14. Papa Francisc și viața de familie

Astăzi, mergem mai departe cu catehezele noastre despre sfântul părinte Papa Francisc și vom vorbi despre viața de familie, mai exact despre unele sfaturi pe care sfântul părinte le acordase la un moment dat unor familii, care numiseră acea întâlnire cu sfântul părinte, ca Familia, trăiește bucuria credinței.

Sfântul părinte, după ce a ascultat toate experiențele lor, istoriile care le-au relatat, după ce a văzut atâția copii și bunici, după ce a ascultat durerea familiilor care trăiesc în sărăcie și în situație de război, după ce i-a ascultat pe tinerii care vor să se căsătorească deși au parte de mii de dificultăți, după toate acestea sfântul părinte le-a adresat o întrebare, Cum e posibil să trăiești bucuria credinței, astăzi în familie? E posibil oare să trăiești această bucurie, în ciuda tuturor acestor probleme și necaz și ale altora sau nu e posibil?

În evanghelia după Matei Isus spune la un moment dat că, Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă (Mt11,28). Adesea viața este obositoare, iar de cele mai multe ori chiar tragică! Și cu toți știm că a munci presupune trudă; a căuta de muncă presupune trudă. Și a găsi de muncă astăzi cere atâta trudă dar mai ales eroism! Dar ceea ce contează cel mai mult în viață nu sunt acestea. Ceea ce contează, mai mult decât toate aceste lucruri, este lipsa de iubire. Ne doare faptul de că nu primim un zâmbet, faptul că nu suntem primiți. Ne doare anumite tăceri, uneori chiar în familie, între soț și soție, între părinți și copii, între frați. Fără iubire, toată truda noastră devine mult mai apăsătoare, mult mai insuportabilă.

Însă, în tot acest timp important e să nu uităm că Domnul cunoaște toate aceste trude ale noastre. El le știe foarte bine. Cunoaște toate poverile noastre. Dar mai ales Domnul cunoaște și dorința noastră profundă de a găsi bucuria, de a găsi bucuria odihnei. Cu siguranță ne amintim cu toți ceea ce a spus Isus la un moment dat, că Bucuria voastră să fie deplină (In 15,11). Isus dorește asta pentru noi toți, fără excepție. Isus dorește ca bucuria noastră să fie deplină. Asta e ceea ce dorește să ne transmită, atât Isus apostolilor cât și sfântul părinte nouă tuturor. Asta e ceea ce le spune și Isus familiilor, le spune Veniți la mine, familii din toată lumea, și eu vă voi da odihnă, pentru ca bucuria voastră să fie deplină. Cuvinte pe care noi va trebui să le ducem la casele noastre, să le purtăm mereu în inimi dar mai ales să le împărtășim cu familiile noastre. Isus ne invită să mergem la el pentru a ni le da, pentru a ne da tuturor bucuria.

Apoi, când dăm de necazuri, probleme în familie, adesea uităm ceea ce am promis în momentul în care am întemeiat-o în fața lui Dumnezeu, în acel moment în care cei doi s-au căsători în Sacrament, după cum spune sfântul părinte. Însă pap Francisc le reamintise acelor familii iar prin ele tuturor că în acel moment spui, Promit să-ți fiu credincios, în orice împrejurare, fericită sau nefericită, în caz de boală ca și în timp de sănătate, să te iubesc și să te respect în toate zilele vieții mele. Promisiune prin care începi să mergi împreună, mână în mână cu persoana iubită, încrezători în marea mână a Domnului. Mână în mână mereu și pentru toată viața.

Însă, soți creștini nu sunt soți naivi, când ei pornesc la drum cunosc problemele și pericolele vieții. Însă ciuda acestora nu le este frică să își asume responsabilitățile în fața lui Dumnezeu și a societății. Nu caută să scape, să se izoleze  ori să renunțe la misiunea de a forma o familie și de a aduce pe lume copii.

Și voi încheia cu ceea ce a spus sfântul părinte cu o altă ocazie, că pentru a duce înainte o familie sunt necesare trei cuvinte. Adică te rog, mulțumesc, scuze. Trei cuvinte cheie! Primul e de a ne ruga, pentru ca toate să meargă bine în familie, adică „Pot să fac asta? Îți place să fac asta?„. Cu un limbaj de a cere permisiunea. Să spunem mulțumesc, mulțumesc pentru iubire. De câte ori pe zi spuneți mulțumesc soției ori soțului vostru? Câte zile trec fără a spune acest cuvânt, mulțumesc! Și ultimul: scuze. Cu toții greșim, uneori cineva se supără în familie și în căsătorie, uneori se spun cuvinte grele, important însă e ca să nu terminați ziua fără a face pace. Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU