marti, 13 octombrie 2020

Marţi din săptămâna a 28-a de peste an

Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Culoare:    verde 
Psaltire
:    IV

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

Gal 5,1-6
Ps 118
Lc 11,37-41

LECTURA I

Circumcizia nu are nicio putere, ci doar credinţa care lucrează prin iubire.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni 5,1-6
Fraţilor, pentru libertate ne-a eliberat Cristos. Aşadar, rămâneţi tari şi nu luaţi din nou jugul sclaviei! 2 Iată, eu, Paul, vă spun că, dacă primiţi circumcizia, Cristos nu vă foloseşte la nimic. 3 Din nou mărturisesc înaintea oricărui om care primeşte circumcizia că este necesar să împlinească toată Legea. 4 Voi, care voiţi să fiţi justificaţi prin Lege, v-aţi înstrăinat de Cristos, aţi căzut din har. 5 Căci, în Duh, noi aşteptăm din credinţă speranţa justificării. 6 Pentru că în Cristos Isus nici circumcizia, nici necircumcizia nu au nicio putere, ci doar credinţa care lucrează prin iubire.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 118(119),41.43.44-45.47.48 (R.: 41a)
R.: Să ajungă la mine, Doamne, îndurarea ta!

41 Să ajungă la mine îndurarea ta, Doamne,
şi mântuirea ta, aşa după cuvintele tale! R.

43 Tu să nu iei niciodată din gura mea cuvântul adevărului,
căci sper în judecăţile tale! R.

44 Voi păzi de-a pururi legea ta, în veci şi pentru totdeauna.
45 Voi umbla cu îndrăzneală,
deoarece caut orânduirile tale. R.

47 Bucuria mea sunt poruncile tale,
pe care le iubesc. R.

48 Voi ridica mâinile mele către poruncile tale,
pe care le iubesc,
şi voi cugeta la hotărârile tale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE          Evr 4,12ad

(Aleluia) Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi plin de putere; el judecă sentimentele şi gândurile inimii.  (Aleluia)

EVANGHELIA

Daţi de pomană cele din interior şi, iată, toate vor fi curate pentru voi.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 11,37-41
În acel timp, pe când Isus vorbea, un fariseu l-a invitat să ia masa la el. El a intrat şi s-a aşezat la masă. 38 Văzându-l, fariseul s-a mirat că nu s-a spălat înainte de masă. 39 Atunci, Domnul i-a spus: „Acum, voi, fariseii, curăţaţi exteriorul paharului şi al farfuriei, dar în interiorul vostru sunteţi hrăpăreţi şi răutăcioşi. 40 Nebunilor! Oare cel care a făcut exteriorul n-a făcut şi interiorul? 41 De aceea, daţi de pomană cele din interior şi, iată, toate vor fi curate pentru voi!”

Cuvântul Domnului

Marți din săptămâna a 28-a de peste an – 2

Lc 11,37-41

Denunțarea fariseilor și a învățaților legii

Scrisoarea medicală John Hopkins, în broșura ei din anul 2001, a prezentat 12 alegeri în stilul de viață de care va trebui să ții cont dacă vrei să ai o viață curată și sănătoasă, printre care, exercițiul zilnic sau mișcă-te; nu fuma; urmează o dietă sănătoasă; folosește suplimentele alimentare cu înțelepciune; bea destulă apă; evită expunerea excesivă la soare; redu stresul fiindcă toți au nevoie de un timp liniștit pentru reflexie; provoacă-ți mintea; limitează consumul de alcool; cultivă relații satisfăcătoare; ia în considerare și medicina preventivă; și nu te suprasolicita prea mult.

În textul evangheliei de astăzi, vom vedea cum un fariseu, după ce l-a ascultat pe Isus predicând, îl invită să ia masa la el. Fără îndoială e faptul că acest fariseu dorea să audă mai multe de la Isus, care rostea numai Cuvântul lui Dumnezeu așa cum nimeni altcineva nu făcuse până în acel moment. Însă acest fariseu, împreună cu alți farisei, l-au denunțat pe Isus pentru faptul că nu respecta toate prescrierile legii, mai ales aceea de a se spăla pe mâini înainte de masă. În acel moment, Isus a început să îl mustre pe acest fariseu pentru că avea gânduri și intenții rele, precum lăcomia, mândria, egoismul, invidia, aroganța și altele asemenea. Acesta este și motivul pentru care imensa lume a gândurilor și a emoțiilor noastre interioare trebuie sfințite. Isus subliniază astăzi importanța curățirii interioare. Că adevărata curăție nu vine din exteriorul omului ci din inimă, care se și numește curăție spirituală. Un lucru e clar că alegerile vieții sunt necesare pentru a ne reaminti la ce nivel de curăție fizică de aflăm. Isus îi urgentează pe farisei, dar și pe noi, să oferim ajutor tuturor celor ce au nevoie. Iar asta fiindcă, în momentul în care dăruim în mod liber și generos, celor care au nevoie, noi ne exprimăm iubirea, compasiunea, bunătatea și milostivirea. Iar dacă inima noastră este plină de iubire și compasiune, atunci, invidia, lăcomia, egoismul, și toate celelalte asemenea, nu vor mai avea loc.

Cineva sugerase la un moment dat că pentru a avea un interior curat, va trebui să săvârșim unele fapte de caritate care sunt expresii exterioare a relației noastre iubitoare cu Dumnezeu și dorința nestăvilită de a face voința lui, precum:

Prima e caritatea în lume. Cuvintele adesea pot răni mult mai mult decât bețele sau pietrele. Oameni a nevoie să fie ridicați nu doborâți, ei au nevoie să fie motivați și încurajați și nu criticați și reduși. Cristos cere ca noi să fim sarea pământului și lumina lumii. El are nevoie ca noi să dăm un exemplu bun.

A doua e caritatea în gândire. Cuvintele dure revelează o piscină de gânduri necaritabile sau ne-iubitoare, dure din interior. Nu fiecare gând ce ne intră în minte ar trebui acceptat. Diavolul este extrem de inteligent și poate opera într-un mod extrem de subtil în această zonă. Ceea ce poate începe ca un simplu bulgăre de zăpadă imediat poate deveni o imensă avalanșă dacă nu suntem prudenți în controlarea gândurilor noastre. Gândiți bine despre ceilalți, vorbiți bine de ceilalți, inventați scuze pentru ceilalți dar mai ales încercați să îl vedeți pe Cristos prezent în fiecare suflet.

Și al treilea e caritatea în acțiune. Nu e de ajuns doar o simplă gândire pozitivă sau vorbe bune despre ceilalți, de ceea ce mai avem nevoie e de a face bine pentru ceilalți. Aceasta e viața lui Cristos, o viață de slujire totală și de dedicare față de fiecare suflet care i-a apărut în cale. Duhul Sfânt, apărătorul sublim al sufletului nostru, ne va inspira să trăim acest tip de iubire în multe căii minunat detaliate. Un zâmbet prietenos față de cineva aflat în nevoie, ascultarea și acceptarea cu umilință a punctului de vedere a celuilalt, un efort în a fi blând față de cineva pe care de obicei nu îl putem suporta sau nu îl plăcem, o vizită la Cristos prezent în Euharistie căruia să ne rugăm pentru un suflet anume, toate acestea sunt unele din multele oportunități de a iubi.

Așa că întrebarea cu care aș dori să închei este, ce este mai important, să ai mâini curate sau o minte și o inimă curată? Amin