Search
Close this search box.

Cateheză pentru copii – Duminica a 3-a din Advent (C) (Răbdarea)

Introducere

Bun venit tuturor la o nouă cateheză. Cu fiecare zi care trece ne apropiem tot mai mult de sărbătoarea Nașterii Domnului. De acea sărbătoare unică din an în care voi copii primiți cele mai multe daruri, de la Moș Crăciun, de la rude și familie, de la colindat. Știind că toate acestea sunt atât de aproape parcă devenim tot mai nerăbdători și dorim ca acestea să aibă loc cât mai repede. Ceea ce vom învăța astăzi e faptul că aceste situații diferite necesită și tipuri diferite de așteptare. Astfel, în acest timp al adventului, noi va trebui să pregătim calea Domnului cu o așteptare activă.

Scurtă activitate

 

Materiale

 • Nici unul

Adesea avem parte de multe ocazii care necesită ca noi să așteptăm pe cineva sau ceva anume. Însă toate aceste experiențe pot fi foarte diferite una de cealaltă. Vă invit să ne gândim puțin împreună:

Vă rog în continuare să comparăm împreună următoarele situații:

Cum diferă o așteptare la doctor pentru o programare cu așteptarea unei vizite din partea unui prieten?

Iar ca să vă vin în ajutor vă invit să invit să vă gândiți puțin la modul în care v-ați simți dacă ați fi într-una din acele situații!

R: Probabil că vei aștepta cu nerăbdare vizita acelui prieten. Iar în ceea ce privește programarea sau vizita la medic e foarte posibil să nu o aștepți deloc.

Ce faceți de obicei în timp ce vă aflați în așteptare, și aici mă refer la cele două situații prezentate mai sus?

R: La doctor, cel mai probabil nu vei face nimic deosebit sau poate că te-ai pune să citești sau să umbli pe telefon. Însă când aștepți un prieten, cu siguranță pregătești diverse lucruri ca vizita să fie una cat mai plăcută.

Un lucru e clar că în ambele tipuri de vizite va trebui ca noi să așteptăm, însă cum putem rezuma aceste două tipuri de vizite?

R: Acceptați toate răspunsurile ca fiind bune!

Evanghelia

Adventul este un timp din anul Bisericii sau liturgic care se concentrează în mod deosebit asupra acestei experiențe a așteptării. Iar ca să înțelegem mai bine vă invit să vă gândiți la modul în care poporul evreu l-au așteptat și încă îl așteaptă pe Mesia. Să ne gândim la cum noi înșine așteptăm ca Isus să vină din nou pe pământ în glorie. Iar în textul evangheliei de duminică (Duminica a 3-a din Advent – 12.12.2021), noi vom primi unele indicii asupra a ce fel de așteptare va trebui să adoptăm și să punem în practică. Dar să ascultăm textul evangheliei pentru a înțelege mai bine (Lc 3,10-18):

În acel timp, mulţimile îl întrebau pe Ioan: „Atunci, ce trebuie să facem?” 11 Răspunzând, le-a spus: „Cel care are două tunici să împartă cu cel ce nu are, iar cine are de mâncare să facă la fel!” 12 Au venit şi unii vameşi ca să fie botezaţi şi i-au spus: „Învăţătorule, noi ce trebuie să facem?” 13 El le-a spus: „Nu pretindeţi mai mult decât ceea ce a fost fixat pentru voi!” 14 Şi unii soldaţi l-au întrebat la fel, spunând: „Iar noi ce trebuie să facem?” El le-a zis: „Nu maltrataţi şi nu acuzaţi pe nimeni pe nedrept şi fiţi mulţumiţi cu solda voastră!” 15 Deoarece poporul era în aşteptare şi toţi se întrebau în inima lor despre Ioan, dacă nu cumva este el Cristosul, 16 Ioan le-a răspuns tuturor: „Eu vă botez cu apă, însă vine unul mai puternic decât mine, căruia nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintei. El vă va boteza în Duhul Sfânt şi cu foc. 17 Lopata de vânturat este în mâna lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în grânarul său, iar pleava o va arde în focul care nu se va stinge”. 18 Astfel, prin multe alte îndemnuri, el predica poporului vestea cea bună.

Discuții

Care grup de oameni au venit să îl i-a la întrebări pe Ioan Botezătorul?

R: Mulțimea, vameși și soldați!

Cum le răspunde Ioan?

R: Mulțimii le spune să împărtășească ceea ce au cu ceilalți. Vameșilor le spune să fie drepți. Iar soldaților le spune că fie corecți.

Care tip de așteptare e mai potrivită pentru advent? Cea asemănătoare așteptării de la doctor sau cea a vizitei unui prieten?

R: Cea a vizitei din partea unui prieten!

De ce?

R: Fiindcă e ceva ce așteptăm cu mare bucurie și nerăbdare; sunt unele lucruri pe care noi va trebui să le facem în timp ce așteptăm vizita prietenului nostru Isus Cristos.

Concluzie

Adventul este un timp de așteptare activă în care noi ne pregătim pentru celebrarea nașterii pruncului Isus precum și așteptarea venirii sale în glorie. Așa că întrebarea cu care aș dori să închei este: Care sunt acele lucruri pe care le putem face în acest timp al Adventului ca pregătire pentru Domnul?

R: Acceptați toate răspunsurile ca fiind bune!

Rugăciune de încheiere

În încheiere să ne rugăm împreună lui Dumnezeu pentru a ne ajuta să luăm decizii bune prin care să ne pregătim cum se cuvine pentru venirea pruncușorului Isus. Să spunem împreună: Tatăl nostru,…

Ateliere și jocuri

 1. JocSimon spune

Obiectiv

Copii vor învăța ce este răbdarea și la ce este bună ea!

Materiale

 • Nici unul

Instrucțiuni

 • Alegeți unul din copii și punți-l să joace rolul lui Simon.
 • Acesta se va pune în fata grupului și va da pe rând câte o poruncă care trebuie să înceapă cu expresia Simon spune…..
 • Ceilalți trebuie să execute poruncile imediat ce a terminat de spus.
 • Cei care execută înainte sau după sunt eliminați.
 • Dacă Simon spune o poruncă fără să rostească expresia Simon spune….: cei care o execută sunt eliminați.
 • Câștigă ultimul rămas în joc.

Durată: 15 minute

 1. Joc Jocul așteptării

Obiectiv

Copii vor învăța să aștepte liniștiți ori de câte ori este nevoie, fără a face gălăgie sau să îi deranjeze pe ceilalți.

Materiale

 • Nici unul

Instrucțiuni

 • Jocul este unul simplu dar și extrem de eficient.
 • Luați un cronometru în mână și spuneți-le că cei care fac chiar și cea mai mică mișcare în următoarele trei minute iese afară in joc.
 • Câștigă cel care reușește să stea nemișcat toate cele trei minute.
 • Oferiți-le tuturor ceva dulce ca recompensă pentru răbdarea avută.

Durată: 5 minute

 

Mulțumesc pentru atenție și răbdare!

O seară frumoasă tuturor!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?