1. CINE ESTE PAPA FRANCISC?

Iubiți credincioși, odată cu începerea Postului Mare, începem și noi o serie de predici tematice, despre persoana sfântului nostru părinte papa Francisc, predici pe care le vom ține La sfintele Liturghii înaintea cărora au loc Calea Sfintei Crucii, de Miercuri, Vineri și Duminică seara. Motivul? Simplu, pentru a putea cunoaște mai bine, pe cel care are grijă cu o iubire nespusă, atât de noi cât și de întreaga Biserică, pentru al cunoaște mai bine pe cel cu care ne vom întâlni la Iași, pe 1 Iunie anul acesta.

Înainte de toate, de un lucru va trebui să ținem cont, de un aspect foarte important. Rugăminte pe care ne-a adresat-o însuși papa, în seara în care fusese ales, În acel prim discurs al său, spusese la un moment dat, Și acum aș vrea să vă binecuvântez, dar mai întâi aș vrea să vă cer o favoare: Înainte ca episcopul să binecuvînteze poporul, voi să-l rugați pe Domnul pentru ca să mă binecuvânteze, rugăciunea Poporului pentru binecuvântarea episcopului său. Să facem în tăcere această rugăciune a voastră asupra mea. Cu alte cuvinte, înainte de toate, să nu uităm niciodată să ne rugăm pentru sfântul părinte, ca Domnul să îi de-a puterea necesară să aibă grijă în continuare de noi, după cum a avut și până acum.

Imagine similarăÎnsă, cu siguranță unii dintre noi se întreabă cine este Papa Francis? Poate că unii au câteva ideii deja, însă tot vă voi împărtăși câte dintre acestea.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, la 17 decembrie 1936, dintr-o familie de origine italiană (piemonteză), emigrantă în Argentina, familie care avea cinci fii; tatăl său lucra la căile ferate, iar mama lui era casnică.

Pentru început a studiat și a obținut diploma de tehnician chimist, dar apoi a ales preoția și a intrat în seminarul din Villa Devoto, la 11 martie 1958, urmând noviciatul în cadrul Companiei lui Isus, sau altfel cunoscuți ca Ordinul Iezuit.

A urmat apoi studii umanistice în Chile, iar în anul 1963, a revenit la Buenos Aires unde a obținut licența în filozofie.

Între anii 1964 și 1965 a fost profesor de literatură și psihologie la Colegiul „Preacurata Fecioară Maria” din Santa Fe, iar în anul 1966, a predat aceleași materii la Colegiul „Mântuitorul Isus”, din Buenos Aires. Din anul 1967 până în anul 1970 a studiat teologia, obținând totdată o nouă licență.

La 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot după care, la 22 aprilie 1973, a făcut profesiunea perpetuă.

A fost maestru de novici apoi profesor la Facultatea de Teologie și, mai apoi, rector și paroh (1980-1986). La 31 iulie 1973 a fost ales superior provincial pentru Argentina, făcând această slujire timp de 6 ani.

La 20 mai 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie 1992 a fost consacrat episcop în catedrala din Buenos Aires. La 28 februarie 1998, după moartea cardinalului Quarracino, arhiepiscop de Buenos Aires. Devine în același timp și primat al Argentinei. În paralel a fost și ordinarius pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina care nu au un ierarh propriu ritului.

Și-a ales ca moto episcopal expresia „Miserando atque eligendo”, preluată dintr-un comentariu al sf. Beda Venerabilul care, cu privire la alegerea lui Matei, spune că Isus, „privindu-l cu iubire, l-a ales…”

In seara de miercuri, 13 martie 2013 a fost ales papă luându-și numele de Francisc de la sfântul Francisc de Assisi.

Și voi încheia cu mărturia, unui preot care sa aflat în piața Sfântul Petru, în acele momente în care papa fusese ales. Acesta spunea că În tot acest timp, mulțimea prezentă într-un număr foarte mare continua să-l aclame pe noul papă. „Nu contează că e argentinian, e papă”, spunea cineva. „E bun și blând”, șoptea o soră altei surori care o însoțea. „E de-al nostru”, a strigat un preot student la Universitatea Gregoriană.

El însă, la rândul său cu emoție în glas, privea nedumerit mulțimea. Era papă, cardinalii l-au ales papă, pe el care „venea din capătul lumii”, era în fața a mii de credincioși, era îmbrăcat în alb și vorbea de la balconul bazilicii „Sfântul Petru”. Nu o mai făcuse niciodată! Iar noi, jos, în piață, așteptam cu emoție primele sale cuvinte. Ne-am rugat împreună pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, apoi, surprinzându-i pe toți, înainte să dea binecuvântarea finală, papa Francisc a cerut un moment de rugăciune din partea mulțimii pentru „episcopul lor”, iar lumea a răspuns ca atare. Apoi noul papă a oferit prima sa binecuvântare „Urbi et Orbi” și indulgența plenară.

A fost o seară pe care cei prezenți în piață nu o vor uita curând, o seară magică, care a oferit lumii un papă, a fost după o zi în care se părea că ploaia nu se mai termină, dar ea știa că udă terenul pentru a da rod, iar rodul nu a întârziat să apară… Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}