintea căsătoriei lor. Ce fel de lucruri își spun, oare cuplurile, unul altuia? Sunt sigur că _____ și_______ își adresează complimente frumoase unul altuia, că arată bine, că arată formidabil astăzi. Însă, cum oare o complementa Solomon pe prietena lui? Se știe că ea avea păr foarte lung, așa că regele a complementat-o astfel părul tău este ca o turmă de capre care coboară de munții din Galaad (4,1) El credea că ea are și cei mai minunați dinți albi de aceea el o complementa astfel Dinți tăi sunt ca o turmă de oi tunse care se ridică la spălat (4,2). Vă dați seama cât de mult s-a schimbat modul în care spunem anumite lucruri! Ea însă a fost un pic mai delicată în a-l descrie decât a fost el cerul gurii tale este dulceață și tot ce este el este o plăcere (5,16). La un moment dat în cartea Cântarea Cântărilor, ea i-a trimis un mesaj lui spunându-i că ea este bolnavă de iubire (5,8). În mod evident ea era o femeie cu bune cunoștințe de sine, care, mi se pare, că era o bună descriere a ei însăși, bolnavă de iubire, fiindcă în prima carte a regilor, la capitolul 11, putem citi că Regele Solomon avea 700 de soții! Nu e de mirare că mulți spun că iubirea este oarbă.

Aceasta este prima perspectivă a iubirii și a căsătoriei din Vechiul Testament. Perspectivă căsătoriei care se află la nivelul satisfacerii dorințelor. O altă perspectivă o găsim în cartea lui Tobit (8,4-8), lectură care tocmai sa citi în prima lectură de la această sfântă Liturghie. După ce avusese loc nunta lui Tobia și a Sarei, ei doi au rămas singuri în acea noapte și au început a se ruga lui Dumnezeu pentru ca să binecuvânteze căsătoria lor. Ei erau conștienți că căsătoria lor nu este doar o împlinire a dorințelor ci provine de la Dumnezeu și este instituită de Dumnezeu. Iată de ce în rugăciunea lor, pe care tocmai am auzit-o,  spuneau

Tu l-ai făcut pe Adam din pământ

și i-ai dat-o de ajutor pe Eva,

și din ei ai făcut neamul omenesc.

Tu ai zis: Nu este bine să fie omul singur;

să-i facem un ajutor asemenea lui.(v.6)

Datorită faptului că știau că, căsătoria lor vine de la Dumnezeu ei s-au putut ruga singuri lui Dumnezeu, cerându-i ajutorul în mariajul lor. Acesta este modul în care s-au rugat, o rugăciune simplă însă foarte frumoasă.

Binevoiește a te îndura de mine și de ea

și fă-ne să ajungem împreună sănătoși la bătrânețe. (v.7b)

După cum am spus, era o rugăciune simplă, însă frumoasă, care arăta credința lor în Dumnezeu. Dacă veți sta și veți citi întreaga carte a lui Tobit, veți putea observa că rugăciunea lor a fost ascultată și îndeplinită. Aceasta este cea de-a doua perspectivă asupra căsătoriei pe care o găsim în Vechiul Testament.

În cadrul Noului Testament, însă, vom găsi o altă perspectivă asupra căsătoriei, mai exact în scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, text care l-am ascultat la această sfântă Liturghie. În acest text l-am putut auzi pe apostolul Paul spunând că iubirea dintre soț și soție este o reflecție a iubirii pe care Dumnezeu o are față de noi. Când dorim să știm cât de mult iubește Isus Biserica, tot ce va trebui să facem este să ne uităm la iubirea pe care o au soți, unul față de celălalt. Iubirea dintre soți este o oglindă a iubirii pe care Dumnezeu o are față de noi. O dovadă a acestei iubirii o găsim în noul legământ pe care l-a încheiat cu noi, prin moartea și învierea lui Isus. Aceasta e ceea ce ne-a spus apostolul în scrisoarea către Efeseni.

Prin urmare avem trei perspective asupra căsătoriei în Biblie, adică satisfacerea dorințelor proprii, apoi una mai spirituală în rugăciunea lui Tobia și a soției lui Sarah ca fiind instituită de Dumnezeu și în final cea mai înaltă dintre toate, prezentă în scrisoarea către Efeseni, unde iubirea dintre soț și soție este o oglindă a iubirii pe care Dumnezeu o are față de noi.

Așa că _________ și ________, astăzi, ne rugăm cu toți pentru ca căsătoria voastră să poată atinge culmile cele mai înalte asemenea îndemnului, perspectivei oferită de sfântul apostol Paul, ca iubirea pe care o aveți unul față de celălalt să poată fii atât de rodnică, neegoistă încât să fie pentru fiecare o experiență a iubirii lui Dumnezeu. Iar pentru a putea realiza aceasta, va trebui să faceți tot ceea ce a spus Isus în textul evangheliei pe care tocmai l-am auzit, să vă construiți casa pe stâncă, să vă construiți căsătoria pe stânca, pe Isus. Pentru ca furtuna care va veni, după cum a venit și va veni în viața tuturor, casa pe care o construiți să nu cadă, din moment ce a fost construită pe Cristos. Astfel, rugați-vă lui Isus zi de zi. Rugați-vă nu doar un minut, nu doar cinci minute, ci o perioadă substanțială de timp. Construiți-vă căsătoria pe stânca Isus.

Și voi încheia cu cuvintele lui Tobia, care spunea Binevoiește a te îndura de mine și de ea și fă-ne să ajungem împreună sănătoși la bătrânețe! Amin

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?