Search
Close this search box.

Duminica a 4-a a Paștelui (A) – 5

Fap 2,14a.36-41

1Pt 2,20b-25

In 10,1-10

Fiecare Duminică a patra de după Paște mai este numită și Duminica Bunului Păstor, în sensul că lecturile ce se folosesc ne vorbesc despre Isus ca Păstorul cel bun. El este păstorul cel bun dar mai ales el este poarta oilor.

Mulți dintre noi poate că nu au văzut o oaie sau un păstor adevărat. Acesta este și motivul pentru care ne este atât de greu să înțelegem bogăția imaginii oii și a păstorului care ne sunt prezentate în textul evangheliei de astăzi. Însă, există doar un singur mod de a-l înțelege, iar acesta este următorul, de a învăța aspecte ale vieții unui păstor și în același timp și semnificația lor spirituală din sfânta scriptură.

Metafora, păstorul conducând oaia, exprimă două aspecte ale autorității care sunt complet distincte una de cealaltă.

Prima e aceea că un păstor este un lider. El este un om puternic care apără turma sa de bestiile sălbatice. De exemplu, David care a apărat turma sa de asalturile unui leu, prin asaltarea și uciderea lui (1Sam 17, 34-37).

Am citit zilele acestea ceva conform căruia conducerea lui Isus constă în faptul că el merge înaintea noastră iar noi îl urmăm fiindcă recunoaștem vocea sa de iubire. Vom fi în siguranță dacă urmăm conducerea sa. Ori de câte ori întâmpinăm o problemă, e surprinzător cât de ușor auzim vocea sa, atunci când dorim cu adevărat să o ascultăm. El nu se impune ci doar deschide poarta și ne arată calea și niciodată nu ne cere nimic din ceea ce el însuși nu ar face-o sau ar fi făcut-o deja.

Un lucru e clar că nu avem nici o dificultate în a asculta oameni care ne arată calea: să fim punctuali atunci când șeful este punctual, să ne îndeplinim datoriile în gospodărie atunci când avem parte de generozitatea părinților, sau să ascultăm de soțul sau soția atunci când viața lui sau al ei este un adevărat angajament de iubire.

 Însă asemenea reacției din evanghelie, dacă noi nu suntem gata să ascultăm de el atunci nu vom realiza nici ceea ce încearcă să ne spună. Ne plângem de companiile care distrug natura însă nu vedem nici o problemă atunci când noi ardem sau tăiem copaci. Ne plângem de poluare, că ne afectează sănătatea, însă refuzăm să luăm orice măsură împotriva a nouă înșine, atunci când bem, mâncăm, fumăm, ne drogăm sau ne îmbătăm ori ne dăunăm propria sănătate.

Al doilea aspect e acela că un păstor este un însoțitor, un tovarăș. El este blând cu turma sa, cunoaște condițiile lor și se adaptează la nevoile lor după cum ne este descris și de patriarhul Iacob (Gen 33,13-14).

Un preot povestea la un moment dat propria sa experiență, de cineva care fusese un adevărat păstor pentru el. Spunea că pe când abia fusese hirotonit preot, episcopul îi ceruse să aducă de la aeroport un alt preot care venea pentru a ține exercițiile spirituale dedicate preoților din acel an. Așa că s-a dus în cameră și a început să își pregătească geanta, în care a pus o sumă măricică de bani alături de scrisoarea de recomandare din partea episcopului și de alte documente. Își lăsase geanta pe una din băncile din stația de autobuz pentru a închiria de alături o mașină. Când s-a întors a observat că geanta nu mai era acolo. Agitat s-a dus la ghișeul de bilete din acea stație.

Când a ajuns acolo, a întrebat-o pe acea doamnă dacă a găsit vreo geantă menționând totodată că conținutul ei este extrem de important pentru el. Răspunsul lor a fost că Da. Preotul răsuflase ușurat. După care acea doamnă a spus că geanta le-a fost adusă de către un cerșetor. Când a luat-o, a și privit în ea și a observat că totul era acolo, inclusiv bani. Așa că, indiferent de cine a fost acea persoană care a dus geanta la ghișeu, acea persoana a fost un adevărat păstor pentru el.

Domnul a încredințat turma sa slujitorilor săi, ca păstori. De exemplu, Moise a fost un astfel de păstor. Psalmul 77, la versetul 21 spune, Ai călăuzit poporul tău ca pe o turmă, cu mâna lui Moise şi a lui Áaron.

Însă sunt păstori care nu au fost credincioși misiunii lor în viață. Ei au încercat să se îmbogățească pe ei înșiși pe spatele oii, a oamenilor.

Acesta este motivul pentru care Dumnezeu va lua turma din mâinile lor, le va aduna.  Le va da păstori după inima mea şi vă vor păstori cu ştiinţă şi prudenţă, după cum spunea și profetul Ieremia. Însă să nu uităm niciodată că există un singur păstor, Isus, el este Păstorul cel bun. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?