Miercurea Cenușii (post şi ab.) – 4

Ioel 2,12-18
2Cor 5,20-6,2
Mt 6,1-6.16-18

Învingerea păcatelor în timpul Postului Mare

Expresia pe care noi o folosim pentru acest timp pe care îl începem astăzi este cel de Post Mare, și ținând cont de perioada în care ne aflăm din an, cel al primăverii, putem spune că el ne amintește de acea curățenie de primăvară și de noua viață a naturii care începe în acest timp. Acest timp al Postului Mare este un adevăra timp de har pentru noi, timp în care noi ar trebui să dorim să facem mai multă curățenie de primăvară în viețile noastre și să ne bucurăm de noua viață care rezultă din ea. Prin urmare, noi am venit acum aici pentru a conștientiza faptul că suntem cu toți păcătoși. Că dorim să ne curățăm viețile în acest timp al Postului Mare. Că dorim să părăsim păcatul pentru a ne putea apropia mai mult de Domnu. Că dorim o adevărată schimbare a inimii în acest timp al Postului Mare.

Cuvântul lui Dumnezeu rostit prin profetul Ioel din prima lectură de astăzi sunt cuvinte care au o semnificație specială pentru noi astăzi când începem acest timp al Postului Mare, cuvinte în care îl putem vedea cu ușurință pe Domnul cum ne vorbește în mod personal:

Chiar acum-oracolul Domnului –

întoarceți-vă la mine din toată inima voastră,

cu post, cu plâns și cu jale!

13 Sfâșiați-vă inimile, nu hainele,

și întoarceți-vă la Domnul Dumnezeul vostru!

Căci el este milostiv și îndurător,

încet la mânie și plin de bunătate și iartă răul (Ioel 2,12-13).

Cuvintele sfântului apostol Paul din cea de-a doua lectură de astăzi din scrisoarea către Corinteni sunt și ele destul de relevante pentru acest început al Postului Mare:

 Noi suntem împuterniciți ai lui Cristos ca și ai lui Dumnezeu care vă îndeamnă prin noi. Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu! 21 Pe cel care nu a cunoscut păcatul el l-a făcut păcat de dragul nostru, pentru ca noi să cunoaștem justificarea lui Dumnezeu în el (2Cor 5,20-21).

În sfânta Scriptură ori de câte ori poporul părăsea păcatul și se întorceau la Dumnezeu ei foloseau cenușa ca simbol al căinței lor. Iob spusese: De aceea, mă căiesc și-mi cer iertare
pe țărână și pe cenușă”
(Iob 42,6). Profetul Daniel spusese și el: Mi-am îndreptat fața către Domnul Dumnezeu ca să-l caut în rugăciune și cereri cu post, sac și cenușă (Dan 9,3). Isus a spus și el la un moment dat: „Vai ție, Corazin, vai ție, Betsaida! Căci, dacă s-ar fi făcut în Tir și în Sidon minunile săvârșite în voi, de mult ar fi făcut pocăință în sac și cenușă (Mt 11,21; Lc 10,13). Tot la fel și noi vom face astăzi, cu același spirit de căință vom primi pe capurile noastre cenușa.

Adesea aud unii oameni cum întreabă: Ce trebuie să facem în timpul Postului Mare? Înainte de orice altceva noi va trebui să renunțăm la păcat. Acest timp al Postului Mare este o pregătire pentru reînnoirea promisiunilor noastre baptismale din timpul Vigiliei Pascale din noaptea Sfântă de Paște. Apostolul Paul spusese când le scris Romanilor (6,3-6) că atunci când noi am fost botezați noi am murit față de vechiul nostru mod de viață pentru a trăi un nou mod de viață, că atunci când am fost botezați noi am murit față de căile noastre păcătoase și am lăsat în urmă păcatul. Prin urmare, apostolul Paul ne spune că atunci când noi am fost botezați noi am intrat în mormânt cu Isus și am înviat din mormânt din nou cu Isus la o viață nouă. Timpul Postului Mare ne oferă o nouă ocazie în care noi putem mori din nou față de căile noastre păcătoase pentru a putea învia din nou din mormânt cu Isus la un nou mod de viață, pentru ca astfel în cadrul Vigiliei Pascale din Noaptea de Paște, când ne vom reînnoi promisiunile baptismale noi să ne reînnoim și viețile. Acesta e și motivul pentru care prima Prefață a Postului Mare spune:

Tu, în marea ta bunătate,

le dăruiești credincioșilor tăi harul,

ca, în fiecare an, cu suflete curățate de păcat,

să aștepte plini de bucurie tainele sfinte ale învierii

În cea dea doua lectură de astăzi am văzut cum apostolul Paul lea scris Corintenilor că nu trebuie să primească harul lui Dumnezeu în van (2Cor 6,1). Iar în timpul acestui Post Mare din acest an noi va trebui să avem grijă să nu primim harul lui Dumnezeu în van.

Iar pentru a putea da dovadă că suntem serioși și că dorim cu adevărat să învingem păcatul noi va trebui să facem pocăință. Pocăința noastră din timpul Postului Mare precum și acele reparații pe care va trebui să le facem pentru păcatele noastre sunt un simbol al schimbării inimii pe care dorim să o obținem. În textul evangheliei de astăzi am văzut cum Isus ne-a vorbit despre rugăciune, post și dăruirea ajutorului, sau de pomană. Încă din primele secole acestea au fost cele trei practici pe care Biserica le-a încurajat în timpul Postului Mare ca formă de pocăință: adică de a ne ruga mai mult, de a posti și de a da ajutorul nostru celor săraci.

De asemenea, astăzi în mod deosebit precum și în ziua de Vinere Sfântă noi postim și ne abținem de la a mânca carne, precum și în toate celelalte zile de Vineri din timpul Postului Mare. În spiritul pocăinței noi mereu ne-am abținut de la unul din alimentele noastre preferate pe toată durata timpului Postului Mare, precum bomboanele sau altele asemenea. Acesta e un mod prin care noi putem arăta că îl iubim pe Domnul mai mult decât mâncarea și că îl iubim pe Domnul mai mult decât păcatul.

Sunt multe moduri prin care noi putem da de pomană. Prin ajutarea celorlalți oameni noi de fapt ne arătăm iubirea față de Domnul.

Tot ceea ce sper e ca acest timp al Postului Mare să fie pentru noi toți un timp în care să ne apropiem mai mult de Domnul prin a petrece mai mult timp în rugăciune. De asemenea e un timp perfect în care putem să ne reînnoim devoțiunea față de rugăciunea zilnică a Rozariului pe care cred că unii dintre noi au cam neglijat-o. Citirea Bibliei precum și citirea altor cărți spirituale sunt și ele de un mare ajutor.

În încheiere doresc să vă urez tuturor un timp cât mai binecuvântat al Postului Mare, un timp plin de bucurie al Postului Mare, un timp în care să ne apropiem mai mult de Domnul dar mai ales un timp în care să lăsăm în urmă păcatul. Domnul vine la noi cu un har diferit în fiecare timp al anului. Fie ca harul lui Dumnezeu pe care îl primim în acest timp al Postului Mare să nu fie în van. Și voi încheia cu rugăciunea zilei de la această sfântă Liturghie:

Dă-ne, Doamne, harul

să începem printr-un post sfânt lupta vieții creștine,

pentru ca, în bătălia împotriva duhului rău,

să fim mereu întăriți prin fapte de pocăință. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
WeCreativez WhatsApp Support
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
👋 Cu ce va pot ajuta?