Joi din săptămâna a 5-a din Postul Mare – 1

In 8,51-59

Identitatea lui Cristos este una dintre temele ce se regăsesc în textul evangheliei de astăzi. Iar asta fiindcă în acest capitol opt, la evangheliei lui Ioan, Isus afirmă patru lucruri importante despre el însuși. În primul rând că el este lumina lumii. Apoi că toți cei care primesc învățăturile sale vor fi eliberați. Apoi e promisiunea că toți cei care păstrează cuvântul său nu vor muri în veci, și ultimul că e că el preia numele divin Eu sunt și susține că este mai bătrân decât Abraham. Isus spusese că mai înainte de a fi fost Abraham, eu sunt. Isus face referință clară la numele propriu al lui Dumnezeu ca Imagine similarăYahweh, care, tradus din ebraică ar însemna Eu sunt cel ce sunt, nume care nu e menționat niciodată pe parcursul vieții, de către un evreu pios.

Acesta este numele cu care Dumnezeu se identifică pe el însuși lui Moise la rugul aprins. Isus aplicase acest nume lui, aplicare care susținea de fapt că el e de natură divină. Această afirmație era una dintre cele mai mari, iar asta fiindcă prin ea Isus spunea că el e de origine divină și că este egal cu Dumnezeu. Cei care îl ascultau au înțeles perfect ceea ce spusese Isus, însă problema lor era că nu voiau să accepte, iar asta fiindcă era pură blasfemie. Iar blasfemia era pedepsită cu moartea conform cărții Leviticului.

Ceea ce trebuie noi să reținem astăzi e faptul că Cristos este Dumnezeu adevărat, motiv pentru care are tot dreptul să promită că cel care păstrează cuvintele sale nu va muri în veci. Iar asta fiindcă numai Dumnezeu poate face astfel de promisiuni îndrăznețe iar apoi să le și ducă la îndeplinire.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?