Search
Close this search box.

Cateheză pentru copii – Duminica a 4-a de peste an (C) (Bârfele sau Isus)

Introducere

 

Bun venit tuturor la o nouă cateheză! Titlul temei de astăzi, din câte îl vedeți cu toți este cel al Bârfei sau Isus. Ce vreau să spun prin asta? Ei bine, astăzi vom vorbi despre locul în care noi alegem să ne punem încrederea, adică în bârfele pe care le auzim despre noi la cei din jurul nostru sau în mesajul lui Isus. Cu alte cuvinte, astăzi noi vom învăța faptul că mereu trebuie să ne bazăm și să ne punem încrederea în mesajul lui Isus dar mai ales de a ne trăi viețile în conformitate cu Cuvântul său, și să nu plecăm urechea la ce auzim la ceilalți despre noi.

Scurtă activitate

Obiectiv

Copii vor învăța diferența între bârfele sau lucrurile discriminatorii pe care le auzim de la ceilalți despre noi și mesajul lui Isus.

Materiale

 • Nici unul

Instrucțiuni

 • Spuneți-le copiilor că în continuare veți spune diverse afirmații la care ei vor trebui să fie atenți pentru a observa modul diferit în care îl percepem fiecare dintre noi.
 • Spuneți-le:
  • Uneori suntem dispuși să ascultăm sfatul unei persoane străine în locul persoanei de lângă noi care ne cunoaște mai bine. De exemple: Suntem mai dispuși să ascultăm sfatul profesorului de sport de a juca fotbal în loc să ascultăm de sugestia pe care ne-au dat-o părinți.
  • Motivul e acela că credem că profesorul de sport știe mai multe despre fotbal decât părinți, însă uităm că părinți știu mai multe despre noi.
 • Întrebații: Puteți să mai dați voi și alte exemple, de momente în care suntem predispuși să ascultăm de experți în loc de cei care ne cunosc mai bine?
 • Discuții libere asupra ultimei întrebări.

Evanghelia

În textul evangheliei care stă la baza acestei cateheze adică a evangheliei de duminică (Duminica a 4-a de peste an (C) – 30 ianuarie 2022), vom vedea cum Isus este respins chiar de către proprii lui concitadini, de cei cu care a crescut din propriul său sat natal. Și vom vedea cum Isus i-a provocat prin a le adresa câteva cuvinte destul de provocatoare, pe care ei, evrei, nu le-au putut accepta ci i-au supărat atât de tare încât au vrut să îl arunce pe Isus de pe o stâncă. Însă haide-ți să vedem împreună ceea ce s-a întâmplat:

În acel timp, Isus a început să le vorbească celor din sinagogă: “Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care aţi ascultat-o cu urechile voastre!” 22 Toţi dădeau mărturie în favoarea lui şi se mirau de cuvintele de har care ieşeau din gura lui şi spuneau: “Nu este acesta fiul lui Iosif?” 23 Dar el le-a spus: “Fără îndoială îmi veţi zice parabola aceasta: «Doctore, vindecă-te pe tine însuţi! Ceea ce am auzit că s-a întâmplat în Cafarnaum, fă şi aici, în patria ta!» 24 Adevăr vă spun că niciun profet nu este acceptat în patria sa; 25 şi adevărat vă spun că multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când cerul a fost închis timp de trei ani şi şase luni, încât s-a făcut mare foamete în toată ţara, 26 dar Ilie nu a fost trimis la niciuna dintre ele, ci doar la o femeie văduvă din Sarepta Sidonului. 27 Şi mulţi leproşi erau în Israel pe timpul profetului Elizeu, dar nimeni dintre ei n-a fost curăţat decât doar Naaman Sirianul”. 28 Auzind acestea, toţi cei din sinagogă s-au umplut de mânie. 29 Ridicându-se, l-au scos din cetate şi l-au dus pe buza prăpastiei de pe colina pe care era construită cetatea lor ca să-l arunce de acolo. 30 Însă el, trecând prin mijlocul lor, a plecat.

Discuții asupra evangheliei

Care a fost primul răspuns pe care oameni din Nazaret l-au dat cuvintelor lui Isus?

R: Primul lor răspuns a fost unul favorabil. Ei au vorbit frumos cu Isus și erau uimiți și chiar bucuroși. De asemenea discutau și identitatea lui Isus, ca fiind de origine de acolo.

Ce au vrut să facă cu Isus spre finalul evangheliei?

R: L-au dat afară din satul lor, au dorit să îl ucidă.

Ce s-a întâmplat între timp?

R: Isus i-a provocat să îi răspundă lui în mod cu totul diferit față de cel în care au răspuns înaintași lor profeților din vechime.

Astăzi am văzut împreună că tocmai acei oameni care îl cunoșteau cel mai bine pe Isus nu au acceptat cuvintele pe care El le-a adresat lor, nu s-au lăsat convinși de ele. De ce credeți?

R: Isus a adresat niște cuvinte destul de provocatoare oamenilor din Nazaret. El a dorit ca ei să răspundă diferit lui față de modurile în care ceilalți au răspuns profeților de mai înainte. Însă nici ei nu au dorit ca cuvintele lui Isus să îi conducă spre acea schimbare mult dorită, și nici măcar nu au dorit să vadă totul dintr-o perspectivă diferită.

Concluzie

Uneori și noi putem fi asemenea oamenilor din Nazaret. Adesea nici noi nu dorim să ne încredem  în mesajul lui Isus fiindcă ne dăm seama că cuvintele lui nu sunt cuvinte oarecare ci sunt cuvinte provocatoare care ne vor schimba. Adesea nici noi nu dorim să facem ceea ce ne spune. Însă să nu uităm niciodată că noi putem cu adevărat să ne încredem în cuvintele sale și ne putem baza pe îndrumarea sa în viața noastră.

 

Rugăciune de încheiere

 1. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tai.
 2. Si aprinde în ele focul iubirii tale!
 3. Trimite Duhul tău şi toate din nou se vor crea.

C Şi vei reînnoi faţa pământului.

Să ne rugăm:

O Dumnezeule, care prin darul Duhului Sfânt conduci credincioșii la tot adevărul, fă, te rugăm, ca în același Duh, să participăm la adevărata înțelepciune și să ne bucurăm necontenit de mângâierea lui. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Ateliere și jocuri

 1. Atelier – Încrederea

Obiectivul

De a învăța să se încreadă unul în celălalt dar mai ales să se încreadă în Dumnezeu.

Scopul

Copii vor dobândi o mai mare înțelegere a valorii încrederii în cei din jur.

Materiale

 • Eșarfe pentru legat la ochi
 • Diverse obiecte ca obstacole

Instrucțiuni

 • Explicați copiilor că ceea ce stă la baza credinței noastre e încrederea în Dumnezeu.
 • Explicați-le că noi trebuie să îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele și să le arătăm această iubire pe care o avem față de ei.
 • Apoi rugați câți-va dintre ei să vă ajute să așezați niște obstacole prin încăpere. Sugerați-le că se pot urca chiar și pe masa, să meargă în jurul scaunului, să scrie ceva pe tablă, să mute niște cărți și multe altele.
 • Asigurați-vă că aveți cinci sau șase situații diferite cu obstacole pregătite.
 • Aranjați copii în perechi de câte doi.
 • Explicați-le că unul din fiecare pereche va fi legat la ochi iar celălalt își va conduce partenerul legat la ochi prin cursa cu obstacole folosindu-se de indicii verbale și fizice. Imediat după ce au terminat puneți perechea respectivă să își inverseze rolurile, iar cel care nu a fost legat este el legat iar cel legat va da fi cel care îndrumă.
 • Asigurați-vă că fiecare grup a avut parte de câte o situație diferită față de celălalt grup sau chiar să treacă pe la toate cinci sau șase curse cu obstacole.
 • Dacă sunt mai multe perechi atunci ceilalți îi pot încuraja de pe margină, dar fără a da indicii sau interveni.
 • După ce toți copii au trecut prin cursa cu obstacole, adunații pe toți împreună și începeți să discutați despre ceea ce au simțit când au fost legați la ochi. Rugați-i să se gândească doar la nivelul de încredere de care au avut nevoie în partenerul lor. Cereți copiilor să explice cum această experiență ar putea fi similară cu relația noastră cu Dumnezeu.

Durată: 15 minute

Indicii

 • Asigurați-vă ca între obstacole să fie destul spațiu.

Atenție

 • Grupați copii cu cei cu care se simt ei confortabili. Ba chiar îi puteți lăsa să își aleagă ei parteneri. Dar mai ales asigurați-vă că nimeni nu e lăsat pe dinafară.
 1. Joc – Telefonul fără fir

Obiectiv

 • Distracția și amuzamentul

Materiale

 • Nici unul

Instrucțiuni

 • Rugați copii să se așeze într-un cerc
 • Prima persoană se gândește la o propoziție sau frază pe care o șoptește celeilalte persoane.
 • Următoarea persoană o șoptește următoarei persoane, și se continuă până ajunge la ultima persoană din cerc.
 • Ultima persoană însă va trebui să o rostească cu voce tare.
 • Propoziția finală de obicei e complet diferită de cea de la pornire.

 

Mulțumesc pentru atenție și răbdare!

O seară frumoasă tuturor!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?