Marţi din săptămâna a 12-a de peste an – 4

Mt 7,6.12-14

Regula de aur

Știați că toate cele șapte mari religii ale lumii au propria lor regulă de aur? Precum: Hinduși, adevărata regulă e aceea de a păzi și de a face celorlalți lucrurile așa cum le faci pentru tine însuți. Budiști, Omul trebuie să caute pentru ceilalți fericirea pe care o dorește pentru sine. Zoroastrismul, Fă totul ca și cum ți-ai face ție. Confucianismul,  Ceea ce nu vrei să ți se facă ție, nu fă nici tu altora. Mahomedani, Nimeni dintre voi să nu își trateze fratele în acel mod în care nu îi place să fie tratat. Evrei, Ceea ce nu vrei ca ceilalți să îți facă ție, nu îi fă nici tu lui.

Regula de aur a creștinismului o putem găsi în textul evangheliei de astăzi și ne-a fost dată de Isus însuși. El ne-a spus, tot ce vreți ca oamenii să facă pentru voi, faceți și voi pentru ei (v.12). Această regulă e considerată a fi rezumatul tuturor datoriilor sau a obligațiilor creștinilor față de cei din jurul lor. În Didachea și în Apologia lui Aristide, un document din secolul 2, această regulă de aur apare în forma ei negativă: Nu fă celorlalți ceea ce nu vrei să ți se facă ție. Această formă negativă o putem găsi și în cartea lui Tobit (4,15). De asemenea ea ne amintește și de porunca din Deuteronom, Să-i iubiţi pe străini căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului (10,19). Isus însuși a fost cel care a trăit această regulă de aur pe parcursul întregii sale vieți. El însuși a trăit această regulă de aur pe parcursul întregii sale vieți. El mereu a făcut bine tuturor, indiferent că i se întorcea favorul sau nu.

Regula de aur e ca și cum l-ai privi pe Dumnezeu în oglindă. Adică, când suntem nerăbdători, va trebui să privim la oglindă, la Dumnezeu însuși, El este răbdător cu noi. Când suntem răi va trebui să privim în oglindă, Dumnezeu însuși este blând și bun cu noi. Când suntem egoiști, va trebui să privim în oglindă, Dumnezeu însuși este milostiv cu noi. Când suntem ne-iertători, să privim în oglindă, Dumnezeu însuși este iertător cu noi.

Legat de această regulă de aur, un preot povestea că a făcut la un moment dat cele 30 de zile de exerciții spirituale Ignațiene. El spunea că ceea ce stă la baza, adică esența principiilor acestor exerciții spirituale Ignațiene e un text dintr-o scrisoare a sfântului apostol Paul către Romani (12,9-13.21):

Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine (v.9): Putem vedea cu toți cum inimile noastre trec atât de repede de la ce e bun la ceea ce nu e. Această dispoziție necesită cunoașterea de sine și curăția inimii. Și aceasta, se poate găsi în prima săptămână de exerciții spirituale.

Iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească (v.10): Aceasta e cea mai mare poruncă a lui Isus pentru fiecare dintre noi, din ultimele sale zile, poruncă pentru care sunt și cunoscuți discipoli lui, prin modul în care se iubesc unul pe altul.

Neobosiți în râvnă, înflăcărați de Duh, slujiți Domnului (v.11). Fiți înfometați de Domnul, fi-ți plini de pasiune în construirea împărăției lui Dumnezeu între noi, răspunde-ți îndrumărilor Domnului.

Statornici în încercare (v.12): Pentru noi unele lucruri sunt imposibile însă nu și pentru Dumnezeu. Toate sunt posibile pentru Dumnezeu. Lăsați-l pe Domnul în încercările voastre și a familiei și prietenilor voștri.

Stăruiți în rugăciune (v.12): Isus ne-a învățat cum să ne rugăm și ne-a promis că Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide Căci oricine cere, primește; cine caută, găsește; iar celui care bate, i se va deschide (Mt 7, 7-8).

Practicați ospitalitatea! (v.13): Cum putem defini ospitalitatea? Cum îi găsim pe cei mai puțini norocoși, vizităm pe cei bolnavi, să îi hrănim pe cei înfometați, să îi îmbrăcăm pe cei goi, și să eliberăm pe cei închiși?

Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul prin bine (v.21): Mentalitatea ochi pentru ochi e mai bine să fie lăsată lumii Vechiului Testament. Să nu uităm niciodată că: două rele nu fac un bine. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}