duminică, 14 februarie 2021

† Duminica a 6-a de peste an

Ss. Ciril, călug., şi Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Culoare:   verde
Psaltire
:    II

Liturghie proprie, Gloria,
Credo, prefață duminicală

Lev 13,1-2.45-46
Ps 31
1Cor 10,31-11,1
Mc 1,40-45

LECTURA I

Leprosul va locui separat, locuinţa lui va fi în afara taberei.

Citire din cartea Leviticului 13,1-2.45-46
În zilele acelea, Domnul le-a vorbit lui Moise şi lui Aaron: 2 „Când un om va avea pe pielea trupului o umflătură, o eczemă sau o pată intensă, sau va avea pe trupul său o rană ca de lepră, să fie dus la Aaron, preotul, sau la unul dintre fiii săi, care sunt preoţi! 45 Leprosul, în care este rana, să aibă hainele sfâşiate şi să umble cu capul descoperit, să-şi acopere barba şi să strige: «Impur! Impur!»! 46 Tot timpul cât va avea rana, va fi impur: este impur. El să locuiască singur; locuinţa lui să fie în afara taberei!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 31(32),1-2.5.11 (R.: cf. 7)
R.: Doamne Dumnezeule, tu eşti mântuirea noastră!

1 Fericit este omul căruia i s-a iertat fărădelegea,
căruia i s-a acoperit păcatul.
2 Fericit este omul căruia Domnul nu-i ia în seamă greşeala
şi în duhul căruia nu este prefăcătorie. R.

5 Eu ţi-am făcut cunoscut păcatul meu,
nu ţi-am ascuns fărădelegea mea.
Am zis: „Voi mărturisi Domnului fărădelegile mele”.
Şi vinovăţia păcatului meu tu ai iertat-o. R.

11 Bucuraţi-vă, drepţilor, în Domnul şi veseliţi-vă!
Strigaţi de bucurie,
toţi cei drepţi cu inima! R.

LECTURA II

Fiţi imitatorii mei, aşa cum eu sunt al lui Cristos.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 10,31-33; 11,1
Fraţilor, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, toate să le faceţi spre gloria lui Dumnezeu! 32 Să fiţi fără vină înaintea iudeilor, a grecilor şi a Bisericii lui Dumnezeu, 33 după cum mă străduiesc şi eu să le fiu pe plac tuturor în toate, căutând nu folosul meu, ci al celor mulţi ca să se mântuiască! 11,1 Fiţi imitatorii mei aşa cum eu sunt al lui Cristos!

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE           Lc 7,16bc

(Aleluia) Un mare profet s-a ridicat printre noi şi Dumnezeu a vizitat poporul său. (Aleluia)

EVANGHELIA

Îndată lepra l-a părăsit şi a fost curăţat.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 1,40-45
În acel timp, a venit la Isus un lepros, care, rugându-l şi îngenunchind, i-a spus: „Dacă vrei, poţi să mă cureţi”. 41 Lui Isus i s-a făcut milă şi, întinzând mâna, l-a atins şi i-a spus: „Vreau, curăţă-te!” 42 Şi îndată lepra l-a părăsit şi a fost curăţat. 43 Atunci, avertizându-l, l-a trimis afară, spunându-i: 44 „Vezi să nu spui nimănui nimic, dar mergi, arată-te preotului şi adu pentru curăţarea ta cele poruncite de Moise ca mărturie pentru ei!” 45 Însă el, ieşind, a început să proclame tuturor şi să răspândească vestea, aşa încât Isus nu mai putea să intre în cetate în văzul lumii, ci stătea afară, în locuri pustii. Şi veneau la el de pretutindeni.

Cuvântul Domnului

RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR

Cu încredere să aducem acum toate rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu care îi vindecă și îi readuce la viață pe toți cei care suferă în această lume atât de imperfectă. Să spunem împreună:

R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm ca noi ca și comunitatea creștină să putem răspunde cu compasiune și generozitate tuturor celor care se simt izolați și străini din comunitatea noastră.
  • Ne rugăm ca conducători civili și toți cei din funcții de autoritate să facă tot ce le stă în putere pentru a se asigura că, ca și societate, noi îi vom trata pe toți oameni cu respect și demnitate și dreptate fermă pentru toți.
  • Ne rugăm ca societatea noastră să prețuiască mereu copii și să aibă un respect mult mai profund pentru cei ne-născuți.
  • Ne rugăm pentru toți cei care sunt bolnavi acasă sau la spital, ca noi, precum și prieteni și familiile lor, să fie mereu alături de ei.
  • Ne rugăm pentru pacea în lume și ca națiunile să se împace una cu cealaltă. Ne amintim în mod deosebit de cei prinși în regiuni pline de violențe și de refugiați.
  • Ne amintim și de cei care au murit. Ne rugăm ca ei să cunoască bucuria și pacea împărăției cerești a lui Dumnezeu.

Doamne Dumnezeul nostru îți mulțumim pentru toate binecuvântările pe care le-am primit. Dar mai ales îți aducem recunoștința cuvenită printr-o viață de slujire fidelă. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin

FOAIA DUMINICALĂ

Duminica a 6-a de peste an (B) – 4

Lev 13,1-2.45-46
1Cor 10,31-11,1
Mc 1,40-45

Prin milostivirea sa Cristos ne-a vindecat și ne-a restaurat

În această duminică a 6-a de peste an, biserica ne reamintește faptul că Isus este prietenul tuturor. De aceea și el este dispus să facă inimaginabilul pentru a ne putea mântui. Astfel, biserica ne cheamă să facem din Isus modelul nostru de îngrijire a celor bolnavi.

Prima lectură de astăzi și evanghelia au foarte multe în comun. Ambele fac referință la situații fără speranță provocate de lepră. În timpul lui Isus, lepra era o boală teribilă precum e covid-ul acum, sau ebola, sau zika ori sida sau altele asemenea. A lua contact cu un lepros era o chestie de viață și de moarte. Cu toate că era o boală fizică, conform credinței iudaice, lepra era extrem de asociată cu păcatul.

Prin urmare, consecința imediată a suferinței de lepră era faptul că leprosul imediat era alungat, atâta timp cât ține boala….el trebuie să trăiască separat. Iar asta fiindcă, se credea că acea persoană îi va contamina și pe ceilalți. Trist e faptul că conform legii, victima trebuie să identifice și să se stigmatizeze singură prin a striga într-una necurat, necurat.

Întrebarea care apare e, să fie oare diferită de etichetele pe care le punem noi pe oameni astăzi? De fapt, din ceea ce vedem observăm că tot mai mulți oameni mor din cauza acestei etichete, decât de boala de care suferă. Și totuși, adevărul este acela că departe de lepra fizică, prin păcat, cu toți suntem leproși și marginalizați. Însă prin milostivirea lui Cristos, Isus ne poate atinge și vindeca.

În cea de-a doua lectură, apostolul Paul ne imploră să Fiţi imitatorii mei aşa cum eu sunt al lui Cristos! Isus este un model de sacrificiu și grijă față de ceilalți. Iar ca imitatori ai săi va trebui să fim mai aproape de oameni în slăbiciunile și bolile lor, dar mai ales să ne asigurăm că ei nu se mai simt respinși. Un model care respinge evanghelia excluderii, favoritismului, rasismului, sau altor etichete asupra celor bolnavi și chiar și a celorlalți.

Nu e un model care dorește moartea celui bolnav spre confortul nostru personal. Ci mai degrabă unul de grijă, blândețe și iubire față de ei. Acesta e motivul pentru care Paul spus că mă străduiesc și eu să le fiu pe plac tuturor în toate, căutând nu folosul meu, ci al celor mulți ca să se mântuiască. Asta e exact ceea ce a făcut și Cristos. S-a oferit pe sine însuși pentru a ne mântui de tot ceea ce ne înrobește. Paul a răspuns că cu propria lui viață ne încurajează să facem la fel.

În textul evangheliei de astăzi vedem cum Isus continuă să vindece. Astăzi, el se întâlnește cu un lepros. În loc să evite sau să eticheteze leprosul, el îl atinge și îl vindecă. Umila cerere a leprosului l-a atins pe Isus, Dacă vrei poți să mă vindeci. Cum Isus este un mântuitor și un învățător milostiv, i-a răspuns atât în cuvinte cât și în faptă, Da, vreau, curăță-te!

Prin vindecarea leprosului, Isus face o afirmație, că leproși nu sunt excluși ci că și ei sunt la fel de destinați pentru mântuire. Isus era diferit de preoți leviți a căror datorie era doar de a pronunța judecata, să eticheteze și să îl izoleze pe cel lepros. Din contră, Isus comunică iubirea și milostivirea lui Dumnezeu în semne ce vorbesc mult mai tare decât cuvintele.

Cum ar trebui să îi tratăm pe cei bolnavi, slabi, săraci, și pe cei respinși de societate? Va trebui să le arătăm milostivire, și să îi ajutăm după cum i-a ajutat și Isus. Prin milostivirea și compasiunea sa, Isus este gata să ne elibereze de tot ceea ce ne face necurați. Prin urmare, să ne rugăm lui spunând, Doamne Dumnezeule, tu eşti mântuirea noastră! Amin