Duminica a 30-a de peste an (B) – 3 (predică pentru copii)

Ier 31,7-9

Evr 5,1-6

Mc 10,46-52

Un naufragiat, aruncat de o furtună pe o insulă pustie, după o perioadă de supraviețuire precară, a reușit să își construiască o colibă. Îl implorase pe Dumnezeu în fiecare zi pentru salvarea lui și în fiecare zi scruta orizontul în speranța de a zări o navă în trecere.

Într-o dimineață, în timp ce se întorcea dintr-o expediție de vânătoare, a văzut surprins că luase foc coliba lui. Tot ce a reușit să salveze din naufragiu era pierdut. Întâmplarea o vedea ca apropierea sfârșitului. Sărmanul om nu se putea liniști din cauza tragediei. I se părea că toate rugăciunile fuseseră zadarnice și că Dumnezeu își bătea joc de el.

Chiar în acea zi a venit o navă.

– Am văzut semnalul pe care l-ați făcut cu fum, a explicat căpitanul.

În planul necuprins al lui Dumnezeu, deseori pierderile cele mai grave sunt aducătoare de mari binecuvântări.

Acum să trecem la partea a doua parte în care vom vedea împreună despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi. Ce a făcut Isus a astăzi? Pe scurt, astăzi Isus a vindecat un orb. Mai exact, când Isus ieșise din orașul Ierihon și a pornit la drum împreună cu discipoli săi, fiind urmat de o mulțime de oameni foarte mare, un bărbat orb, care ca toți oameni din acel timp care aveau un handicap, adică cerșetor pe nume Bartimeu, stătea lângă drum, pe marginea acestuia. Auzind Bartimeu că Isus din Nazaret trece pe lângă el a început să strige și să spune, Isuse, fiul lui David, îndură-te de mine. Însă oameni au început să se ia de el ca să tacă și să îl lase pe Isus în pace. Însă Bartimeu Imagini pentru JESUS AND blind manstriga și mai tare, Isuse, fiul lui David, ai milă de mine. Isus văzând insistențele dar mai ales credința lui, s-a oprit și le-a cerut celorlalți să îl cheme.

Ce a făcut Isus oare în acel moment? La mustrat, certat sau l-a vindecat? Isus l-a vindecat, iar acel orb, spre deosebire de celelalte persoane pe care Isus l-ea vindecat, acesta nu s-a dus direct acasă ci la urmat pe Isus.

Voi a-ți văzut vreodată un orb? Cum arată el? Ce îi lipsește? O persoană care este oarbă nu poate vedea, din punct de vedere fizic nu îi lipsește nimic, ci ochi sunt cei care nu lasă să treacă nimic prin ei.

Acum o altă întrebare, câte feluri de orbi a-ți văzut? Ați văzut doar persoane care nu văd cu ochi sau a-ți văzut și alt fel de orbi? De exemplu, cei care stau mereu acasă în duminica în timpul sfintelor liturghii, în loc să participe la ele, sau cei care stau afară și fac alte lucruri în loc să asculte și să participe. Toți aceștia sunt orbi? Da, sunt orbi, însă sunt orbi spiritual, sunt orbi din punct de vedere spiritual.

Ce alt fel de orbi a-ți mai întâlnit? Un alt exemplu,  cei care fac păcate, dar mai ales săvârșesc nenumărate nelegiuiri față de cei săraci și oropsiți, față de cei lipsiți de apărare. Aceștia sunt orbi? Sunt și ei orbi însă din punct de vedere moral.

Și ca să nu mă lungesc voi trece la ceea ce voi va trebui rețineți astăzi. La ceea ce voi va trebui să puneți în practică.

În primul rând, va trebui să îl recunoaștem pe Cristos. Indiferent de tipul de orbire de care suferim, va trebui să îi cerem lui Isus să ne vindece de orbirea noastră, să ne permită să îl recunoaștem, să ne permită să privim chipul feței sale, să îl recunoaștem pe Cristos care a suferit pentru noi dar care a și înviat.

În al doilea rând, în momentul în care îl recunoaștem pe Isus din toate punctele de vedere, noi cum reacționăm? Reacționăm asemenea lui Bartimeu din textul evangheliei de astăzi, sau asemenea celorlalte persoane vindecate de Isus. Începe imediat să îl urmăm pe Cristos sau ne îndepărtăm de el, pentru a ne lăuda tuturor ba mai mult, pentru a recupera toate plăcerile vieții pe care le-am pierdut până atunci?

Un lucru e clar, că trebuie să facem asemenea lui Bartimeu, adică să strigăm la Isus plini de încredere, să aibă milă de noi, și să ne vindece sufletele, după care să îl urmăm ca adevărați soldați ai lui Cristos. Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}