Search
Close this search box.

23 iulie – Sf. Brigitta, călug. – 4

In 15,1-8

Sfințenia în toate sferele vieții

Rugăciunea zilei de la această sărbătoare a sfintei Brigitta, una din patroanele Europei menționează modul în care Dumnezeu a îndrumat-o pe sfânta Brigitta a Suediei, și căreia i-ai descoperit sfintei Brigitta misterele cerești. Sfânta Brigitta a fost o soție, o mamă, o doamnă la curtea regală, un mistic, și un membru al celui de-al treilea ordin Franciscan, și într-un final și fondatoarea unui alt ordin religios.

De-a lungul diferitelor etape ale vieții sale, sfânta Brigitta a dat dovadă de o adevărată sfințenie. La vârsta de 10 ani, Brigitta a avut parte de o viziune în care a văzut-o pe Mama noastră cerească, Maria, la picioarele crucii Mântuitorului. Din acea clipă sfânta Brigitta a meditat continuu asupra misterelor Pătimirii, încă din tinerețea ei. În timpul căsătoriei și a vieții de căsătorie a ei cu prințul Suediei, ea s-a dedicat numeroaselor fapte de milostivire. Ba chiar a și dat porunca construirii unei mănăstiri pentru niște surori extrem de bune alături de care avea să se ducă și ea după moartea soțului ei, când a renunțat la bogăție pentru a trăi toată viața în ascetism ca membru al celui de-al treilea ordin Franciscan, Terțiari.

După moartea soțului ei, și după ce s-a retras în mănăstire, sfânta Brigitta a fondat un nou ordin religios al Prețiosului Sânge al lui Isus, care astăzi mai e cunoscut ca Brigitinele, ordin care încă există și în ziua de astăzi. Cei care a-ți mers în Roma cu siguranță le-ați văzut pe aceste surori. Ele pot fi deosebite prin acoperământul capului lor unic care reflectă foarte mult obiceiul lor religios de meditare a pătimirii lui Isus. Până și fiica sfintei Brigitta s-a alăturat mamei ei în mănăstire și noul ei ordin fondat, devenind ea însăși un sfânt, adică sfânta Ecaterina a Suediei.

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a declarat-o pe sfânta Brigitta ca co-patroană a Europei. În declarația sa papa spusese, Prin această numire a ei ca co-patroană a Europei, ea nu doar că e un model pentru cei care și-au dedicat viața unei vieți consacrate Domnului, ci mai ales pentru toți cei căsătoriți, adică pentru cei care au o chemare  și o vocație mult mai mare în a forma familia creștină și care vor simți că sfânta Brigitta e mult mai aproape de ei decât cred. Sfântul Papă a subliniat cum ea și soțul ei s-au alăturat unei vieții de căsătorie în care iubirea se afla împreună cu rugăciunea intensă, studiul sfintei Scripturi, diferite mortificări sau renunțări, și multe alte fapte caritabile. Împreună au și fondat un spital, în care ei înșiși de multe ori aveau grijă de cei bolnavi. Sfânta Brigitta a fost în slujirea celor săraci în mod personal. În același timp, ea a fost enorm de apreciată și pentru talentul ei ca și profesor.

În textul evangheliei de astăzi am putut auzi cum Isus le-a spus discipolilor săi, Cel care rămâne în mine şi eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteți face nimic (In 15,5). Aceste cuvinte au fost puse în practică foarte bine de sfânta Brigitta care în toată viața ei a căutat să săvârșească voința lui Dumnezeu, motiv pentru care ea este un adevărat model pentru noi toți. Asemenea sfintei Brigitta, fiecare dintre noi trebuie să caute oportunități în propria noastră vocație pentru a crește în sfințenie, oportunități de a construi împărăția lui Dumnezeu.

Adesea stăm sau vedem în sfinți cum ar trebui să fie de fapt viața noastră. Domnul ne îndrumă pe diferitele drumuri ale vieții și dorește să ne învețe și pe noi asemenea sfintei Brigitta, înțelepciunea crucii: că împlinirea în această viață și fericirea din viața ce va veni se găsește, nu în bogăție și bunuri materiale și în a ne face un renume propriu ci în căutarea voinței lui Dumnezeu în tot ceea ce facem, mai ales în acceptarea crucii pentru binele tuturor. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?