Cateheză Biblică – Întruparea – (cateheză pentru tineri)

Introducere

În cadrul acestei cateheze asupra unei tematici biblice, ținând cont și de apropierea sărbătorii crăciunului, vom vorbi despre întruparea lui Isus Cristos din perspectiva a trei din cei patru evangheliști, adică a lui Ioan, Matei și Luca. După aceea, vom discuta un alt subiect de care am amintit și într-o cateheză anterioară, adică despre Maria ca arcă a noii alianțe. Nașterea Domnului nostru Isus Cristos va fi subiectul cu care vom încheia.

Întruparea și prologul lui Ioan

Ce este întruparea?

Întruparea este misterul lui Dumnezeu devenit om, adică acel moment în care cea de-a doua persoană a preasfintei Treimi, Cuvântul, s-a îmbrăcat cu natura umană. De asemenea, cuvântul întrupare provine din cuvintele latinești in carnare care tradus înseamnă în trup.

Am zis la început că vom discuta despre întrupare din perspectiva a trei evangheliști, a lui Ioan, Matei și Luca, însă întrebarea e de ce oare și care e diferența dintre ei, că doar Isus s-a întrupat o singură dată și nu de 3 ori?

Răspunsul este unul simplu, Isus s-a întrupat o singură dată, însă fiecare din cei trei evangheliști au tratat întruparea din perspective diferite, adică:

 • Ioan din perspectiva divină
 • Matei din perspectiva umană
 • Luca din perspectiva istorică.

Și începem cu prima, cu prologul lui Ioan, în care putem citi, La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu… Şi Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi (In 1,1.14).

De ce a ales Ioan să își înceapă evanghelia în acest mod?

Prin faptul că Ioan și-a început propria evanghelie în acest mod, el a dorit să ne reamintească de Geneză, și am observat că nu s-a limitat doar la momentul creării lumii, ci s-a dus și mai departe, la acea perioadă precedentă creației.

De ținut minte!

Niciodată să nu uităm faptul că Cuvântul divin, Fiul, a existat din toată veșnicia iar în timp el a devenit trup, de aceea el este Dumnezeu adevărat și om adevărat!

De asemenea, pentru Ioan evanghelistul Cuvântul înseamnă Dumnezeu iar trup înseamnă Om.

Întruparea și genealogia lui Matei

Ce a dorit oare să ne arate evanghelistul Matei prin acea genealogie?

Evanghelistul Matei a dorit să ne arate prin genealogia lui că istoria care începe cu Adam atinge punctul culminant în Isus Cristos. Dovada o găsim în însăși modul în care începe genealogia lui, asemenea primei genealogii, adică Aceasta este cartea generațiilor lui Adam(Gen 5,1).

Pe ce a pus accentul Matei în acea genealogie și de ce?

Matei a scos în evidență trei incidente care au rolul de a ne arăta că Isus împlinește promisiunile făcute înainte de venirea lui (Mt 1,17).

Care sunt aceste incidente și care să fie acele promisiuni împlinite de Isus?

Prima e cea a lui Abraham, în care Isus a dus la împlinire promisiunea de la început a unei binecuvântări a întregului pământ.

A doua e cea a lui David, prin care Isus a extins împărăția lui David la una nelimitată și universală.

A treia e cea a exilului Babilonian, prin care, în Isus exilul ajunge cu adevărat la un sfârșit datorită faptului că el îi va aduna pe toți cei aleși într-o singură împărăție.

Întruparea și narațiunea lui Luca

Ce a urmărit evanghelistul Luca prin această relatare cu puternice accente istorice?

Evanghelistul Luca a făcut o paralelă între zămislirea și nașterea lui Ioan Botezătorul cu cea a lui Isus. Adică:

 • Arhanghelul Gabriel care apăruse ultima oară în cartea lui Daniel, e cel care a prezis nașterea amândurora.
 • Tot el e cel care îi spune lui Zaharia în templu, că Elisabeta care era în vârstă și nu putea avea copii, va zămisli un copil, care în duhul lui Ilie va pregăti calea pentru Mesia (Mal 4,5).

În ceea ce privește Bunavestire și întruparea lui Cristos trebuie să ținem minte următoarele și să nu le confundăm sau încurcăm niciodată, adică:

 • Fecioria – Maria a fost fecioară înainte de nașterea lui Isus și a rămas fecioară și după nașterea lui Isus.
 • Logodna – perioadă de timp precedentă mutării împreună care începe după încheierea alianței de căsătorie.
 • Casa lui David – Iosif făcea parte din descendența lui David.
 • Plină de har – acest lucru ne arată faptul că Maria nu avea păcat adică era Neprihănit Zămislită.
 • Isus – numele tradus înseamnă Yahweh mântuiește/salvează.
 • Duhul Sfânt se va coborî asupra ta – Maria a zămislit nu cu ajutorul unui om ci prin puterea Duhului Sfânt.

Arca noii alianțe

Cum adică și la ce se referă?

Prin această relatare a BuneiVestiri evanghelistul Luca dorește să ne arate faptul că Maria este Arca noii alianțe.

Pentru a înțelege mai bine acest termen și ce implică el vă invit să facem o mică comparație între alianța Vechiului Testament și alianța Noului Testament:

Vechea alianță:

 • Arca era cea care conținea: tablele cu cele zece porunci ale lui Dumnezeu de pe Muntele Sinai, mana din deșert și toiagul lui Aron.
 • Gloria lui Dumnezeu a învăluit arca alianței în templul lui Solomon.
 • David a spus despre asta că Cum să intre la mine arca Domnului? Iar apoi, dansa din toate puterile înaintea Domnului (2Sam 6).

Noua alianță:

 • Maria e cea care poartă, cuvântul cel viu, pâinea cea vie și pe Domnul universului.
 • Duhul Sfânt e cel care a învăluit-o.
 • Elisabeta i-a spus Mariei când aceasta a venit la ea în vizita, de unde îmi este dată mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine? (Lc 1,43) iar Ioan a tresăltat de bucurie copilul în sânul ei (Lc 1,44).

Nașterea lui Isus

Când a avut loc?

În ceea ce privește nașterea lui Isus, foarte multe detalii le avem tot de la evanghelistul Luca, care a prezentat mediul istoric al nașterii lui Cristos, că a avut loc în timpul domniei lui Caesar Augustus care dăduse porunca de a se face un recensământ care avea rolul, cel mai probabil, de plătire a taxelor.

Unde a avut loc?

A avut loc în cetatea Betleem, care tradus înseamnă casa pâinii.

De ce la Betleem?

A avut loc la Betleem fiindcă Iosif era de origine de acolo însă a trăit în Nazaret. Betleem-ul era o cetate mică dar destul de semnificativă fiindcă ea era locul de naștere al Regelui David. Profeția lui Mihea spunea că Mesia se va naște de acolo (Mih 5,2).

Știați că

Termenul de primul născut la evrei era termenul legal pentru dreptul de moștenire (Lc 2,7).

Care a fost scopul apariției îngerilor păstorilor?

Îngeri au părut păstorilor pentru a le arăta faptul că Isus este Mesia, prin faptul că l-a numit Mântuitor, Cristos și Domn.

Mulțumesc pentru atenție și răbdare!

O seară frumoasă tuturor!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?