Cristos Regele Universului (C) – 3 (predică pentru copii)

2Sam 5,1-3

Col 1,12-20

Lc 23,35-43

Într-o biserică din Spania este venerat un crucifix antic, al cărui braț drept este rupt și lăsat în jos.

Se povestește ceva semnificativ despre acest crucifix.

La picioarele lui se mărturisea un păcătos, dând semne de căință adevărată. Dar confesorul ezita să-i dea dezlegarea: i se părea că sunt prea multe păcate. La sfârșit, i-a spus:

– Te dezleg, dar fii atent în viitor!

Penitentul a promis cu sinceritate, dar, slab cum era, după puțin timp a venit din nou să se spovedească.

Confesorul i-a spus cu severitate:

– Te dezleg pentru ultima dată de aceste păcate!

Au trecut câteva luni, și iată-l din nou la picioarele preotului. L-a implorat:

– Mă căiesc din toată inima. Mă hotărăsc cu sinceritate, dar apoi sunt foarte slab. Părinte, iartă-mă încă o dată.

Confesorul i-a răspuns:

– Dumnezeu nu poate fi luat în râs. Eu nu te mai dezleg!

Atunci, s-a auzit un hohot de plâns. Venea de la crucifix, care în mod minunat a smuls mâna dreaptă și a trasat deasupra capului sărmanului penitent semnul iertării.

Apoi, adresându-se preotului, a spus:

– Eu mi-am vărsat sângele și pentru el, nu tu!

Ce sărbătoare celebrăm astăzi de am auzit în textul evangheliei de astăzi despre câteva clipe de ale lui Isus de pe cruce? Și de ce? Astăzi celebrăm sărbătoarea lui Cristos regele Universului. Iar motivul pentru care am auzit acest pasaj evanghelic despre Isus răstignit, vom descoperi împreună în clipele care urmează.

În primul rând, astăzi celebrăm sărbătoarea lui Cristos Regele Universului. Voi ați văzut vreo dată un rege? Unde? La televizor cu siguranță, în filme, imagini și altele asemenea. Și cum arătau acești regi? Ei de obicei stau pe un tron, cu diverse lucruri în mâini, care diferă de la țară la țară. Ce au pe cap? O coroană de aur împodobită cu pietre prețioase. Cum sunt îmbrăcați? Cu haine frumoase, din materiale fine. Apoi, de cine sunt înconjurați? De mulți servitori, sclavi, ori diverși oameni care vor să obțină diverse favoruri.

Acum să trecem la rege nostru, la Cristos. Unde îl vedeți pe Isus, Regele Universului? Cum arată Cristos regele? Răstignit pe cruce, Cristos este un rege răstignit. Crucea este tronul său. Ce coroană are pe cap Regele nostru Isus? Are o coroană de spini, care e dureroasă. Cu ce îmbrăcat regele nostru? Cu nimic, doar cu o mică pânză care să îi acopere zonele intime. Cine se află în jurul lui Isus? Oameni necredincioși, care nu caută să îl slujească ori să îi obțină favoruri, ci caută să îl ucidă, să își bată joc de el și să îi facă suferința tot mai nesuportabilă. Acum să privim mai bine la el.

Cum are Cristos brațele? Deschise. De ce oare? Pentru a ne îmbrățișa.

Cum are Cristos capul? Înclinat. De ce oare? Pentru a ne săruta.

Cum are Cristos inima? Rănită. De ce oare? Pentru a ne iubi.

Cum mai arată Cristos pe cruce? Slab. De ce oare? Pentru ca să fie în toate asemenea nouă, până la moarte.

Ce are Cristos pe cap? O coroană de spini. De ce oare? Fiindcă este regele nostru iubitor.

 Care își mai amintește despre ce a fost vorba în cadrul Verii Împreună de anul trecut? Despre Marcelin, pâine și vin!

La un moment dat, când Marcelin a ajuns la mansarda interzisă, acesta a avut un minunat dialog cu Isus răstignit. Își mai amintește cineva acest dialog?

Cel de pe cruce l-a întrebat pe Marcelin, Nu te temi, Marcelin? Iar acesta a răspuns că Nu. Dar cel de pe cruce continuat, Înseamnă că știi cine sunt? Iar Marcelin a răspuns că e Dumnezeu.

Nu vreau să mă lungesc, așa că voi încheia prin a trage concluzia tuturor acestor întrebări ale mele. Din ceea ce am analizat împreună am putut observa că Regele nostru Cristos, nu este un rege bogat, ci este un rege sărac. Însă acest rege sărac este capabil să ne ofere unele daruri neprețioase, și nelimitate, adică iertarea, harul, viața veșnică. Tot ce trebuie să facem e să venim să le cerem, asemenea omului din povestioara cu care am început, fără frică, fără rușine și cu curaj.

Acest Rege sărac al nostru, este capabil să învingă dușmanul omenirii care este diavolul. E capabil să învingă tot răul, e capabil să învingă moartea! Știind toate acestea, de ce ne mai este încă frică? Amin

Alte Opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?