Marți din Săptămâna Sfântă

marti, 30 martie 2021

Marţi din Săptămâna Sfântă

Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Culoare:    violet
Psaltire
:    P

Liturghie proprie,
prefaţă pentru Patimile Domnului II

Is 49,1-6
Ps 70
In 13,21-33.36-38

LECTURA I

Te-am pus lumină pentru popoare, ca să fie mântuirea mea până la marginile pământului.

Citire din cartea profetului Isaia 49,1-6
Ascultaţi, insulelor! Daţi atenţie, popoare îndepărtate! Domnul m-a chemat din sânul matern, din pântecele mamei mele şi-a adus aminte de numele meu. 2 A făcut gura mea ca o sabie tăioasă, la umbra mâinii sale m-a adăpostit; m-a făcut ca o săgeată ascuţită şi m-a pus în tolba sa. 3 El mi-a zis: “Tu eşti slujitorul meu, Israel; în tine mă voi glorifica”. 4 Dar eu spuneam: “Degeaba m-am trudit, în zadar şi fără folos mi-am consumat puterea. Şi totuşi judecata mea este la Domnul şi răsplata mea, la Dumnezeul meu”. 5 Acum, aşa vorbeşte Domnul, cel care m-a plăsmuit în sânul mamei ca să fiu slujitorul lui, ca să-l întorc pe Iacob şi să-l adun pe Israel. De aceea am fost preţuit în ochii Domnului şi Dumnezeul meu este puterea mea. 6 El zice: “Este puţin să fii slujitorul meu, ca să ridici triburile lui Iacob şi să-i aduci înapoi pe cei rămaşi ai lui Israel. Te-am pus lumină pentru popoare, ca să fie mântuirea mea până la marginile pământului”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 70(71),1-2.3-4a.5-6ab.15 şi 17 (R.: 15a)
R.: Gura mea va vesti, Doamne, mântuirea ta.

1 În tine, Doamne, mi-am căutat refugiul,
să nu fiu nicicând făcut de ruşine!
2 În dreptatea ta, eliberează-mă şi apără-mă,
pleacă-ţi urechea spre mine şi mântuieşte-mă! R.

3 Fii pentru mine stâncă şi cetate de refugiu,
spre care mi-ai poruncit să merg mereu ca să mă mântuieşti,
pentru că numai tu eşti stânca mea şi cetatea mea de apărare.
4a Scoate-mă, Dumnezeule, din mâna celui fărădelege! R.

5 Pentru că tu, Doamne, eşti speranţa mea,
Doamne, în tine mi-am pus încrederea din copilărie.
6ab În tine mi-am găsit sprijin din sânul mamei mele,
încă din sânul mamei mele, tu ai fost ocrotitorul meu. R.

15 Gura mea va vesti în toate zilele dreptatea şi mântuirea ta,
chiar dacă nu cunosc al lor număr.
17 Dumnezeule, m-ai învăţat din tinereţe,
iar eu fac cunoscute şi acum minunile tale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE            

Bucură-te, regele nostru, care, ascultând de Tatăl, ai fost dus la răstignire ca un miel blând la înjunghiere.

EVANGHELIA

Unul dintre voi mă va trăda. Nu va cânta cocoşul până când mă vei renega de trei ori.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 13,21-33.36-38
În acel timp, stând la masă cu discipolii săi, Isus s-a tulburat în duh şi a mărturisit: “Adevăr, adevăr vă spun: unul dintre voi mă va trăda”. 22 Discipolii se uitau unii la alţii, nedumeriţi fiind în legătură cu cel despre care vorbeşte. 23 Unul dintre discipolii lui, pe care îl iubea Isus, stătea la masă la pieptul lui Isus. 24 Atunci, Simon Petru i-a făcut acestuia semn să se intereseze cine ar putea să fie cel despre care vorbeşte. 25 El s-a aplecat deci pe pieptul lui Isus şi i-a zis: “Doamne, cine este?” 26 Isus a răspuns: “Este acela pentru care voi întinge îmbucătura şi i-o voi da”. Atunci, întingând îmbucătura, a luat-o şi a dat-o lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon. 27 După acea îmbucătură, a intrat Satana în el. Atunci, Isus i-a zis: “Ceea ce vrei să faci, fă repede!” 28 Dar niciunul dintre cei care stăteau la masă nu a înţeles de ce i-a spus aceasta. 29 Şi, cum Iuda ţinea punga cu bani, unii au crezut că Isus îi spune: “Cumpără ceea ce ne trebuie pentru sărbătoare!” sau ca să dea ceva săracilor. 30 Aşadar, luând îmbucătura, Iuda a ieşit îndată. Şi era noapte. 31 După ce a ieşit el, Isus a spus: “Acum a fost glorificat Fiul Omului şi Dumnezeu a fost glorificat în el, 32 iar dacă Dumnezeu a fost glorificat în el, şi Dumnezeu îl va glorifica în el însuşi şi-l va glorifica îndată. 33 Copilaşi, încă puţin mai sunt cu voi. Mă veţi căuta şi – aşa cum le-am spus iudeilor – vă spun acum şi vouă: «Unde merg eu, voi nu puteţi veni»”. 36 Simon Petru i-a spus: “Doamne, unde mergi?” Isus i-a răspuns: “Unde merg eu, tu nu mă poţi urma acum, dar mă vei urma după aceea”. 37 Petru i-a spus: “Doamne, de ce nu pot să te urmez acum? Îmi voi da viaţa pentru tine!” 38 Isus a răspuns: “Îţi vei da viaţa pentru mine? Adevăr, adevăr îţi spun: nu va cânta cocoşul până când mă vei renega de trei ori”.

Cuvântul Domnului

Marți din Săptămâna Sfântă – 3

In 13,21-33.36-38

Dezvăluirea trădării lui Iuda; Prezicerea renegării lui Petru

Textul evangheliei de astăzi ne va prezenta două tipuri de trădări. Trădarea lui Iuda și renegarea lui Petru. Însă, care e diferența între cele două trădări? Trădarea lui Iuda a fost deliberată, rece și calculată. E văzută ca cea mai rea, iar asta fiindcă în momentul în care Isus face un gest special de afecțiune față de el la ultima lor cină, prin ai oferi o bucată de pâine, din păcate, Iuda respinge acest gest al lui Isus de a ajunge la el cu iubirea și compasiunea sa. În societatea iudaică, gestul oferiri unei bucăți de pâine este un act făcut de cineva care consideră cealaltă persoană un prieten intim și apropiat.

În timp ce Petru, într-un moment de slăbiciune, îl renegă pe Isus cu jurământ și blestem chiar. Petru nu vorbise cu sinceritate. Iar Isus cunoștea puterea loialității lui Petru dar și slăbiciunile sale. El avea obiceiul de a vorbi din inimă fără să gândească la implicările a ceea ce spune. Acționa impulsiv din slăbiciune și lașitate.

Cu toți avem slăbiciuni. Însă lui Dumnezeu îi place să se folosească de persoane slabe. De fapt, avem foarte multe imperfecțiuni, de natură fizică, emoțională, intelectuală și spirituală. Ba chiar am putea avea și unele circumstanțe necontrolate ce ne slăbesc, precum cele financiare și relațiile constrânse. Însă ceea ce e mai important e ceea ce facem în privința lor. Trist e faptul că multe din lucrurile pe care le facem în privința lor e renegarea lor, apărarea lor, scuza, justificarea, ascunderea, aspecte care îl țin pe Dumnezeu departe din a le folosi în modul în care dorește el.

Dumnezeu are o perspectivă diferită când vine vorba de slăbiciunile noastre. El spunea, înălțate sunt căile mele față de căile voastre și gândurile mele față de gândurile voastre (Is 55,9). Prin aceste cuvinte, putem spune că El adesea acționează în moduri care sunt exact opusul a ceea ce așteptăm noi. Biblia ne oferă atât de multe exemple în această privință prin care Dumnezeu iubește să se folosească oameni imperfecți, obișnuiți pentru a face lucruri extraordinare în ciuda slăbiciunilor lor iar unul dintre ei este însuși sfântul apostol Paul.

Rick Warren în cartea sa intitulată Scopul vieții conduse sugera ceea ce ar trebui noi să facem pentru ca Dumnezeu să se poată folosi de noi, prin ai permite să lucreze prin slăbiciunile noastre:

Primul, admiteți slăbiciunile. Va trebui să ne deținem imperfecțiunile, să încetăm a mai pretinde că totul e bine și să fim sinceri cu noi înșine. În loc să trăim în negare sau să inventăm scuze, mai degrabă ne-am rezerva timp pentru a identifica slăbiciunile noastre personale. Am putea face o listă a lor.

Doi, fi mulțumit cu slăbiciunile tale. Mulțumirea este o expresie a credinței în bunătatea lui Dumnezeu. Sunt multe motive pentru care să fim mulțumiți cu slăbiciunile noastre conform sfântului apostol Paul (2Cor 12,7; 9-10), precum: ne fac să depindem de Dumnezeu, previne aroganța și ne face să rămânem umili, încurajează prietenia dintre credincioși, mărește capacitatea de simpatie.

Trei, împărtășește cu sinceritate slăbiciunile tale. Sfântul apostol Paul și-a împărtășit deschis slăbiciunile sale (Rom 17,19), sentimentele sale (2Cor 6,11), frustrările sale (2Cor 1,8) și fricile sale (1Cor 1,3). Un lucru e clar că cu slăbiciunile noastre pot fi un pic riscante fiindcă ne poate diminua apărarea și ne pot deschide viețile celorlalți clipă în care riscăm să fim respinși. Însă din punct de vedere emoțional este foarte eliberator. Deschiderea ne scapă de stres, risipește fricile și este însăși primul pas spre libertate.

Și ultimul, glorie în slăbiciunile tale. Ori de câte ori diavolul ne scoate în evidență slăbiciunile, va trebui să îi mulțumim, și să fim de acord cu el și să ne umplem inima cu laude pentru Isus care înțelege slăbiciunile noastre  (Evr 4,1) și pentru Duhul Sfânt care ne ajută în slăbiciunile noastre (Rom 8,26). Așa că va trebui să stăm și să ne gândim: Limitez puterea lui Dumnezeu în viața mea prin a încerca să ascund slăbiciunile mele?

Să nu uităm niciodată că Dumnezeu lucrează cel mai bine când ne admitem slăbiciunile. Amin

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?