Duminica a 6-a de peste an (A) – 2

Sir 15,15-20

1Cor 2,6-10

Mt 5,17-37

Într-o bună zi, o femeie a cumpărat o rochie extrem de scumpă, iar când s-a întors acasă soțul ei i-a spus, Când o probai în magazin de ce nu ai spus, Treci înapoia mea Satana. Iar soția i-a răspuns că Dar am spus, Treci înapoia mea satană, însă când am privit-o din spate era la fel de drăguță.

În viețile fiecăruia dintre noi există o luptă continuă, o luptă ce se duce pentru viețile noastre, o luptă între bine și rău. La finalul acelei bătălii, în viața viitoare, noi îl vom auzi pe Isus spunându-ne, tu ești al meu, sau mai rău, îl vom auzi pe satana spunându-ne tu ești al meu. Prin crucea sa Isus a câștigat bătălia însă ține de noi dacă acceptăm sau nu harul și viața celor răscumpărați de Isus. Există manifestări ale harului dar și manifestări ale răului peste tot în jurul nostru însă ne putem alătura lui Isus în această bătălie pentru viețile noastre prin a învinge păcatul și ispitele.

Însă cum învingem păcatul și ispitele? În textul evangheliei de astăzi am putut auzi spunându-se, Şi, dacă mâna dreaptă te scandalizează, taie-o şi arunc-o de la tine, pentru că este mai bine pentru tine ca să piară unul dintre membrele tale, decât tot trupul tău să ajungă în Gheenă!… Dacă ochiul tău drept te scandalizează, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci este mai bine pentru tine să piară unul dintre membrele tale decât să-ţi fie aruncat în Gheenă tot trupul!…(Mt 5, 30,29).

Un lucru e clar că Isus vorbea în mod metaforic. În Palestina acelui timp era destul de frecvent acest mod exagerat de a vorbi pentru a te putea face înțeles, sau altfel spus acest mod în hiperbole. Însă dacă ceva chiar ne duce în ispită și la păcat atunci va trebui să le evităm. Numim aceasta, evitarea ocaziei de păcat. Când Isus a spus să îți tai mâna sau piciorul sau să îți scoți ochiul dacă din cauza lor ajungi să comiți păcate, el de fapt ne cere să evităm tot ceea ce ne duce la săvârșirea acelor păcate. Isus ne cere să reflectăm supra vieților noastre pentru a afla tot ceea ce ne duce în direcțiile greșite iar apoi să facem ceva pentru a le și remedia.

Probabil că pentru unii oameni, alcoolul este o ocazie de păcat fiindcă îi duce spre săvârșirea unor păcate. Cred că am putea spune același lucru și despre unele gunoaie ce se prezintă la televizor sau în diverse materiale printate sau în alte surse media, de exemplu, aplicații de telefon, ori unele site-uri de pe internet, din cauza faptului că sunt prezentate anumite păcate ca fiind fascinante, ceea ce puțin câte puțin va ajunge să ne distrugă apărarea și vom începe să credem că e bine să păcătuim, ori mai rău, că nu avem păcate sau că sunt păcate mici, prin urmare nu trebuie mărturisite la spovadă. Nu e de mirare că sfânta maică Tereza de Calcutta a spus la un moment dat despre televizor că avem un tabernacol al lui Isus în Biserică și avem un tabernacol al satanei în casele noastre. Dacă ea ar fi acum să vorbească, ar spune ceva asemănător și despre calculatoare și despre telefoane. Cunosc o comunitate de creștini, laici care au decis să nu aibă nici un televizor sau vreun ziar în comunitatea lor. Acesta este modul lor propriu de a scoate ochiul ce îi ducea la păcat. În textul evangheliei de astăzi Isus nu ne spune nimic despre limbă însă dacă ar spune, ar zice ceva de genul dacă limba ta te duce la păcat taie-o și arunc-o de la tine, căci este mai bine pentru tine să rămâi mut decât să-ţi fie aruncat în Gheenă tot trupul. Cunosc un convent de surori de clauzură, care au o regulă care spune că o soră nu are voie să vorbească cu o altă soră despre o a treia soră, ca nu cumva să spună ceva rău despre ea. Acestea sunt eforturi pe care, aceste două comunități le fac pentru a se feri de ocaziile de păcat. Așa că întrebarea e, ce facem noi pentru a ne feri de ocaziile de păcat?

Apoi, pe lângă această ferire de ocaziile de păcat, ne mai putem întări pe noi înșine împotriva celui rău și prin multe alte moduri. De exemplu, ne putem ruga să învingem răul. Cea mai puternică formă de rugăciune în acest sens este sfânta Liturghie. În timpul uneia dintre audiențele sale de Miercuri, 1 iunie 1983, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a spus că Fiecare celebrare euharistică este mai puternică decât tot răul din Univers. Este un mijloc real, o realizare concretă a mântuirii ba chiar și o împăcare mult mai profundă a celui păcătos cu Dumnezeu spre realizarea unei lumii mai bune.

Apoi, citirea sfintei Scripturi este de asemenea un foarte bun remediu fiindcă acolo întâlnim cuvintele lui Dumnezeu destinate, rostite pentru noi, cuvintele sale de iubire pentru noi.

Sfânta Fecioară Maria, ne-a spus în repetate rânduri, în diverse apariții ale sale că sfântul Rozariu este cea mai bună armă împotriva Satanei. Povestea un preot că, în prima zi a unor serii de exerciții spirituale, la care participase cu mulți ani în urmă, exerciții ce fusese ținute de către părintele Gabriele Amorth, principalul exorcist al diecezei de Roma, a spus că într-o zi, pe când alunga un demon, acesta i-a spus că Fiecare Bucură-te Marie este o altă lovitură pe capul meu. Dacă creștini ar știi de puterea rozariului, puterile mele s-ar risipi complet. Apoi, sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a scris o frumoasă scrisoare despre rozariu intitulată Rosarium Virginis Mariae, încurajând pe toți creștini și credincioși să se roage din nou rozariul. Cu alte cuvinte, acum e momentul să luăm iarăși rozariul în mâini dacă l-am lăsat jos și l-am neglijat.

Apoi, apa sfântă, este un sacramental foarte puternic ce ne ajută să ne protejăm de cel rău. Când un preot binecuvântează apa el îi cere lui Dumnezeu să ne protejeze de cel rău când vom folosi acea apă sfântă. Unele dintre rugăciuni, pe care le spune preotul când binecuvântează apa spune că,

Dumnezeule atotputernic… Te rugăm, binecuvântează această apă cu care voim să fim întăriți astăzi, în ziua închinată ție… Prin ea, să fim apărați de orice rău sufletesc şi trupesc, ca să ne putem apropia de tine cu inimi curate și să ne învrednicim de mântuirea veșnică.

O altă rugăciune alternativă, sau altfel spus care poate fi folosită spune că

Dumnezeule atotputernic…te rugăm să binecuvântezi această apă pe care o folosim cu încredere spre a implora de la tine iertarea păcatelor noastre și a dobândi ocrotirea harului tău împotriva tuturor bolilor și a uneltirilor diavolului.

Când apa sfântă este binecuvântată, sarea poate fi și ea amestecată cu ea, iar în acel moment preotul poate spune că

Dumnezeule atotputernic,… cu adâncă umilință, te rugăm: binecuvântează această sare, și poruncește ca, oriunde se va stropi cu apa în care s-a pus sarea binecuvântată, să fie alungată toată uneltirea Celui Rău, iar prezența Duhului tău Sfânt să ne ocrotească neîncetat.

Aceste rugăciuni ne amintesc de importanța binecuvântării proprii cu apă sfântă, de importanța binecuvântări, de către noi înșine, prin stropire cu apă sfințită a propriilor noastre case, locuințe.

În încheiere vă invit să nu uitați, mai ales ceea ce am spus pe la început, că în viețile fiecăruia dintre noi există o luptă continuă, o luptă ce se duce pentru viețile noastre, o luptă între bine și rău. Prin crucea sa Isus a câștigat bătălia însă ține de noi dacă acceptăm sau nu harul și viața celor răscumpărați de Isus. Isus ne invită astăzi, ne cere chiar, să reflectăm supra vieților noastre și să privim dacă există vreo ceva care ne-ar putea conduce în direcția greșită, iar dacă există, să facem ceva pentru a remedia acele ocazii de păcat, pentru a fi apoi capabili să trăim în harul lui Isus, ca mai apoi, la finalul vieții noastre, să îl putem auzi pe el spunându-ne Tu ești al meu. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?