† Duminica a 21-a de peste an
Culoare: verde
Psaltire: I
Liturghie proprie, Gloria,
Credo, prefaţă duminicală
Is 22,19-23
Ps 137
Rom 11,33-36
Mt 16,13-20
LECTURA I
Voi pune pe umărul lui cheia casei lui David.
Citire din cartea profetului Isaia 22,19-23
Aşa vorbeşte Domnul către Şebna, administratorul palatului: “Te voi îndepărta din funcţia ta şi el te va înlătura de la postul tău. 20 În ziua aceea îl voi chema pe slujitorul meu, Eliachim, fiul lui Hilchia, 21 îl voi îmbrăca cu tunica ta, îl voi încinge cu brâul tău şi voi da puterea ta în mâna lui. El va fi ca un tată pentru locuitorii Ierusalimului şi pentru casa lui Iuda. 22 Voi pune pe umărul lui cheia casei lui David: când va deschide, nimeni nu va putea să închidă, iar când va închide, nimeni nu va putea să deschidă. 23 Îl voi fixa ca pe un ţăruş în loc sigur şi va fi un tron de glorie pentru casa tatălui său”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 137(138),1-2a.2bc-3.6 şi 8bc (R.: 8bc)
R.: Doamne, bunătatea ta este veşnică. Nu părăsi lucrarea mâinilor tale!
1 Te laud, Doamne, din toată inima,
pentru că ai ascultat cuvintele gurii mele.
Îţi cânt înaintea îngerilor.
2a Mă prostern spre templul tău cel sfânt. R.
2bc Laud numele tău pentru îndurarea şi adevărul tău,
căci ţi s-a mărit faima prin împlinirea cuvintelor tale.
3 În ziua în care te-am chemat, m-ai ascultat,
m-ai îmbărbătat şi mi-ai întărit sufletul. R.
6 Oricât de sus ar fi Domnul, el îl vede pe cel umil
şi îl recunoaşte din depărtare pe cel îngâmfat.
8bc Doamne, bunătatea ta este veşnică.
Nu părăsi, Doamne, lucrarea mâinilor tale! R.
LECTURA A II-A
Toate vin de la el, prin el şi pentru el.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 11,33-36
O, profunzime a bogăţiei, a înţelepciunii şi a ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile lui şi cât de neînţelese sunt căile sale! 34 Într-adevăr, “cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfătuitorul lui? 35 Sau cine i-a dat lui mai întâi, ca să i se dea înapoi?” 36 Căci toate vin de la el, prin el şi pentru el. Lui să-i fie glorie în veci! Amin.
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mt 16,18
(Aleluia) Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea şi porţile iadului nu o vor birui. (Aleluia)
EVANGHELIA
Tu eşti Petru; ţie îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 16,13-20
În acel timp, venind în părţile Cezareii lui Filip, Isus i-a întrebat pe discipolii săi, zicând: “Cine spun oamenii că este Fiul Omului?” 14 Ei i-au spus: “Unii, «Ioan Botezătorul», alţii, «Ilie», alţii, «Ieremia sau unul dintre profeţi»”. 15 El le-a spus: “Dar voi cine spuneţi că sunt?” 16 Atunci Simon Petru a luat cuvântul şi a zis: “Tu eşti Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu!” 17 Isus, luând cuvântul, i-a spus: “Fericit eşti, Simon, fiul lui Iona, căci nu carnea şi sângele ţi-au revelat aceasta, ci Tatăl meu care este în ceruri. 18 Şi eu îţi zic: tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea şi porţile iadului nu o vor birui. 19 Ţie îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor: dacă vei lega ceva pe pământ, va fi legat în ceruri, iar dacă vei dezlega ceva pe pământ, va fi dezlegat în ceruri”. 20 Atunci le-a poruncit discipolilor să nu spună nimănui că el este Cristos.
Cuvântul Domnului
RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR
Isus i-a promis lui Petru că el va fi cu Biserica sa până la sfârșitul lumii. Încrezători în promisiunea sa, să aducem acum înaintea lui toate cererile noastre, la această adunare Euharistică a noastră. Să spunem împreună:
R. Ascultă-ne Doamne!
- Să ne rugăm pentru sfântul nostru părinte papa Francisc. Ca să fie inspirat de Duhul Sfânt în continuarea lucrării sfântului Petru de îndrumare a Bisericii.
- Ne gândim acum pentru toți cei care au funcții de autoritate din comunitatea noastră ca ei să își folosească puterea și responsabilitatea cu înțelepciune spre binele celor aflați sub grija lor.
- Să ne rugăm pentru toți cei care se luptă cu credința lor, ca ei să găsească inspirație în răspunsul pe care Petru l-a dat lui Isus asupra a cine este el, când i-a spus, Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu.
- Să ne rugăm pentru toți bolnavi și suferinzi lumii noastre. Ne gândim mai ales la toți cei care sunt împovărați de griji, stres și anxietăți. Ca să găsească alinare în credința lor și în suportul pe care îl primesc de la cei din jur.
- Ne rugăm pentru toți răposați noștri, ca bunul Dumnezeu să îi facă părtași de odihna sa veșnică.
Binecuvântat fii tu, Tată bun, pentru că ne-ai oferit Biserica ta, edificată de Cristos pe piatra Cuvântului tău, primit și ascultat în Sfânta Euharistie. Iți mulțumim pentru că tu ești fidel și oferi mereu forța și harul Bisericii tale, acum și în vecii vecilor. Amin.
Duminica a 21-a de peste an (A) – 1
Is 22,19-23
Rom 11,33-36
Mt 16,13-20
Brett Blaier într-o carte de-a sa a spus această povestioară veche despre Isus care a apărut în ceruri imediat după învierea sa. Isus îi dădea un raport asupra progresului a tot ceea ce s-a întâmplat în timp ce era pe pământ. Moise era și el acolo și l-a întrebat, Ei bine, Isus, ai lăsat lucrurile în mâini capabile?
Isus răspunde, Da, am lăsat. Am lăsat în urmă pe Maria și Marta și Petru și pe ceilalți discipoli. Moise a spus, Și dacă ei eșuează? Isus răspunde: ei bine, am întemeiat Biserica și am umplut-o cu Duhul Sfânt iar ei vor continua. Iar Moise a spus, Dacă și ei eșuează? Atunci a venit răspunsul. Atunci nu am alt plan.
Există o mare tensiune. Dumnezeu este la muncă aici în Biserica noastră însă nouă ni s-au dat cheile împărăției cerurilor. Avem o muncă de făcut iar Cristos ne cheamă la ea. Profetul Michea ne spune astfel: fă dreptatea, iubește milostivirea și mergi umil cu Dumnezeul tău.
În evanghelia de astăzi, Isus spune: tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Câteva cuvinte din această frază a lui Isus necesită o atenție specială:
În primul rând este cuvântul piatră, care este kepha în aramaică, limba lui Isus și petra în greacă. Cuvântul piatră este folosit de două ori în acest pasaj evanghelic. După cum bine știm cu toți, numele original al sfântului apostol Petru era Simon, numele pe care îl dăduse mama sa. Isus a schimbat numele Simon în Petru care înseamnă piatră. Caracteristica pietrei este de putere, tare și aproape de nemișcat. Ce înseamnă piatră, stâncă pentru noi?
Episcopul Socrates Villegas în cartea lui de omilii, Iubește ca Isus, a spus că stânca este întotdeauna tare. Tăria și stânca merg împreună. Nu există stânca moale. Când spunem că inima sau capul nostru sunt tari ca piatra sau de stâncă de fapt spunem că acea persoană este încăpățânată. Adică suntem incapabili de iubire, incapabili de milă, tari de cap și îndoielnici, oameni aroganți și păcătoși. Acesta e modul în care a început Biserica lui Cristos, a început și își are fundația pe oameni păcătoși și încăpățânați.
Al doilea cuvânt este, mea. Fericitul papă Ioan al XXIII-lea a fost papa în timpul anilor 60, când din cauza problemelor, părea că totul se destramă, că se prăbușește. Preoți erau în criză, viața religioasă era în criză, căsătoria era în criză, credința era în criză și biserica era în criză. Papa a muncit mult, ore grele încercând să rezolve aceste probleme. Într-o seară, după o zi epuizantă de birou, a mers în capela sa privată pentru a-și face rugăciunea de seară înainte de a se retrage însă era mult prea extenuat și prea stresat pentru a se putea concentra asupra rugăciunii. După câteva minute de efort inutil, s-a ridicat și a spus: Doamne, Biserica îți aparține ție, eu mă duc la somn. Dificultățile l-au ajutat pe papă să realizeze că Biserica aparține lui Cristos. Cristos însuși a spus acum două mii de ani: tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui.
Biserica care este comunitatea lui Cristos Mesia, comunitatea discipolilor săi, poporul lui Dumnezeu este construită pe stâncă. Isus nu a spus, Voi construi bisericile mele și voi construi Biserica mea. Există o singură biserică construită de Cristos pe Petru.
Acest cuvânt, mea, ne spune că Isus este proprietarul Bisericii. Nici Petru și nici discipoli nu dețin biserica. Episcopi, preoți, pastori sau ceilalți conducători de bisericii care cred și acționează ca și cum ei ar deține biserica sunt asemenea muncitorilor de la fermă care ies afară ca și cum ferma le-ar aparține. Toți oameni lui Dumnezeu au fost chemați împreună ca și servitori în via lui Cristos, deși uni lucrează ca șefi peste ceilalți pentru a-i supraveghea. Însă nu noi deținem biserica. Noi aparținem bisericii. Cel care deține biserica este Cristos.
Acest cuvânt ne mai spune că Isus este cel care a construit biserica sa. El este maestrul constructor care are planurile de construcție în mâinile sale. Co-operatori umani sunt asemenea tâmplarilor și zidarilor angajați de maestrul constructor pentru a-l ajuta să construiască. Rolul nostru este de a asculta și de a urmări instrucțiunile sale, de a ne face mica parte în marea viziune a maestrului. Muncitori care rămân la propriile lor ideii asupra modului în care ar trebui să arate clădirea în loc să urmărească directivele date de către maestru s-ar putea găsi pe ei înșiși lucrând în mod contrar cu planul maestrului.
Al treilea cuvânt este Biserica. În greacă, cuvântul biserica este ekklesia, care provine din combinația a două cuvinte grecești ek-kaleo care înseamnă a chema sau a asambla. Cuvântul Biserica apare de 115 ori în Noul Testament însă în cele patru evanghelii, apare doar de două ori, și anume: în acest pasaj și în evanghelia după Matei 18,17. În scrisori există o denumire comună a comunității creștine, echivalentul lui qahal din Vechiul Testament. Nu suntem siguri dacă Isus a folosit într-adevăr termenul Biserică în înțelesul precis al cuvântului sau dacă acesta este o pură invenție a bisericii primare. Puțin contează. Însă ceea ce este sigur e faptul că Isus a pus fundația Bisericii iar intenția sa este de a-i uni pe discipoli săi în noul popor al lui Dumnezeu.
De aceea, când cineva va încerca să mă convingă să mă alătur religiei lor răspunsul meu la invitația lor va fi un mare Nu. Fiindcă nici o altă biserică nu are cum să susțină că a fost fondată de Cristos însuși decât Biserica Catolică. Nici o Biserică creștină nu își poată urmări originea istorică la Petru și la apostoli prin lunga și neîntrerupta succesiune a scaunului lui Petru.
Ultimele cuvinte sunt, Porțile iadului nu o vor birui. Porțile simbolizează puterile ostile ale forțelor răului însă victoria este de partea bisericii fondată de Isus. Biruința se referă la faptul că Biserica este de partea ofensivă. Biserica luptă pentru a câștiga bătălia împotriva forțelor răului. Într-un final, forțele răului nu au nici o șansă de succes de a câștiga.
Iată de ce biserica este stabilă și nu se prăbușește, fiindcă a fost fondată pe o stâncă stabilă și solidă. Ce anume face biserica stabilă? Nu este faptul nostru de a fi încăpățânați sau păcătoși. Stabilitatea Bisericii vine de la Dumnezeu însuși. Dumnezeu, Isus Cristos, piatra de fundație, este stabilă. Iubirea lui Dumnezeu pentru Biserica sa este stabilă și puternică chiar dacă noi suntem slabi, o iubire care poate rezista, ține piept tuturor timpurilor.
Întrebarea pe care ne-o putem adresa nouă înșine astăzi este: Cum mă folosește Dumnezeu pentru a construi Biserica sa? Îl las pe Dumnezeu să mă folosească? Amin
Duminica a 21-a de peste an (A) – 2
Deseori, în unele țări au loc așa zisele revoluții care au tendința de a schimba regimul care se află la guvernare, după cum a fost și cel din 89 de la noi din România. ...
Duminica a 21-a de peste an (A) – 1
În evanghelia de astăzi, Isus spune: tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui.