Duminica 1 din Post (A) – 3

Gen 2,7-9;3,1-7

Rom 5,12-19

Mt 4,1-11

Cineva a spus la un moment dat Când reușești să scapi de ispita, asigură-te că nu îți lași adresa de acasă.

Textul evangheliei de astăzi ne-a vorbit despre ispitirea lui Isus în deșert de către diavol. De aceea, în continuare vă invit să reflectăm puțin asupra acestor ispite, dar în detaliu. Oare chiar există ceva rău  în a mânca și a bea după ce treci printr-o perioadă riguroasă de 40 de zile și 40 de nopți de post? Decât dacă e o completă pierdere de timp, ce e rău în a sări de pe o stâncă, dacă știi bine că nu ai să te rănești sau că nimic rău nu ți se va întâmpla oricum? Și într-un final, e oare vreo ceva greșit în a acumula avere și putere, mai ales dacă acea persoană intenționează să o folosească în scopuri bune? Așa că ce e rău până la urmă în aceste ispite ale diavolului și de ce Cristos le-a respins cu o atât de mare înverșunare? Și pentru a putea satisface ceea ce, pe de altă parte ar putea fi o legitimă nevoie umană, diavolul a încercat să îl ispitească pe Cristos să se folosească de puterea sa divină. Diavolul a încercat să îl abată pe Cristos de la misiunea sa și de la mântuirea pe care trebuia să o ducă la îndeplinire.

Ispita poate veni dintr-un singur loc, de la diavol, conform unui episcop într-una din cărțile sale. Intenția lui prin această ispitire a noastră e de a ne face mai împietriți, mai încăpățânați. Dumnezeu niciodată nu ne va ispiti, el doar ne va testa.  Diavolul e cel care dorește să ne facă răi. Când Dumnezeu ne testează, el intenționează să ne facă persoane mai bune. Când diavolul ne ispitește, el dorește să fim departe de Domnul. Când dumnezeu ne testează, el dorește să ne agățăm de el, să ne apropiem de el în acea perioadă de încercare.

Ispita poate fi atât o responsabilitate cât și o povară. Testul lui Dumnezeu este de fapt o binecuvântare și nu e primit doar pentru a ne face viața mai dificilă ci pentru a ne face persoane mai bune. Domnul ne testează pentru ca noi să ieșim din test, persoane mai bune.

E liniștitor să știm că până și Isus Cristos nu a fost scutit de ispită. Ispita de obicei vine din trei surse, conform a ceea ce am citit și a ceea ce știu, adică din lume, de la trup și de la diavol. În acest caz, Isus a fost ispitit de diavol. E inutil să mai menționez că el a rezistat și că le-a înfrânt pe toate.

Însă care sunt aceste ispite pe care Isus le-a avut de înfruntat? În textul evangheliei de astăzi, vedem cum Isus după ce a fost botezat a fost dus în deșert de Duhul pentru a fi ispitit de diavol. Aceasta a avut loc timp de 40 de zile și 40 de nopți, timp în care el a stat în continuă legătură cu Tatăl său, prin rugăciune și post. Isus a fost ispitit de trei ori.

Prima dintre ele a fost ispita de a transforma piatra în pâine. Cu alte cuvinte, de a-și folosi puterea după bunul lui plac. Această ispită e o ispită a puterii. Însă Isus a refuzat să o facă. În ziua de astăzi, sunt atât de multe persoane care rostesc minciuni doar pentru că nu vor să fie pedepsiți. Asemenea, acelor cazuri de la tribunal a diverșilor criminali, care umplu până și acum judecătoriile și închisorile. În aceste cazuri se folosesc și sunt folosite toate mijloacele care le vin în minte pentru a scăpa de pedeapsă. Însă de ce să nu admiți ceva ce ai făcut greșit și de ce te aperi dacă nu ai făcut-o? Folosim toată influența și puterea pentru a dovedi ceva ce nu am făcut dar totuși, noi am făcut-o. Sunt persoane care abuzează de autoritatea și de putere după bunul lor plac, și pentru propriul lor bine.

A doua ispită a fost aceea de a sări de pe templu. Cu alte cuvinte, aceasta era o ispită a faimei. Însă Isus din nou refuză să o urmeze. Astăzi, această ispită ar putea fi aceea de a fi popular, ispita de a acumula tot mai mulți bani, ispita sexului, asemenea celui dinainte de căsătorie. Poate ați auzit de un cântec care spune că, În cer nu este bere, de aceea o și bem aici. Sau de expresia, Dragostea pentru bere, ține o zi. Dacă nu a-ți auzit de ele le auziți acum!

A treia ispită a fost aceea în care Isus ar fi trebuit să aducă omagiu diavolului, iar diavolul îi promisese în schimb că îi va da absolut tot. Însă Isus a refuzat să facă și aceasta. Cu alte cuvinte, aceasta era o ispită a puterii. Astăzi cerem oamenilor să ne slujească, în loc să mergem noi să îi slujim pe ei. Această ultimă ispită este una extrem de puternică, fiindcă ajungem să îi cerem Domnului să ne slujească el pe noi, dându-ne tot ceea ce dorim, în loc să îl slujim noi pe el, făcând măcar esențialul pe care ni-l cere. De ce facem aceasta? Fiindcă avem bani cu care să plătim diversele servicii și că am fost foarte buni cu Domnul. Ajungem să îi cerem Domnului să ne ferească de orice boală doar pentru faptul că am participat la sfânta Liturghie zi de zi. Ajungem să îi cerem Domnului să ne facă familiile și copii mai buni și mai plini de succes fiindcă ne rugăm la el zi de zi.

Însă, să nu uitați niciodată că noi suntem aici fiindcă noi dorim să fim recompensați pentru tot ceea ce am făcut. Ne aflăm aici fiindcă dorim să îi mulțumim Domnului pentru tot. Dorim să fim slujitori ai Bisericii nu fiindcă dorim să fim recompensați, deși uneori primim și asta, ci fiindcă dorim să răspundem unei iubirii mult mai mari și unei bunătăți imense din partea lui Dumnezeu, pe care am experimentat-o în viețile noastre.

Însă cum a învins Domnul ispita? Nu s-a certat. Nu a folosit rațiunea pentru a se apăra, ci a folosit sfânta Scriptură. Pentru noi, pentru a învinge ispita, va trebui să nu ne folosim psihologia sau logica ori filosofia sau teologia, pentru a ne scuti de ispită, cu toate că acestea ne-ar putea ajuta considerabil, ci să folosi cuvintele sale dar mai ales rugăciunea. Va trebui să ne rugăm când suntem ispitiți. Va trebui să ne rugăm când nu suntem ispitiți. Va trebuie să ne rugăm când suntem bolnavi însă va trebui să ne rugăm mai ales când nu suntem bolnavi.

În încheiere vă invit să reflectăm asupra următoarelor cuvinte, problema la unii oameni e aceea că mai degrabă preferă să se roage pentru iertare decât pentru ispită. De aceea suntem invitați să respingem aceste ispite cu fermitate și determinare. Dar mai ales, ori de câte ori vine vorba de ispite va trebui să ne amintim următoarele trei aspecte, Cunoașteți dușmanul, roagă-te și fugi. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}