18. Papa Francisc În România și în Dieceza de Iași

Odată cu finalul Postului Mare, al acestui timp de pregătire pentru solemnitatea învierii Domnului nostru Isus Cristos, iată că am ajuns și noi, la finalul acestor cateheze despre sfântul părinte papa Francisc, iar astăzi vom vorbi puțin despre unele aspecte ale călătoriei sfântului părinte în România dar mai ales în dieceza noastră de Iași.

Probabil că unii dintre noi cunosc deja tema  vizitei papei în România, temă intitulată „Să mergem împreună!„, care este și programul pentru care trebuie să ne pregătim, pentru a participa cu bucurie și așa cum trebuie la întâlnirea cu „slujitorul slujitorilor lui Cristos”. Aducându-ne-o mai aprope și pe mama noastră cerească și chemarea sa, cu această vizită a sa sfântul Părinte ne ajută să trăim clipe de adevărată fericire și ne face să tresăltăm și noi într-o cântare de mare împlinire a imnului de preamărire a lui Dumnezeu, intonat de Maria, Magnificat: „Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!” (Lc 1,46).

Într-un interviu acordat televiziunii DIGI24 în contextul anunțării vizitei papale, pe 11 ianuarie anul acesta, Nunțiul apostolic Mons. Maury Buendía a afirmat că Papa „este foarte fericit” pentru că poate veni în România. „Știu acest lucru personal”, a mai spus Nunțiul, „pentru că am discutat cu el despre vizita pe care o face în România”. „Personal este foarte fericit, pentru că el cunoaște mulți români. Nu este dificil să cunoști români în afara României, iar ei”, a subliniat Arhiepiscopul, „vorbesc din inimă despre frumusețea țării și despre bunătatea oamenilor din țară. Așa că vrea să cunoască personal această țară”.

Primind invitația președintelui, a autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa papa Francisc va face această călătorie apostolică în țară începând cu ziua de 31 mai până pe 2 iunie 2019, în cadrul căreia va vizita orașele București, Iași și Blaj și sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc.

Vizita va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma și importante valențe ecumenice, întâlnind creștinii catolici, dar și pe toți oamenii de bunăvoință.

După cum am menționat deja, tema vizitei papei e „Să mergem împreună„. Logoul vizitei o înfățișează pe sfânta Fecioară Maria care îmbrățișează persoane de diferite categorii de vârstă, toate conduse de crucea Mântuitorului. Acest logo și temă le putem vedea și pe acest afiș mare din dreapta altarului sau pe cele de la intrarea în Biserică. Prin tradiție, dar mai ales de ultimul papă care ne-a vizitat țara, România este numită „grădina Maicii Domnului„. De asemenea, dacă privim cu atenție vom observa că culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roșu, galben și albastru.

Imagini pentru pope francis planePreasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, în comunicatul de presă dat la Iași imediat după ce Sala Stampa a Vaticanului a anunțat vizita papei Francisc în România, a spus că: „Am aflat de puțin timp că Sfântul Părinte a acceptat să ne viziteze țara. El primește mereu asemenea invitații, să-i întâlnească pe credincioși, să aducă mai mult curaj. Iată, de data aceasta, Sfântul Părinte a ascultat cererea noastră și vrea să ne viziteze, să onoreze țara noastră, să ne arate cât ne iubește. Sfântul Părinte va ajunge și în orașul nostru, Iași, locul în care avem sfânta noastră catedrală. […] El vrea să ne vadă pe toți, să ne încurajeze, să ne salute, să se bucure cu noi, vrea să ne mângâie, să-i întărească pe cei care au probleme, suferințe, greutăți”.

Tot preasfințitul Petru Gherghel în același mesaj a mai spus că A sosit timpul când rugăciunile noastre, ale celor din Moldova, precum și ale celorlalți credincioși catolici din întreaga Românie, să fie ascultate și să avem bucuria ca păstorul nostru suprem să vină la noi și să ne transforme visul în realitate – visul tuturor, mai ales al tinerilor și al familiilor, al clerului, al tuturor persoanelor consacrate. Dumnezeu cel bun și milostiv, pentru rugăciunile Maicii noastre cerești, ale tuturor sfinților noștri protectori, se bucură să coboare la noi – la cei în vârstă, la cei tineri, la copii, la cei în suferință și lipsuri – prin Sfântul Părinte, ca un mesager al cerului și păstor al tuturor credincioșilor catolici.

În încheiere să îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca să ne ajute să ne bucurăm de o râvnă nestrămutată în transmiterea credinței creștine primită de la apostoli, tuturor generațiilor tinere. Dar mai ales să ne binecuvânteze familiile cu înțelegere, iubire și unire. Păstrează-i pe tineri și copii în nevinovăție, disciplină și virtute. Să îi întărească pe cei pe cei vârstnici și bolnavi cu vigilenta statornicie a mărturiei vieții lor de credință primită prin Biserică. Iar pe sfântul părinte papa, și pe toți păstori noștri sufletești să ne conducă și să ne învețe legea sa ca făcând pildă vie de sfințenie pentru turma ce le este încredințată, să primească răsplata de la Păstorul suprem, Isus Cristos, Domul nostru, care și-a dat viața pentru oile sale. Amin.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU