30 iunie – Primii Sfinți Martiri din Roma – 1

Mt 24,4-13

În Roma la câțiva ani după moartea lui Cristos deja existau o mulțime de creștini. Acestor creștini apostolul Paul le-a scris acea scrisoare către Romani.

Cine erau primi creștini Romani? Majoritatea dintre ei erau convertiți din iudaism, sclavi iudei și negustori care aveau legături puternice cu orașul lor mamă Ierusalim.

În luna iulie a anului 64 d. Cr., mai bine de jumătate din orașul Roma a fost distrus de foc. Zvonurile îl învinovățeau pe Nero pentru această tragedie, care dorea să își mărească palatul. El, în schimb, a întors vina și a aruncat-o pe creștini. A poruncit arestarea și execuția lor. Creștini au fost prinși, torturați, unii dintre ei crucificați sau aruncați la animale sălbatice sau chiar arși de vii.

Istoricul Roman al primului secol pe nume Tacitus a scris despre acest incident, o mare mulțime de creștini au fost dați la moarte, după care a sugerat că au fost țapi ispășitori pentru foc.

După alți câțiva ani, Nero a fost amenințat de către o revoltă armată și a fost condamnat la moarte de senatul Roman, însă el sa sinucis pe când avea doar 31 de ani.

Persecuția lui Nero a fost prima ordonată de un împărat Roman, însă nu și ultima.

Astăzi celebrăm sărbătoarea acestor primi martiri Romani, bărbați și femei și copii a căror nume le vom cunoaște în ceruri, care au murit pentru Cristos.

În rugăciunea zilei de astăzi vom auzi spunând că Dumnezeule, care ai sfințit prin sângele martirilor începuturile mărețe ale Bisericii din Roma, fă, te rugăm, ca exemplul lor, de tărie în luptă, să ne dea putere, iar biruința lor să ne aducă pururi bucurie… Sângele martirilor a fost întotdeauna, și mereu va fi, sămânța Bisericii. În acele locuri în care creștini au avut curajul de a fi martori ai lui Isus, vedem cum Biserica începe să răsară și să înflorească.

Ostilitatea față de Biserică în această țară precum și în toată Europa continuă și astăzi să crească cu repeziciune. Cristos ne spune în evanghelia de astăzi că noi nu ar trebui să fim surprinși când vom fi persecutați. Lumea ne urăște. Ar trebui să fim surprinși când nu suntem persecutați. Ar trebui să ne întrebăm dacă ne facem datoria cu adevărat așa cum trebuie, din moment ce nu atragem atenția liderilor noștri lumești.

Nici o forță umană nu poate opri puterea Duhului Sfânt revărsată asupra lumii. După cum am auzit și în evanghelia de ieri, puterile iadului nu o vor birui.

Ioan Cristostomul a spus, a onora un martir înseamnă să imiți un martir.

Astăzi celebrăm memoria martirilor care ne cheamă la imitare, la asociere cu meritele lor și la ajutorul dat de rugăciunile lor, pentru ca și noi să fim părtași la triumful credinței lor pline de iubire.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}