marti, 1 decembrie 2020

Marţi din săptămâna 1 din Advent

Ss. Florenţa, pustnică; Rudolf, pr. m.; Nahum, profet

Culoare:    violet
Psaltire
:    I

Liturghie la alegere,
prefaţă pentru Advent I

Is 11,1-10
Ps 71
Lc 10,21-24

LECTURA I

Se va odihni peste el Duhul Domnului.

Citire din cartea profetului Isaia 11,1-10
În ziua aceea va ieşi o mlădiţă din trunchiul lui Iese şi un vlăstar se va ridica din rădăcinile lui. 2 Se va odihni peste el Duhul Domnului: duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, duhul sfatului şi al tăriei, duhul ştiinţei şi al fricii de Domnul. 3 Îşi va găsi bucuria în teama de Domnul; nu va judeca după aparenţa ochilor şi nu va lua hotărâri după cele auzite cu urechea. 4 Îi va judeca pe cei săraci cu dreptate şi va lua hotărâri cu nepărtinire pentru cei nevoiaşi ai ţării. Va lovi pământul cu toiagul gurii sale şi îl va ucide pe cel nelegiuit cu suflarea buzelor sale. 5 Dreptatea va fi cingătoarea coapselor sale şi fidelitatea, cingătoarea mijlocului său. 6 Atunci, lupul va sta cu mielul şi leopardul se va culca împreună cu iedul; viţelul, puiul de leu şi animalele îngrăşate vor fi împreună şi un copilaş le va călăuzi. 7 Vaca şi ursoaica vor paşte împreună şi puii lor se vor culca la un loc. Leul va mânca paie ca boul. 8 Copilul alăptat se va juca la gaura viperei şi cel înţărcat îşi va întinde mâna în vizuina năpârcii. 9 Nu vor face rău şi nicio pagubă pe tot muntele meu cel sfânt; căci pământul va fi plin de cunoştinţa Domnului, aşa cum apele acoperă fundul mării. 10 În ziua aceea, rădăcina lui Iese va fi ca un steag pentru popoare; pe el îl vor căuta neamurile şi locuinţa lui va fi glorioasă.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 71(72),1-2.7-8.12-13.17 (R.: cf. 7)
R.: În zilele lui, va înflori dreptatea şi multă pace.

1 Dumnezeule, dăruieşte-i regelui judecăţile tale
şi înzestrează-l pe fiul regelui cu dreptatea ta!
2 Şi el va judeca poporul tău cu dreptate
şi pe săracii tăi, cu judecată. R.

7 În zilele lui, va înflori dreptatea şi multă pace,
până când va fi luna.
8 El va domni de la o mare la alta
şi de la Râu până la marginile pământului. R.

12 El îl va elibera pe săracul care strigă
şi pe sărmanul care este lipsit de ocrotire.
13 Va avea milă de cel sărac şi de cel sărman
şi va mântui sufletele sărmanilor. R.

17 Numele lui să fie binecuvântat în veci,
cât va fi soarele să dăinuiască numele lui.
În el vor fi binecuvântate toate neamurile pământului
şi toate neamurile îl vor preamări. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE                    

(Aleluia) Iată, Domnul nostru vine cu putere, el va lumina ochii slujitorilor săi. (Aleluia)

EVANGHELIA

Isus a tresăltat de bucurie în Duhul Sfânt.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,21-24
În ceasul acela, Isus a tresăltat de bucurie în Duhul Sfânt şi a spus: „Te preamăresc pe tine, Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici. Da, Tată, pentru că aceasta a fost plăcerea ta. 22 Toate mi-au fost date de Tatăl meu şi nimeni nu ştie cine este Fiul, decât Tatăl, nici cine este Tatăl, decât Fiul şi acela căruia Fiul vrea să-i reveleze”. 23 Apoi, întorcându-se către discipoli, le-a spus aparte: „Fericiţi ochii care văd ceea ce vedeţi voi, 24 căci vă spun: mulţi profeţi şi regi au voit să vadă ceea ce vedeţi voi, şi n-au văzut, şi să audă ceea ce auziţi voi, şi n-au auzit”.

Cuvântul Domnului

Marţi din săptămâna 1 din Advent – 3

Lc 10,21-24

Preamărirea Tatălui

Leo Buscaglia în cartea sa intitulată Trăind, iubind și învățând a spus la un moment dat că Suntem foarte impresionați de oameni care au etichete impresionante. Adesea credem că cei care au mastere sau doctorate sunt cu adevărat oameni înțelepți. Însă am vești noi pentru voi! Unii dintre cei mai proști oameni pe care îi cunosc au doctorate și mastere. Unii dintre cei mai înțelepți oameni pe care îi știu nici măcar nu știu ce e acela un doctorat!

Cuvintele lui Isus din evanghelia de astăzi sunt un pic cam confuze. El spunea că: Te preamăresc pe tine, Tată, Domn al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit celor mici.  Ceea ce a vrut Isus să spună a fost faptul că el se revelează pe el însuși oamenilor, celor ale căror inimi sunt deschise și umile sau celor care au o simplitate asemănătoare copiilor și nu celor care sunt mândri și aroganți.

Simplitatea asemănătoare cu cea a copiilor implică să știi să te încrezi în Dumnezeu ca Tată iar asta e ceea ce avem noi nevoie astăzi. Iar asta datorită următoarelor zece plângeri ale unui băiețel în vârstă de 10 ani, pe care le intitulase Ce e rău la cei adulți? Iată unele dintre ele:

  1. Adulți fac promisiuni, apoi le uită sau spun că nu era o promisiune doar un poate.
  2. Adulți nu fac mereu lucrurile pe care le spun copiilor să le facă, precum strângeți lucrurile sau spune mereu adevărul.
  3. Adulți nu ascultă niciodată ceea ce au de spus cu adevărat copii lor. Ei mereu decid dinainte ceea ce trebuie să le răspundă.
  4. Adulți fac greșeli dar nu le admit niciodată. Ei mereu pretind că nu au fost deloc greșeli sau că altcineva le-a făcut.
  5. Adulți întrerup copii mereu și nu se gândesc deloc la asta. Dacă un copil întrerupe un adult atunci se alege ba cu ceartă sau chiar cu ceva mai rău.
  6. Adulți nu înțeleg niciodată cât de mult își doresc copii un lucru, o culoare sau o formă sau o mărime. Dacă e ceva ce ei nu admiră, chiar dacă copilul și-a cheltuit proprii bani pe el, ei mereu spun Nu îmi pot imagina ce ai vrut să faci cu acel lucru.
  7. Uneori adulți îi pedepsesc pe copii pe nedrept. Nu e corect ca dacă ai făcut ceva mic greșit ei să îți ia ceva ce pentru tine înseamnă enorm de mult. Alte ori poți face ceva cu adevărat grav și ei spun că te vor pedepsi dar nu o mai fac. Nu ai niciodată de unde să știi însă ai dreptul să știi.
  8. Adulți mereu vorbesc despre ceea ce au făcut ei și despre ceea ce știau ei când aveau ei 10 ani însă ei nu își imaginează niciodată ce înseamnă să ai zece ani acum.

Dar ceea ce este cel mai important este ca noi să fim asemenea lui Cristos. Un autor necunoscut a spus că: când nevasta unui misionar pe nume Adoniram Judson i-a spus că un articol din ziar îl asemăna cu unii dintre apostoli acesta a replicat că Eu nu vreau să fiu asemenea apostolilor, asemenea apostolului Paul…sau oricare din ei, Eu vreau să fiu asemenea lui Cristos…Eu vreau să îl urmez doar pe Cristos, să aplic numai învățăturile sale, să beau în Duhul său Sfânt, și să calc cu piciorul doar pe urmele picioarelor saleOhh, de a fi mai mult asemenea lui Cristos. Amin