sâmbătă, 29 aprilie 2023

Sâmbătă din săptămâna a 3-a a Paştelui

SF. ECATERINA DIN SIENA, fc. înv., patroană a Europei

Culoare:  alb
Psaltire
:  III

Liturghie proprie,
prefaţă pentru Paşti (II, III, IV sau V)

Fap 9,31-42
Ps 115
In 6,60-69

Ant. la intrare                                   Col 2,12

Înmormântaţi fiind împreună cu Cristos, prin Botez, aţi şi fost înviaţi, prin credinţă, împreună cu el, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, cel care l-a înviat pe el din morţi, aleluia.

Rugăciunea Zilei

Dumnezeule, tu i-ai înnoit în apa Botezului pe cei care cred în tine. Ocroteşte-i pe cei renăscuţi în Cristos, pentru ca, biruind orice asalt al păcatului, să păstreze cu fidelitate harul binecuvântării tale. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

LECTURA I

Biserica creştea în număr prin mângâierea Duhului Sfânt.

Citire din Faptele Apostolilor 9,31-42
În zilele acelea, Biserica se bucura de pace în toată Iudeea, Galileea şi Samaria; se consolida şi umbla în frica de Domnul şi creştea în număr prin mângâierea Duhului Sfânt. 32 Trecând pe la toate comunităţile, Petru a coborât şi la sfinţii care locuiesc în Lida. 33 Acolo a găsit un om cu numele de Eneas, care zăcea la pat de opt ani, fiind paralizat. 34 Petru i-a zis: „Eneas, Isus Cristos te vindecă. Ridică-te şi strânge-ţi singur patul!” Şi acesta îndată s-a ridicat. 35 Şi toţi cei care locuiau în Lida şi Saron l-au văzut şi s-au întors la Domnul. 36 Era la Iope o credincioasă cu numele de Tabita, care, tradus, înseamnă „Gazelă”. Aceasta era plină de fapte bune şi de pomenile pe care le făcea. 37 Tocmai în acele zile, ea s-a îmbolnăvit şi a murit. După ce au spălat-o, au pus-o în camera de sus. 38 Întrucât Lida era aproape de Iope, discipolii au auzit că Petru se găsea acolo şi au trimis doi bărbaţi la el ca să-l cheme: „Vino fără întârziere până la noi!” 39 Petru, ridicându-se, a plecat cu ei. Când a ajuns, l-au dus în camera de sus şi toate văduvele s-au adunat în jurul lui, plângând şi arătându-i tunicile şi hainele pe care le făcea Tabita pe când era cu ele. 40 Petru, după ce i-a trimis pe toţi afară, a îngenuncheat, s-a rugat şi, întorcându-se spre trup, a spus: „Tabita, ridică-te!” Ea a deschis ochii şi, văzându-l pe Petru, s-a aşezat, 41 iar el, dându-i mâna, a ridicat-o. Chemându-i pe sfinţi şi pe văduve, le-a prezentat-o vie. 42 Faptul a devenit cunoscut în toată localitatea Iope şi mulţi au crezut în Domnul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 114-115(116),12-13.14-15.16-17 (R.: 12)
R.: Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?
sau:
Aleluia.

12 Ce-i voi da în schimb Domnului
pentru tot binele pe care mi l-a făcut?
13 Voi lua potirul mântuirii
şi voi invoca numele Domnului. R.

14 Voi împlini voturile făcute Domnului
de faţă cu tot poporul său.
15 Lucru de preţ este în faţa Domnului
moartea credincioşilor săi. R..

16 Ascultă-mă, Doamne, căci sunt slujitorul tău,
eu, slujitorul tău şi fiul slujitoarei tale!
Tu ai desfăcut legăturile mele.
17 Îţi voi aduce jertfă de laudă
şi voi invoca numele Domnului. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE        Cf. In 6,63b.68c

(Aleluia) Cuvintele tale, Doamne, sunt duh şi viaţă; tu ai cuvintele vieţii veşnice. (Aleluia)

EVANGHELIA

Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,60-69
În acel timp, mulţi dintre discipolii lui Isus au zis: „Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?” 61 Dar Isus, cunoscând în sine că discipolii lui murmurau pentru aceasta, le-a zis: „Vă scandalizează acest lucru? 62 Dar dacă l-aţi vedea pe Fiul Omului urcându-se acolo unde a fost mai înainte? 63 Duhul este acela care dă viaţa, trupul nu foloseşte la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi viaţă. 64 Dar sunt unii dintre voi care nu cred”. De fapt, Isus ştia de la început cine sunt cei care nu cred şi cine este acela care îl va trăda. 65 Şi le-a zis: „De aceea v-am spus că nimeni nu poate să vină la mine decât dacă îi este dat de la Tatăl”. 66 După aceasta, mulţi dintre discipolii lui au plecat şi nu mai mergeau după el. 67 Atunci, Isus le-a zis celor doisprezece: „Nu cumva vreţi să plecaţi şi voi?” 68 Simon Petru i-a răspuns: „Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice, 69 iar noi am crezut şi am cunoscut că tu eşti Sfântul lui Dumnezeu”.

Cuvântul Domnului

Rugăciunea credincioșilor

Fraților preaiubiți, mulți din admiratori lui Isus au găsit învățăturile sale despre Pâinea vieții prea dificile pentru a le accepta motiv pentru care l-au și părăsit. Să ne rugăm acum pentru cei care astăzi se luptă să își păstreze credința. Să spunem împreună:

 R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm ca cei care iubesc Euharistia să îi ajute pe cei care nu cred. R.
  • Ne rugăm care se îndoiesc de prezența lui Cristos în Euharistie să fie atinși de harul său și să fie atinși de acest dar prețios al său. R.
  • Ne rugăm ca credincioși parohiei noastre care au pierdut contactul cu această comunitate Euharistică să aibă din nou ocazia de a experimenta acest dar minunat al lui Cristos ce ni se oferă astăzi. R.
  • Ne rugăm ca cei care au rămas fideli lui Isus, chiar dacă nu înțeleg pe deplin credința lor, să se țină fermi de credința că el este Cel Sfânt al lui Dumnezeu. R.
  • Ne rugăm și pentru toți cei care au grijă de casele pământești ale lui Dumnezeu, ca ei să o facă în continuare cu iubirea Tabitei, care în slujirea ei, a dus o viață de caritate, mereu făcând bine pentru ceilalți. R.
  • Ne rugăm ca toți credincioși noștri răposați să aibă parte în ceruri de vederea strălucită a feței lui Dumnezeu. R.

Dumnezeule Tată și Regele nostru, prin puterea Duhului tău cel Sfânt, te rugăm să ne ajuți să te slujim în sfințenie și dreptate. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin

Asupra Darurilor
Te rugăm, Doamne, primeşte cu îndurare darurile familiei tale şi păstreaz-o sub ocrotirea ta, ca să nu piardă harurile pe care i le-ai dat şi să ajungă la fericirea veşnică. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtășanie                      In 17,20-21

Domnul spune: „Tată, pentru ei mă rog, ca ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis”, aleluia.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ocroteşte-i neîncetat cu iubire pe aceia pe care i-ai mântuit; pătimirea Fiului tău ne-a adus răscumpărarea, învierea lui să fie pururi bucuria noastră. El, care vieţuieşte şi domneşte în vecii vecilor.

Sâmbătă din săptămâna a 3-a a Paștelui – 1

In 6, 60-69

Cuvintele vieții veșnice

Mulți oameni erau atrași de Isus fiindcă le oferă ceva irezistibil: bunătatea și milostivirea iubitoare a lui Dumnezeu pe care o arată prin minunatele sale fapte de vindecare, eliberare și hrănire miraculoasă a celor 5000 de oameni. Dar când discursul despre a mânca carnea sa și a bea sângele său (In 6, 51-59), a indică și spre Ultima Cină aceștia se simt ofensați, și nu reușesc să înțeleagă. Ei nu pot înțelege promisiunea Euharistiei, fiindcă ei se gândesc că el promova canibalismul, ceea ce l-au găsit extrem de dificil de acceptat. Așa că s-au oprit din al urma. L-au abandonat. Dar acest abandon nu îi dă lui Isus nici măcar cel mai mic gând de a întrerupe învățăturile sale euharistice pentru a se putea face mai acceptat de ei. Ba chiar îi provoacă pe apostoli: Nu cumva vreți să plecați și voi? Sfântul inspirat spune: Doamne, la cine să mergem? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice (v.67-68).

Citirea cuvântului lui Dumnezeu în Scripturi a fost o componentă a Liturgiei Duminicale încă de la Ultima Cină și din celebrările creștine timpurii. Comunitățile de credincioși citeau atât din Vechiul Testament cât și din Noul Testament. Astăzi noi cinstim Cartea Sfântă și o purtăm în procesiunii solemne, incenzând-o și ținând-o ridicată sus.

Imagini pentru jesus preachingCa oameni putem ajuta la răspândirea noului cuvânt al lui Dumnezeu altora prin împlinirea lui, fiindcă suntem chemați să devenim un alt Cristos. Noi putem ducem la împlinire cuvântul lui Dumnezeu în multe moduri:

Primul e că ar trebui să folosim Scriptura ca bază pentru studiul și meditația noastră. Cineva a spus că noi trebuie să ducem Scriptura altora, încurajându-i, totodată, să citească și să reflecteze cuvântul lui Dumnezeu și să îi ajutăm să vadă Scriptura ca fiind la inima vieții lor proprii de rugăciune.

Al doilea mod e de a practica ceea ce predicăm. În evanghelia după Matei 23, 1-12 Isus spune să observăm tot ceea ce învață farizei, însă să nu facem cum fac ei, fiindcă ei nu fac ceea ce predică.  Această observație a lui Isus de a practica ceea ce predicăm nu e destinată doar preoților si călugărilor ci se extinde și la lideri civili, din educație, și afaceri. Aceasta se aplică și părinților în relația cu copiilor; tinerilor în relațiile cu ceilalți. Cineva a spus că toți trebuie să admitem că este mult mai ușor a predica decât a practica. Nu contează cât de inspirată și de pertinentă ar fi predica, cea mai grea parte e să spui că practic ceea ce îmi predic mie și practic ceea ce predic altora. Acest lucru e atât de important încât predicarea trebuie să fie prin fapte și nu numai prin cuvinte.

Aș dori să închei cuvintele unui preot care a spus că cuvintele lui Isus ne indică direcția bună; ele furnizează forța ce ne conduce viața și chiar și moartea. Cuvintele sale sunt într-adevăr duh și viață. Amin

Alte teme de predici sau cateheze

  1. Credința ca dovadă a nevăzutului.
  2. Euharistia și prezența reală.
  3. Înțelegerea momentelor de dubiu.