Duminica a 27-a de peste an (B) – 2 (predică pentru copii)

Gen 2,18-24

Evr 2,9-11

Mc 10,2-16 (10,2-12)

Într-o scrisoare a unui băiat de doisprezece ani, apărută într-un ziar din Los Angeles, se poate citi: „Dacă aş avea şansa de a vorbi cu Isus, i-aş spune să ia locul judecătorului şi să îi unească din nou pe părinţii mei”. Un judecător era într-adevăr pe punctul de a acorda divorţul părinţilor săi. Totuşi, în America, cea mai mare parte a judecătorilor se gândesc mai mult să acorde divorţurile decât să îi împace pe soţi.

În fața unei astfel de realități, mult prea prezentă în ziua de astăzi, voi copii, aveți un avocat al apărării foarte minunat. Un avocat care vă va ajuta mereu în schimbarea acestei realități în cazul în care apare în viața familiei voastre. Care îmi poate spune cum se numește și cine este acest avocat al apărării? Dumnezeu!

Acum să trecem la partea a doua în care, unul dintre voi îmi va spune despre ce a fost vorba în evanghelia de astăzi, persoana care va primi și un premiu după sfânta liturghie. Ce a făcut Isus astăzi? Isus astăzi, ne-a dat dovadă și ne asigură că el este și va fi mereu apărătorul nostru, în fața tuturor pericolelor și mai ales a dușmanului care nu dorește nimic altceva decât să ne piardă sufletul. Mai exact, Farisei, care mereu doreau să îl atace pe Isus, să îl facă să își piardă valoarea în ochi poporului, au venit la el pentru a-l pune la încercare. Însă de data aceasta încercarea a constat în întrebarea dacă îi este permis unui bărbat să își lase femeia. Care a fost răspunsul lui Isus? Isus mai întâi i-a întrebat care a fost porunca care le-a lăsat-o Moise în această privință. Iar porunca a fost ca bărbabtul, dacă găsește ceva indecent în soție, de exemplu, dacă s-a îngrășat, sau a devenit urâtă sau i-a dat odată mâncare care nu era pe gustul lui, să îi scrie un act de despărțire și să o lase, pe scurt să divorțeze.

Ce le spune apoi Isus, farizeilor? Că din cauza împietririi inimii lor au primit această poruncă. După care, Isus corectează această expresie din poruncă, ceva indecent în soție, prin a cita din cartea genezei.

Imagine similarăMai spre seară, când au ajuns acasă, ce s-a întâmplat? Discipoli i-au cerut mai multe lămuriri lui Isus. Iar Isus le spune că toți cei care își lasă soțiile sau soții pentru a căsători cu alți comit adulter.

Acum, care îmi poate spune ce diferențe găsiți sau ați observat între porunca lui Moise și a lui Isus? Pe lâng cea evidentă, a divorțului că Moise îl permitea și Isus le-a reamintit de creația lui Dumnezeu, mai există una, aceea că porunca lui Moise se aplica doar bărbaților. Doar bărbați puteau divorța de femei, femeile nu aveau parte de acest privilegiu. Însă Isus extinde această poruncă tuturor.

Și ca să nu mă lungesc, să trecem la partea a treia. Parte în care mereu v-am spus cu ce trebuie voi să rămâneți. Iar astăzi, va trebui să rămâneți cu câteva sfaturi e care voi va trebui să le aplicați în familiile voastre, ori de câte ori observați că acestea întâmpină dificultăți, pentru a-i ajuta să rămână mereu uniți.

În primul rând, asigurați-vă că acasă este mereu prezent Cristos. Iar asta fiindcă, după cum am spus și la început, Isus este cel mai bun mijlocitor, cea mai potrivită persoană care poate rezolva conflictele, problemele dintre membri familiei și a familiei. Isus este și cel mai bun apărător al părinților voștri, cel mai bun apărător împotriva curselor dușmanului care caută și urmărește numai dezbinarea și nefericirea noastră.

Iar în al doilea rând, iubiții și ajutații pe toți cei dragi vouă, mai ales în momentele lor dificile. Și nu doar astăzi, ci în tot timpul în care îi aveți alături de voi, chiar și acum cân sunteți mici. Dar mai ales când voi veți crește mari, iar părinți voștri vor începe să aibă tot mai multe probleme, dificultăți, mai ales de sănătate. Nu îi abandonați, fiți alături de ei și înțelegeții, după cum și ei v-au înțeles la rândul lor pe voi.

Și voi încheia cu răspunsul pe care o mamă l-a dat în cadrul adunării familiilor din septembrie 1986, răspuns care se poate aplica tuturor, iubire pe care cu toți o putem aplica tuturor celor din jurul nostru. O altă mamă, întrebase Cum aș putea să iubesc mai mulți copii? Eu, care nu am decât unul, fac eforturi ca să îl iubesc cum se cuvine.

Atunci o mamă al unei familii numeroase a răspuns că Pentru mine, fiecare fiu este unic, și de fiecare dată inima mea se lărgește. Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?