Miercuri din săptămâna a 10-a de peste an – 3

Mt 5,17-19

Isus și Legea

O regulă anume spune că e ușor să iei decizii în privința unor lucruri asupra cărora nu ai nici o responsabilitate.

Legile sunt create pentru a instaura și facilita ordinea, pentru a menține pacea în societate în general. În textul evangheliei pe care îl vom auzi astăzi, îl vom vedea pe Isus cum ne vorbește despre Legi. El ne spune că el nu a venit să înlăture legea ci să o împlinească. Despre ce fel de lege vorbea el de fapt, legea statului, legile noastre personale, ori legile Bisericii? Tot el ne-a spus că nu tratează cu indiferență legea, nici măcar pe cele mici.

Am dat zilele acestea de o știre conform căreia guvernul chinez și legislatori lor au creat o lege care detectarea sex-ului fetus-ului din motive care nu sunt legate de medicină, să reprezinte crimă comisă de doctori și pacienți. Această lege era strâns legată de politica Chinei și a interzicerii de acolo conform căreia fiecare familie are voie doar la un copil, de aceea și poporul chinez și cultura lor mereu preferă băieți în locul fetelor. E destul de ironic fiindcă de mai mult de un deceniu China are o lege care a devenit obligatorie ca femeile aflate după prima sarcină să avorteze. E tragic fiindcă avortul e obligatoriu și înțeles și acceptat ca fiind legal și moral, în timp ce aflarea sexului copilului este o crimă și astfel este imorală. Să fie oare această lege genul de lege pe care Isus a venit ca să o împlinească?

Ce dorește oare să spună Isus prin împlinirea legii? Prin a împlini legea Cristos a dorit să spună că a venit să îndeplinească scopul pentru care au fost create, adică dreptatea, adică o relație dreaptă, corectă cu Dumnezeu. Poate că Cristos s-a gândit la cuvintele profetului Isaia 55,11: cuvântul meu care a ieșit din gura mea: nu se va întoarce la mine în mod zadarnic, fără ca să facă ceea ce îmi place și să aibă succesul pentru care l-am trimis. Cu alte cuvinte, Cristos le ridică, le înalță pe toate, chiar și pe cele mai mici la un nivel mult mai mare, la o aplicare mult mai practică, adică la legea iubirii. Spiritul unei legii e cel care face ca acea lege să fie una dătătoare de viață. Legea pe care noi o avem acum ar trebui să ne îndrepte spre legiuitorul divin care oferă dreptatea prin iubirea, înțelegerea prin milostivire. Cu toți respectăm legile, de exemplu, cu toți cunoaștem legea, porunca Bisericii de a nu lipsi de la sfânta Liturghie, însă de cele mai multe ori alegem să mergem datorită iubirii noastre față de Dumnezeu, și față de Trupul lui Cristos. Chiar și fără să ne spună Cristos să postim în ziua de Vineri, noi tot postim fiindcă iubirea ne motivează să facem anumite sacrificii. Iubirea e cea care ne motivează.

Dacă urmăm scopul și spiritul legii, sunt sigur că vom fi capabili să începem o viață minunată în Cristos. Iar pentru a ne aprofunda, mări această relație cu Cristos ar trebui să facem următoarele:

  1. Să citim Biblia zi de zi pentru a-l cunoaște mai bine pe Cristos. Și putem începe cu evanghelia lui Ioan.
  2. Să vorbim cu Dumnezeu în rugăciune zi de zi. Să ne aducem toate problemele și grijile Domnului. Prin rugăciune, să îl invităm pe Isus să vină pentru a ne conduce viețile, prin puterea Duhului Sfânt.
  3. Spune celorlalți despre Cristos.
  4. Adoră-l, urmează-l și slujește-l alături de ceilalți creștini în Biserică unde Cristos este predicat.
  5. Ca reprezentant al lui Cristos într-o lume nevoiașă, să dăm mărturie de noua viață prin iubirea și grija noastră față de cei din jur.

Tot ceea ce sper e ca Domnul să ne binecuvânteze noua noastră viață alături de El. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}