Coborârea Sf. Duh (Rusaliile) (A) – 3

Fap 2,1-11

1Cor 12,3b-7.12-13

In 20,19-23

Să facem un mic exercițiu de imaginație. Închideți ochi și imaginați-vă că scrieți o scrisoare cuiva care îl iubiți. Care a plecat în alt loc, care este foarte departe. Aștepți un răspuns, două zile, trei zile, o săptămână și nu primești nici un răspuns de la el. Începi să te îngrijorezi de scrisoarea pe care ai scris-o. Oare ai scris-o bine? Oare ai scris vreo ceva în ea care să se fi înțeles greșit? Uneori te blestemi singuri și abia dacă mai reușești să dormi. Grijile apoi încep să se arate pe fața ta. Oameni din jur încep să se întrebe ce s-a întâmplat. Apoi, într-o zi auzi telefonul că sună și îl auzi pe acel prieten că spune. Bună. Ce faci? Mă bucur să îți aud vocea…pace…pace… mintea ta se schimbă repede, de la frică la bucurie, de la griji la fericire.

Astăzi, celebrăm sărbătoarea Rusaliilor. Rusaliile constă în ziua în care comemorăm Coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor și asupra Fecioarei Maria. Duhul pe care Cristos îl promisese lor înainte de înălțarea sa la ceruri, Duhul venit din partea Tatălui său ceresc. Prin urmare, Rusaliile înseamnă cincizeci de zile după ce Isus a înviat din morți în ziua de Paște.

Din moment ce astăzi este ziua de Rusalii, ziua Coborârii Duhului Sfânt asupra apostolilor, dar și a noastră a tuturor, vă invit să vorbim în continuare despre Duhul Sfânt pentru a putea căpăta o înțelegere mai bună asupra acestei persoane a Preasfintei Treimi.

În primul rând, Sfințenia, că e Dumnezeu asemenea Tatălui și Fiului. A treia persoană divină a Preasfintei Treimi a fost trimisă lumii de Tatăl și de Fiul Isus Cristos. Duhul Sfânt îndrumă acum Biserica și continuă lucrarea și învățăturile lui Isus fără a le schimba.

În al doilea rând, Duhul Sfânt vine la noi pentru prima oară în momentul botezului nostru, apoi, pe deplin în cadrul confirmațiunii noastre insuflând asupra noastră atât harul sfințitor cât și cele trei virtuți teologale, a credinței, speranței și iubirii. De asemenea, Duhul ne-a dat și cele șapte daruri ale sale, înțelepciunea, înțelegerea, știința, sfatul, evlavia, tăria și frica de Dumnezeu. apoi, ne-a dat și cele doisprezece roade ale sale, adică, iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, îngăduința, blândețea, fidelitatea, modestia, cumpătarea și castitatea. Fără Duhul Sfânt, nimeni nu poate crede sau spera sau căi de păcatele sale.

În al treilea rând, Duhul Sfânt este iubire făcută persoană. Cu toți știm că toată iubirea vine de la Dumnezeu, însă cum? Putem înțelege mai bine această întrebare dificilă prin discutarea celor trei caracteristici ale iubirii. Prima caracteristică este că iubirea este sacrificială. Cere să facem un sacrificiu pentru cel care îl iubim. Niciodată nu trebuie să fie egoistă. Asemenea mie, am ajuns la un punct în care i-am dat lui Dumnezeu șapte opțiuni prin care să îmi spună pe ce cale a vieții vrea să mă duc. Aceste șapte alegeri erau: Oare vrea el să fiu doctor? Oare vrea să mă însor devreme și să am o familie a mea? Oare vrea să rămân singur pentru totdeauna? Vrea să devin un om de afaceri? Vrea să nu fac absolut nimic? Sau poate vrea să mă alătur armatei? Vrea să devin un activist sau un asistent social? Însă Dumnezeu nu a ales nici una din aceste opțiuni pe care le prezentasem înaintea lui. Ci am devenit preot.

A doua caracteristică a acestei iubiri este faptul că trebuie să fie purificatoare. Orice iubire care trage o persoană în jos sau o ruinează este o iubire falsă. O iubire care face o persoană mai rău în loc să o facă mai bună nu este iubire deloc. Însă dacă prin această iubire persoana devine o persoană mai bună și un creștin mai bun, atunci aceasta este o iubire adevărată și purificatoare.

A treia caracteristică a iubirii e faptul că trebuie să fie grijulie. Nu cere serviciu de la celălalt pentru a se asigura de propriul confort și de împlinirea propriilor nevoi. Iubirea mereu spune, Nu ceea ce doresc eu ci ceea ce dorești tu.

În încheiere, vă invit să ne întrebăm pe noi înșine, Oare Duhul bucuriei, iubirii, unității și a păcii locuiește mereu în noi? Duhul Sfânt mă încurajează să îl proclam pe Cristos celorlalți oameni? Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}