Duminica a 33-a de peste an (B) – 3

Dan 12,1-3
Evr 10,11-14.18
Mc 13,24-32

A doua șansă la viață, acea șansă e acum

După războiul din Gol din 1991 zăpada neagră a căzut peste diverse teritorii din Orientul mijlociu provocată de fumul de la petrolul ce ardea din Kuwait. Cu armele nucleare omenirea avea puterea de a crea iarna nucleară în care lumina soarelui să fie ascunsă din cauza fumului atât de gros din atmosferă. E atât de înfricoșător când stăm și observăm că acum avem puterea de a împlini  cuvintele lui Isus din textul evangheliei de astăzi în care ne-a spus că soarele va fi întunecat, luna își va pierde strălucirea, stelele vor cădea iar puterile cerului vor fi zguduite (Mc 13,24-25). Isus a făcut această afirmație nu pentru a nes speria ci pentru a ne reaminti că nimic din această lume nu este permanent și că trebuie să trăim cu un ochi pe sfârșit iar asta fiindcă atunci când el va veni din nou în lume, cosmosul se va dizolva. Isus a spus aceste cuvinte pentru a ne oferi o a doua șansă, o șansă la a trăi așa cum cere el, o șansă la pregătirea pentru judecată, o a doua șansă de pregătire pentru moartea noastră.

Acum trăim între prima și a doua venire a lui Isus. Într-una din prefețele euharistice de la sfântă Liturghie dăm mărturie că Cristos a murit, Cristos a înviat, Cristos va veni din nou.

Indiferent că vom fi vii sau morți când va veni Isus din nou, noi credem că el tot ne va judeca. În crezul pe care îl rostim în fiecare Duminică mărturisim:

Și iarăși va veni cu mărire Să judece pe cei vii și pe cei morți; A cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Noi dăm mărturie în crez de credința noastră în faptul că ne va aștepta o judecată, de acel moment în care vom vedea efectele rele pe care le-a provocat păcatele noastre. Vom vedea toate acele oportunități pe care le-am avut de a face binele dar le-am lăsat să ne scape precum și binele pe care l-am făcut. Isus a spus aceste cuvinte în textul evangheliei de astăzi pentru a ne reaminti de ceea ce stă în fața noastră pentru ca noi să putem trăi acum cu acea șansă secundă.

Prima venire a lui Isus ca om, timpul în care trăim acum, și ce-a dea doua venire a lui Isus sunt un singur act al mântuirii lumii, iar a doua venire a lui Isus este actul final al acestei mântuirii. Actul final al dramei va fi învierea noastră a tuturor precum și judecata finală a tuturor. În prima lectură de astăzi am putut auzi: Mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor trezi: unii pentru viaţa veşnică, iar alţii pentru ocara şi dezgustul veşnic (Dan 12,2).

Când va veni sfârșitul? Nimeni nu știe deși foarte mulți oameni de-a lungul secolelor au încercat să prezică și s-au înșelat amarnic. Ei ar fi trebuit să de-a mai multă atenție lui Isus din evanghelia de astăzi în care a spus că nimeni nu știe când va veni sfârșitul, nici îngeri, nici Isus însuși, doar Tatăl știe (Mc 13,32). Indiferent de când va veni sfârșitul noi vom avea o a doua șansă de a ne pregăti pentru el iar acea șansă este acum.

Prin a trăi acum între prima și a doua venire a lui Isus, între întruparea lui Isus și sfârșit, noi nu putem decât să fim conștienți de faptul că se dă o mare bătălie, o bătălie între bine și rău care pare să se intensifice. Vedem asta mai ales în distrugerea vieții de familii și preoție și lipsa de respect față de viață. De asemenea putem vedea și binele pe care oameni îl fac, grupurile de rugăciune, oameni care merg în pelerinaje. Acea bătălie dinte bine și rău va ajunge la un sfârșit în momentul în care Isus va veni din nou. Atunci răul va fi cucerit iar binele va fi victorios. Trăind acum în acest timp dintre prima și a doua venire a lui Isus fiecare dintre noi are capacitatea, a doua șansă, de a grăbi triumful binelui asupra răului prin a trăi mai mult după cum ne-a cerut Isus sau mai bine zis de a a-i permite lui Isus să aibă mai mult control asupra vieților noastre sau mai mult spațiu în viața noastră. Îi permitem lui Isus să aibă mai mult spațiu în viața noastră prin a petrece timp cu el în rugăciune, prin a participa la sfânta Liturghie în fiecare zi de Duminică precum și pe cât de des e posibil în timpul săptămânii, prin primirea sacramentului Reconcilierii cat mai frecvent, o dată pe lună sau chiar mai des dacă e posibil, prin a ne ruga rozariu, prin a ne ruga împreună ca și familie. Îi oferim mai mult spațiu lui Isus în viețile noastre precum și mai mult control asupra vieții noastre atunci când trăim așa cum el ne-a cerut să trăim, când suntem drepți din punct de vedere moral. Când îi permitem lui Isus să fie centrul vieții noastre noi înclinăm balanța bătăliei dintre bine și rău un pic spre eventuala victoria a binelui asupra răului. Avem o a doua șansă la a trăi acea șansă secundă chiar acum.

Dumnezeu nu te va întreba câți metri pătrați are casa ta. El te va întreba câți oameni care nu au casă ai ajutat.

Dumnezeu nu va întreba câte haine frumoase ai în dulapul tău. El te va întreba câte din aceste haine ai dat celor care nu aveau.

Dumnezeu nu te va întreba câte bunuri materiale ai avut. El te va întreba dacă aceste bunuri materiale ți-au dictat viața.

Dumnezeu nu te ba întreba care a fost cel mai mare salar al tău. El te va întreba dacă ai călcat în picioare alți oameni pentru a obține acel salar.

Dumnezeu nu va întreba cât ai lucrat peste program. El te va întreba ai lucrat peste program cu familia ta.

Dumnezeu nu te va întreba câte promovări ai avut. El te va întreba ce ai făcut pentru ai promova pe ceilalți.

Dumnezeu nu te va întreba titlul meseriei tale. El te va întreba dacă ți-ai făcut treaba pe cât de bine ai putut.

Dumnezeu nu te va întreba ce au făcut părinți tăi pentru a te ajuta. El te va întreba ce ai făcut tu pentru a-ți ajuta părinți.

Dumnezeu nu te va întreba ce ai făcut pentru a te ajuta. El te va întreba ce ai făcut pentru ai ajuta pe ceilalți.

Dumnezeu nu te va întreba câți prieteni ai avut. El te va întreba la câți oameni le-ai fost tu prieteni.

Dumnezeu nu te va întreba ce ai făcut pentru a-ți apăra drepturile. Dumnezeu te va întreba ce ai făcut pentru a apăra drepturile celorlalți.

Avem o a doua șansă, iar acea șansă este acum.

Cristos a murit, Cristos a înviat, Cristos va veni din nou.

Și iarăși va veni cu mărire Să judece pe cei vii și pe cei morți; A cărui împărăție nu va avea sfârșit. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}