Cristos, Regele Universului (B) – 1 (predică pentru copii)

Dan 7,13-14

Ap 1,5-8

In 18,33b-37

Astăzi voi începe cu o scurtă poezioară, scurtă fiindcă e doar o strofă, însă care este extrem de frumoasă, dar mai ales care ne spune ceea ce trebuie noi să facem, care ne spune cu ce anume trebuie noi să rămânem de la această sărbătoare de astăzi. Această poezie sună cam așa,

Să mergem pe drumul pe care l-au străbătut sfinții tăi;

Și toți într-o zi ne vom întâlni unde veșnic strălucește Soarele.

Iar când în cerul sfinților tăi marea ceată va ajunge,

O, Doamne, cât aș vrea să găsesc un loc și pentru mine!

Sună frumos nu? Însă vom descoperi mai încolo, împreună ce anume vrea să ne transmită mai exact. Acum care îmi poate spune despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce a făcut Isus astăzi? Pe scurt, astăzi am auzit din nou episodul judecării lui Isus, de către Ponțiu Pilat. Mai exact, după ce Isus a fost arestat, în urma Imagini pentru jesus and pilatetrădării lui Iuda Iscarioteanul și a complotului liderilor religioși ai iudeilor, și după ce Isus a fost dus în fața lui Ana și al lui Caiafa, Isus a ajuns în fața lui Pilat, pentru a fi judecat și condamnat la moarte. Textul evangheliei de astăzi, ne relatează tocmai această conversație dintre Isus și Ponțiu Pilat. Mai întâi Pilat îl întreabă pe Isus dacă sunt adevărate acuzațiile ce îi sunt aduse, dacă el este regele iudeilor. Iar Isus ce i-a răspuns? Isus a răspuns cu o întrebare, întrebare prin care l-a pus pe gânduri pe Pilat, dacă această întrebare vine de la el sau de la alți? Pe scurt, el îl judecă sau îl judecă alți. Însă Pilat cum a reacționat? Pilat a început să se apere, dând de gol pe cei care l-au adus pe Isus la el, după care îl întreabă pe Isus direct, ce anume a făcut de a fost dat pe mâna lui, pe mâna puterii străine de către lideri religioși ai evreilor. Ce răspuns a dat Isus? Isus aduce lămuriri asupra primei întrebări pe care i-a adresat-o Pilat, dacă el este rege. Care știe ce răspuns a dat Isus? Isus i-a răspuns că, Împărăţia mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăţia mea ar fi fost din lumea aceasta, slujitorii mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat pe mâna iudeilor. Dar acum împărăţia mea nu este de aici.

Acum apare întrebarea, Unde este împărăția lui Isus? Unde e regatul lui Isus? Răspunsul este simplu, în cer. Regatul, împărăția lui Isus este raiul, acolo unde deja au ajuns toți cei dragi ai noștri care au murit deja, și în care, cu siguranță doriți și voi să ajungeți. E cineva care nu dorește să ajungă în cer? Să ridice mâna.

Însă acest răspuns se pare că nu a fost pe placul lui Pilat, nu la mulțumit, fiindcă apoi îl întreabă pe Isus, dacă este rege? Iar Isus îi spune că el a venit în lume ca să de-a mărturie despre adevăr, iar oricine este din adevăr ascultă glasul său.

Din acest pasaj evanghelic dar și din poezia cu care am început am aflat, rețeta de care va trebui să ținem cont dacă dorim să facem parte din poporul lui Cristos, Rege Universului.

În primul rând, ca să putem face parte din regatul său, mai întâi trebuie să aflăm unde se află acesta. Iar locul ni l-a spus Isus în textul evangheliei de astăzi, în această convorbire a sa cu Pilat. Regatul lui Isus este în ceruri, este raiul.

Apoi, ca să putem ajunge în rai, în regatul lui Isus, să facem parte din suspuși săi va trebui Să mergem pe drumul pe care l-au străbătut sfinți, după cum am aflat în frumoasa poezioară de la început. Însă întrebarea e care este acest drum pe care l-au străbătut sfinți, de au ajuns în ceruri, alături de Isus. Răspunsul ni l-a spus, tot Isus, în textul evangheliei de astăzi, că drumul este adevărul, adică Isus. După cum am putut auzi și în altă parte a evangheliilor, că Isus este, calea, adevărul și viața.

În încheiere să nu uităm că drumul ce duce la împărăția lui Dumnezeu, a lui Cristos regele universului, este calea spre cer, pe care putem merge doar dacă suntem de partea adevărului, dacă ascultăm de glasul păstorului, de glasul lui Cristos. Iar dacă ascultăm de glasul său vom dobândi viața fără de sfârșit împărăția sa. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}