Search
Close this search box.

Joia Sfântă (Cina Domnului) – 1

In 13, 1-15

 

Spălarea picioarelor apostolilor

Sociologul Robert Wuthnow de la Universitatea Princeton, America, a realizat un studiu asupra modului în care oameni i-au zilnic decizii etice. El a descoperit că mulți oameni fac fapte de milostivire, compasiune și de caritate deoarece, la un moment dat, în trecutul lor, cineva i-a ajutat și pe ei. El scrie că Îngrijirea pe care am primit-o ne poate atinge atât de profund încât să ne simțim mulțumiți în momentul în care suntem în stare să facem la fel cu altcineva.

Astăzi este Joia Sfântă, iar noi ne-am adunat aici, cu toți, la această Sfântă Liturghie de seară a Ultimei Cine a Domnului pentru a deschide în mod oficial Tridiumul Pascal, pentru a ne pregăti pentru comemorarea glorioasei învieri a Domnului Nostru Isus Cristos din Duminica Paștelui. Ne-am adunat cu toți, pentru a readuce în inimile noastre și în mințile noastre evenimentul ce a avut loc în ziua de Joi din timpul Săptămânii Sfinte, a ultimei săptămânii din viața Domnului. O treime dintre toate evenimentele pe care le știm despre Isus se petrec în timpul acestei săptămâni. De-a lungul acestei Ultime Cine, Isus și discipoli săi se adună împreună pentru a celebra cina pascală. Cina Pascală comemorează ziua în care evrei se aflau în sclavia Egiptului. În care Moise l-a avertizat pe Faraon să îi lase poporul să plece în schimb Faraonul și-a împietrit inima. Atunci Dumnezeu a trimis moartea asupra țării Egiptului însă în mod miraculos, această moarte, a trecut pe lângă casele evreilor, astfel luând naștere timpul pascal. Această cină reamintește evreilor de suferințele străbunilor lor și de puterea eliberatoare a lui Dumnezeu.

Isus spre finalul mesei adaugă alte două simboluri. El i-a o bucată de pâine, o frânge și o dă discipolilor săi zicând: Luați și mâncați, acesta este trupul meu care se frânge pentru voi, faceți aceasta în amintirea mea. Apoi i-a potirul cu vin, bea din el și o dă apostolilor săi zicând: Beți din acesta toți, pentru că acesta este sângele meu care se varsă pentru voi și pentru mulți spre iertarea păcatelor. Prin aceste cuvinte este instituit Sacramentul Sfintei Euharistii. Acesta este singurul sacrificiu acceptat pe deplin de Tatăl ceresc pentru mântuirea lumii întregi prin care Isus, care a devenit unul de-al nostru, este atât preot cât și victimă deoarece El însuși se oferă odată și pentru totdeauna pentru mântuirea lumii.

În timpul ultimei cine el a instituit, de asemenea și Sacramentul Sfintei Preoții, autoritatea și puterea de a oferi Sfânta Jertfă a Liturghiei sau a Sfintei Euharistii. A instituit-o prin cuvintele: Faceți aceasta în amintirea mea (Lc 22,19; 1Cor 11,24). Isus instituie Preoția fiindcă El dorește ca amintirea pătimirii și morții sale să fie comemorată până la sfârșitul timpurilor într-o formă mai puțin sângeroasă. Prin urmare, cele două sacramente sunt strâns legate între ele.

Însă Isus se ridică de la masă, își dă jos mantia, își încinge un prosop în jurul lui, și spală picioarele discipolilor săi. El săvârșește această sarcină pe care, în mod obișnuit era făcută de sclavii,. Însă, conform multor scolastici biblici nici măcar sclavilor, în acel timp, nu li se cerea să spele picioarele altei persoane.  Sclavul aducea un vas cu apă și un prosop însă rămânea oaspetelui datoria de a-și spăla propriile picioare. Iar Isus, Fiul lui Dumnezeu și Domnul lor, îndeplinește această sarcină, mult mai josnică decât cea a sclavilor, el spală picioarele discipolilor săi. Isus conclude că V-am dat un model de urmat pentru că așa cum eu v-am făcut vouă tot la fel și voi să faceți altora. Cu alte cuvinte, umilința ar trebui să îi caracterizeze pe toți cei care se identifică ei înșiși ca și creștini. Un scriitor renumit spună că: Umilința este una dintre cele mai importante lecții pe care Domnul Isus i-a învățat pe apostoli și pe care l-a făcut într-un mod foarte clar în timpul Ultimei Cine. Acesta ar trebui să fie răspunsul nostru ca și catolici după mai bine de 2000 de ani de la Nașterea lui Cristos asupra modului în care să acționăm și să ne asociem lumii noastre de astăzi și asupra tipului de comunitate creștină pe care Isus vrea să fim.

Să facem ca acest memorial al Ultimei cine a Domnului să fie o mărturie vie a prezenței Domnului în viețile noastre care ne-a învățat cum să fim umili. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?